Τουρκία: Μπλοκάρει την επέκταση του ΝΑΤΟ – Πώς μπορεί να το αξιοποιήσει ο Πούτιν

05.03.2023 / 10:39
ka 9

Για τις εξελίξεις γύρω από την επέκταση του ΝΑΤΟ γράφει το CNN, εξετάζοντας αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αξιοποιήσει το μπλόκο της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.

Όταν η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, πολλοί το θεώρησαν ως μια γροθιά στο πρόσωπο της Ρωσίας και απόδειξη της αλλαγής του ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης.

Ιστορικά, και οι δύο χώρες είχαν δεσμευτεί για μη ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ ως τρόπο αποφυγής πρόκλησης της Μόσχας. Η εισβολή στην Ουκρανία το άλλαξε αυτό, επισημαίνει το CNN.

Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία – μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων στο ΝΑΤΟ – θα ήθελαν να δουν τις χώρες να εντάσσονται επίσημα στη συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου. Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο στέκεται στον δρόμο για να γίνει αυτό πραγματικότητα: Η Τουρκία δεν έχει ακόμη δώσει στο σχέδιο την επίσημη ευλογία της.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. Η Ουγγαρία επίσης απέτυχε να επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών, γεγονός που θολώνει ακόμα περισσότερο τα νερά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το να συμφωνήσει η Τουρκία θεωρείται προτεραιότητα, σύμφωνα με την ανάλυση του γνωστού αμερικανικού Μέσου.

Δυστυχώς για τους φιλονατοϊκούς, οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει.

Επισήμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίζεται. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι και οι δύο χώρες, και ιδιαίτερα η Σουηδία, φιλοξενούν μαχητές του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, τη Σουηδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο Ερντογάν λέει ότι θα ήθελε να εκδοθούν όσοι το υποστηρίζουν, ωστόσο η Σουηδία έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι απόψεις των διπλωματών του ΝΑΤΟ διίστανται ως προς το αν πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα