Τσούκαλης: Χωρίς ουσιαστική προστασία η παιδική ηλικία

04.10.2021 / 21:47
ka 27

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα σχολεία η οποία προκαλείται από αρνητές γονείς οι οποίοι κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών με απειλές, καυγάδες και μηνύσεις καθώς δεν θέλουν να φορούν τα παιδιά τους μάσκα ή να κάνουν self test.  Ο «Κ», απευθύνθηκε στον πρώην βουλευτή Αχαΐας και έγκριτο νομικό Νίκο Τσούκαλη, ζητώντας την άποψή του και την επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του επί του θέματος:

«Οι σουρεαλιστικές εικόνες που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ, γονέων να προπηλακίζονται με εκπαιδευτικούς, παρουσία των παιδιών τους  επειδή αρνούνται να τηρήσουν τα πρωτοκόλλα για την πανδημία ή, η άρνησή τους να τα στείλουν σχολείο, αναδεικνύει, κατά την άποψή μου, πέραν των ποινικών συνεπειών και ένα άλλο, πολύ σοβαρό, ζήτημα:

Αυτό της επάρκειας να ασκούν, μερικώς έστω,  τη γονική μέριμνα. Μαθητές στη Κρήτη υποχρεώνονται να επαναλάβουν την ίδια τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών σε αρκετές δε περιπτώσεις το παιδί είναι παρόν και συμμετέχει ακούσια στους προπηλακισμούς των ψεκασμένων γονιών του.

Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρόμοια συμβάντα θα κινητοποιούσαν, σχεδόν αυθημερόν, τις παντοδύναμες κοινωνικές δομές προκειμένου να προστατευτεί το ανήλικο. Αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο ισχύει και στη χώρα μας, μόνο που εδώ είναι ανύπαρκτες οι αντίστοιχες κοινωνικές δομές.    

Το άρθρο 21 παρ. 1 του Σ. σε συνδυασμό με το άρθρο 9 της Σύµβασης για τα Δικαιώµατα του Παιδιού του ΟΗΕ η παιδική ηλικία τελεί υπό την προστασία του Κράτους, η προστασία δε αυτή ισχύει και έναντι των γονέων.

Η συγκεκριμενοποίηση των πιο πάνω διατάξεων γίνεται από το άρθρο 1352 του Αστικού Κώδικα. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό,  αν κάποιος από τους γονείς παραβαίνει τα καθήκοντα που του επιβάλλει το λειτούργημά του για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου και ειδικότερα αν ασκούν το λειτούργημα αυτό καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό, μπορεί ο Εισαγγελέας να ζητήσει παρέμβαση από το αρμόδιο δικαστήριο.

 Το δικαστήριο, στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να αναθέσει την πραγματική φροντίδα του τέκνου ή ακόμα και την επιμέλειά του ολικά ή μερικά σε τρίτο ή και να διορίσει επίτροπο. Τέλος, σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπου επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή την ψυχική υγεία του τέκνου, ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία του, μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου,

Στη χώρα μας ισχύει η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση, η δε φροντίδα για τη  φοίτηση των παιδιών συνιστά κομβικό στοιχείο της γονεϊκής υποχρέωσης για τη γονική μέριμνα. Η μακρά και αδικαιολόγητη αποχή ενός παιδιού από την εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να κινητοποιήσει του φορείς της εκπαίδευσης.

Ο Δ/της του σχολείου αλλά και οι περιφερειακοί διευθυντές , υποχρεούνται να απευθυνθούν αμέσως στον/την Εισαγγελέα Ανηλίκων, η οποία διατάσσει κοινωνική έρευνα. Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην μερική αφαίρεση της γονικής μέριμνας ή επιμέλειας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκπαίδευση του ανηλίκου.

Δυστυχώς όμως στη χώρα μας, οι Εισαγγελείς Ανηλίκων λειτουργούν υποτυπωδώς και ως πάρεργο οι δε κοινωνικές δομές αποδυναμωμένες και εξαρτημένες αδυνατούν να επιτελέσουν τη ευαίσθητη αποστολή τους».   

(από το ένθετο «Κόσμος», εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα