Παρασκευή, 25.06.2021, 4:38 πμ

Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ25 δεν είναι εναντίον των διερευνητικών επαφών

31.01.2021 / 17:54
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
giannis

Για επιβεβαίωση της θέσης του ΜέΡΑ25 στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, η οποία άρχισε τις εργασίες της χθες και τις ολοκληρώνει σήμερα το βράδυ.

«Το ΜέΡΑ25 δεν είναι εναντίον των διερευνητικών επαφών, μιας και όσο αυτές διαρκούν δεν υπάρχουν εντάσεις, όμως με το σύρσιμο του πρωθυπουργού σε διμερή διαπραγμάτευση και επιδιαιτητές από το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης θα “καταρρεύσει” και θα οδηγηθούμε σε νέες εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε. Η λύση που προτείνει λοιπόν, το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη για Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με πρωτοβουλία της Αθήνας, κρίνεται ως η μόνη πραγματικά ρεαλιστική.

Για «εμβολιαστική κρίση στην Ευρώπη» την οποία παρομοίωσε με την κρίση του ευρώ, έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης στην αναφορά του για την πανδημία και την αντιμετώπισή της είπε πως όπως και με την κρίση του ευρώ, έτσι και με την πανδημία, στην ΕΕ υπήρξαν αντίστοιχα στάδια:

• το αρχικό στάδιο της άρνησης που παραπέμπει στο δόγμα «ο καθένας μόνος του» και

• το δεύτερο στάδιο της αποδοχής: «τα κάναμε μαντάρα και πρέπει κάτι να κάνουμε».

Σημείωσε ότι «συνήθως οι δράσεις που αποφασίζονται από την ΕΕ, οδηγούν σε ιλαροτραγωδία και για το λόγο αυτό αν οι προοδευτικοί πολίτες της Ευρώπης δεν κάνουν κάτι, θα έχουμε μια συνεχιζόμενη τραγωδία με το ταμείο ανάκαμψης να είναι μόνο στάχτη στα μάτια του κόσμου».

Κατά τη συζήτηση, πέρα από την πανδημία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν και στην κυβερνητική πολιτική στην παιδεία, την οποία και αποδοκίμασαν. Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΜέΡΑ25 εκτιμήθηκε ότι «οι αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια συνιστούν μια μικρογραφία για το αστυνομικό κράτος που προσπαθεί να επιβάλει ευρύτερα στην κοινωνία».

Μιλώντας για την οικονομία και τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε πως εκείνοι που κάνουν αδύνατες τις ριζικές αλλαγές στην ΕΕ, λειτουργούν για την αποδόμηση της και ότι «η κρίση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού δεν είναι καινούργια, είναι η ίδια από το 2010, και επιταχύνεται επειδή με την πανδημία πλήττεται τόσο η προσφορά, όσο και η ζήτηση».

Προσέθεσε ότι «έχουμε στην ΕΕ ένα τεράστιο εμβολιαστικό σκάνδαλο και μια μεγάλη διαπλοκή στις Βρυξέλλες ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες του γαλλογερμανικού άξονα συμφερόντων». Πρόκειται δηλαδή, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, για μια «συνεχιζόμενη αποδόμηση της ΕΕ, με τις φυγόκεντρες δυνάμεις να συνεχίζουν να ενισχύονται- και για αυτό η πραγματική διεθνική διάσταση του ΜέΡΑ25, οι πανευρωπαϊκές δράσεις του DiEM25 και οι παγκόσμιες της Προοδευτικής Διεθνής, είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

Οι εργασίες της ΚΕ αναμένεται να καταλήξουν στα κείμενα που θα ανοίξουν τη θεματολογία όλων των τομέων πολιτικής και να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος στην κομματική βάση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα