Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου – ΦΩΤΟ

28.01.2023 / 18:10
plateiaVasGeorgiou-1

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Η κατάσταση στην πλατεία Γεωργίου και η εικόνα της σίγουρα δεν είναι καλή.Αυτό είναι μια κοινή διαπίστωση που εύκολα μπορεί να κάνει ένας αντικειμενικός παρατηρητής. Η εξωτερική όψη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και τα δύο σιντριβάνια στο κέντρο της πλατείας Γεωργίου βγάζουν μια εικόνα παρακμής.Βανδαλισμοί και φθορές έξω στην στοά του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, σαπισμένη η ξύλινη πόρτα και μάρμαρα σπασμένα. Βρώμικα νερά τις περισσότερες μέρες του μήνα στα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου, με τα μπρούτζινα λιονταράκια να έχουν πλέον σοβαρό πρόβλημα από την υγρασία και να φαίνονται πάνω τους σημάδια σκουριάς.

Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου - ΦΩΤΟ 6

Αναφερόμαστε ίσως στα δύο πιο χαρακτηριστικά σημεία της πλατείας Γεωργίου που αποτελούν τοπωνύμια και πολιτιστικά μνημεία για την Πάτρα, σημεία αναφοράς που θα πρέπει να προβάλουν την πόλη και να είναι πόλοι έλξης για τους επισκέπτες και τους τουρίστες της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Προχειρότητες και παγίδες

Όμως και η υπόλοιπη πλατεία δεν είναι σε καλή κατάσταση εδώ και χρόνια. Η εικόνα που υπάρχει γύρω από την πλατεία Γεωργίου, αλλά και εντός αυτής, «δένει» με την εικόνα των σιντριβανιών και του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου - ΦΩΤΟ 7

Ξύλινα παγκάκια σημαδεμένα, με φθορές, που μοιάζουν να είναι διαλυμένα και που σου δίνουν την εντύπωση ότι αν κάτσεις κινδυνεύεις να πέσεις.

Μάρμαρα στο έδαφος που έχουν υποχωρήσει και έχουν συγκολληθεί πρόχειρα μεταξύ τους, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διάφορες παγίδες για έναν πεζό, αν δεν προσέξει.

Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου - ΦΩΤΟ 8

Κοιτάζοντας κάτω, σε πολλά σημεία της επιφάνειας της πλατείας, βλέπει κανείς μη ομοιόμορφες καταστάσεις, με τσιμέντα αντί για μάρμαρα τα οποία ασφαλώς χαλούν την εικόνα και την αισθητική μιας πλατείας που θα έπρεπε να είναι στην εντέλεια για την ανάλογη προβολή της πόλης.

Επιπλέον,  στα σημεία που κάποτε βρίσκονταν οι πίδακες νερού οι οποίοι εδώ και χρόνια δεν λειτουργούν (πονεμένη ιστορία), έχουν μετατραπεί σε μικρές – μικρές εστίες μόλυνσης όπου εκεί μέσα μπορεί να βρει κανείς λογής – λογής σκουπίδια, ενώ από αυτές κάθε τόσο ξεπετάγονται μεγάλες κατσαρίδες που ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν τις βόλτες τους.

Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου - ΦΩΤΟ 9

Οι μαρμάρινες επιφάνειες στο κάτω και στο πάνω μέρος της πλατείας, δίπλα από τα σιντριβάνια, εκεί που κάθονται τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες διάφορες παρέες νεαρών, είναι γεμάτες από συνθήματα, βαψίματα και σε κάποια σημεία τους τα μάρμαρα έχουν αποκολληθεί πλήρως και έχουν μείνει τα τσιμέντα.

Όμως η όλη αυτή κατάσταση στην πλατεία Γεωργίου δεν έχει προκύψει μόνο από τις βανδαλισμούς και τις φθορές. 

Πάτρα: Βανδαλισμοί, φθορές και εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Γεωργίου - ΦΩΤΟ 10

Τα λάθη και οι αστοχίες

Τα λάθη και οι αστοχίες που είχαν γίνει από προηγούμενες δημοτικές αρχές,όταν η πλατεία άλλαξε όψη, μετά από την ανάπλαση και την αναβάθμιση που της έγινε, είναι γνωστά σε όλους.

Όπως γνωστά είναι και το ποιοι είχαν βγει κερδισμένοι από όλες αυτές τις αλλαγές και τους διαγωνισμούς που είχαν γίνει, προκειμένου να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που θα έδιναν μια σύγχρονη όψη στην πλατεία Γεωργίου, μια όψη που να παραπέμπει στην κεντρική πλατεία ενός μεγάλου αστικού κέντρου όπως είναι η Πάτρα. 

Στην τελευταία ανάπλαση της πλατείας Γεωργίου, το ασφαλτοστρωμένο δάπεδο της πλατείας πλακοστρώθηκε με ολόλευκες πλάκες, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα. Σε μερικές από τις κενές θέσεις φυτεύτηκαν καλλωπιστικά δέντρα, ενώ στα υπόλοιπα ανοίγματα τοποθετήθηκαν μερικά σιντριβάνια ακόμα. Τέλος, τα οδικά τμήματα μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και ακριβώς απέναντί του πεζοδρομούνται.

Τότε είχαν ειπωθεί πολλά, όπως για παράδειγμα ότι σε μία τέτοια πλατεία, δεν ταιριάζει να υπάρχει τόσο πράσινο αφού, ο χαρακτήρας ενός τέτοιου κοινόχρηστου χώρου, στην καρδιά μιας σύγχρονης  πόλης όπως είναι η Πάτρα χρειάζεται να είναι διαφορετικός.

Το θέμα βέβαια σηκώνει συζήτηση, καθώς δεν είναι λίγα τα παράπονα που έχουν ακουστεί από αρκετούς συνδημότες που χαρακτηρίζουν την πλατεία Γεωργίου «τσιμεντένια», μη έχοντας μια σκιά, κάτι που την καθιστά τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες, απλησίαστη από την ζέστη και την  αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πάντως και από την τελευταία ανάπλαση και μετά, όπου η πλατεία Γεωργίου αποψιλώθηκε από τα δέντρα της περιμετρικά, τα εναπομείναντα δέντρα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, χωρίς όχι μόνο να αντικαθίστανται, αλλά αντιθέτως κάποια τσιμεντώνονται κιόλας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κοπεί τουλάχιστον 23 δέντρα της πλατείας, χωρίς ούτε ένα να έχει αντικατασταθεί.

Οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται

Η ουσία είναι ότι η πλατεία Γεωργίου παραμένει εδώ και καιρό σε κακή κατάσταση και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, δείχνει να είναι εγκαταλειμμένη. 

Η ανάγκη για να προχωρήσει το έργο για την συντήρηση και την αναβάθμιση της πλατείας μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2023 και η δημοπράτηση του έχει εγκριθεί, έτσι αυτό που μένει είναι να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός και να προκύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει τις εργασίες.

Η πλατεία Γεωργίου αποτελεί το κέντρο της πόλης. Το γεγονός αυτό την αναδεικνύει σε σημαντικό δημόσιο χώρο της Πάτρας και πάντοτε είχε χαρακτήρα συνάθροισης των Πατρινών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι όλες οι πολιτικές συγκεντρώσεις, μέχρι την από λίγα χρόνια, γίνονταν στην πλατεία Γεωργίου, όπως και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα (π.χ. έναρξη Καρναβαλιού), διεξάγονται εκεί.

Άλλωστε, ο χαρακτήρας της, έχει προβλεφθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό και γι αυτό, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας αυτός.

Η διεύθυνση Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ, έχει προχωρήσει σε μελέτη για την ανακατασκευή της πλατείας Γεωργίου Α’ προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που παρουσιάζουν  είτε λόγω φυσικής φθοράς ένεκα της χρήσης, είτε λόγω βανδαλισμών οι μαρμάρινες επιφάνειες των δαπεδοστρώσεων, των επενδεδυμένων παρτεριών, οι προστατευόμενες θέσεις κάδων καθώς και τα μαρμάρινα καθιστικά.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 853.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του από το Πράσινο Ταμείο  που εντάσσεται στ πρόγραμμα: «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019 – 2020, Άξονας Προτεραιότητας (Α.Π.1) «Αστική Αναζωογόνηση 2019» – Μέτρο 1. Σύνθετες αστικές αναπλάσεις» του ΥΠ.ΕΝ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη μελέτη, στα σημεία της πλατείας που ήταν οι πίδακες με το νερό, αναμένεται να φυτευτούν σε κάποια από αυτά θάμνοι και σε άλλα να τοποθετηθούν ενδοδαπέδια  φωτιστικά LED, έτσι ώστε να μπει λίγο πράσινο στην πλατεία και περισσότερο φως.

Στο πλαίσιο των ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών θα κατασκευαστεί ένα νέο υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ενώ  θα γίνουν νέες φυτεύσεις λουλουδιών, ανθέων και δέντρων στα παρτέρια της πλατείας.

Βασικός στόχος των εργασιών είναι η αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στην πλατεία είτε από τους διάφορους βανδαλισμούς, είτε από τις φθορές του χρόνου και της χρήσης.

Έτσι θα αντικατασταθούν όλα τα ξύλινα παγκάκια με καινούργια, θα καθαριστούν όλα τα γκράφιτι, θα  αποξηλωθούν τα σπασμένα μαρμάρινα τμήματα, θα τοποθετηθούν νέα μεταλλικά προστατευτικά και φρεάτια, θα εγκατασταθούν νέες μπάρες για την αποτροπή της διέλευσης οχημάτων και θα συντηρηθούν οι θέσεις των κάδων απορριμμάτων και των καλαθιών.

Έναρξη εργασιών και προθεσμία

«Η συντήρηση θα είναι ολικής μορφής, με στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε μια άλλη πνοή σε αυτή την κεντρική πλατεία της Πάτρας και να βελτιώσουμε την αισθητική της εικόνα, αλλά και την λειτουργικότητα της» τονίζει πάνω στο ζήτημα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.

Το έργο αναμένεται να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού, ενώ η εκτέλεση του με βάση το χρονοδιάγραμμα και τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 12 μήνες. 

Συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης

Η πλατεία του Γεωργίου Α΄ βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και αρχικά ονομαζόταν Καλαμογδάρτη καθώς κοντά σε αυτήν, στην οδό Κορίνθου, βρισκόταν η οικία του.

Επίσημα είχε ονομαστεί πλατεία Όθωνα. Την αποκαλούσαν επίσης Κεντρική, αλλά και Θωμοπούλου, ενώ μετά το 1862 και την έξωση του Όθωνα ονομάστηκε Εθνική.Από την περίοδο όμως της βασιλείας του Γεωργίου του Α΄, πήρε το όνομα που διατηρεί μέχρι και σήμερα.Το 1902 πλακοστρώθηκε και δενδροφυτεύτηκε παίρνοντας τη μορφή που είχε μέχρι την πρόσφατη ανάπλασή της.

Την πλατεία κοσμούν δύο μαντεμένια σιντριβάνια με φτερωτά λιοντάρια που κατασκευάστηκαν στην Γαλλία και τοποθετήθηκαν το 1875.

Από τον 19ο αιώνα περιστοιχιζόταν από πολλά λαμπρά κτίρια, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», λαμπρό αρχιτεκτόνημα του Έρνστ Τσίλλερ, που χτίστηκε το 1871, οι πρώην οικία Θωμόπουλου, σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας της Ελλάδας, το κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου, η πρώην οικία Παπαγιάννη, σήμερα κτίριο του συλλόγου «Ερμής», κ.α..

Η πλατεία Γεωργίου Α΄ είναι επίσης συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης και του έθνους καθώς σε αυτήν έχουν γίνει κάθε μορφής πολιτικές και προεκλογικές συγκεντρώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα