Το… σταυρόλεξο στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας! Η συζήτηση για επόμενη εκλογική αναμέτρηση και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των συνδυασμών

21.05.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
perifereia-dyt-elladas-ink

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Δύο χρόνια από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, συμπληρώνονται αυτό το μήνα και ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου του 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν χωρίς την απλή αναλογική, όπως οι προηγούμενες.

Το νέο εκλογικό σύστημα, όπως είναι λογικό, «ανακατεύει την τράπουλα» και αλλάζει τα δεδομένα και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς με τον νέο εκλογικό νόμο προβλέπεται η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με 43% από τον πρώτο γύρο, πλαφόν 3% για είσοδο στα συμβούλια, επαναφορά της πενταετούς θητείας και λελογισμένη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, παρατηρείται… συνωστισμός υποψηφίων από το χώρο της Κεντροαριστέρας, γεγονός που έχει διχάσει, καθώς ορισμένοι παράγοντες θεωρούν το γεγονός αυτό θετικό, υπό την έννοια της συμμετοχής, ενώ για άλλους είναι αρνητικό, λόγω ενδεχόμενης πολυδιάσπασης των δυνάμεων του χώρου, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές.

Στο σημερινό ρεπορτάζ θα εστιάσουμε στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι – εν πολλοίς-συνυφασμένος και με τις εξελίξεις στην κεντρική σκηνή. Ως γνωστόν, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες (όχι πάντα και όλοι) στηρίζονται από κόμματα, τα οποία αναλόγως της δυναμικής τους, ωθούν αποτελεσματικά ή όχι τις υποψηφιότητές τους.

«Κλειδί» η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Αναμφιβόλως, η υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας, όπως έγραψε ο «Νεολόγος», δημιουργεί εξελίξεις. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που εξέταζαν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο θα πρέπει ίσως να αρχίσουν να διαγράφουν την εν λόγω επιλογή από τον σχεδιασμό τους και να αποσαφηνίσουν προθέσεις.

Όπως αναφέρουν γνώστες της πολιτικής σκακιέρας, «τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις, καθώς ο πολιτικός χρόνος για τη δημιουργία κλίματος, συμμαχιών και οργανωτικής ομάδας εκλογών, δεν είναι ανεξάντλητος, τόσο για τις αυτοδιοικητικές, όσο και για τις εθνικές εκλογές και υπό τα σενάρια μάλιστα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι διευρυμένες, τουναντίον».

Αποσαφήνιση των προθέσεων Κατσιφάρα

Για παράδειγμα, ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξει τα χαρτιά του, ο πρώην Υπουργός και Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας. Του το ζητούν, όπως μαθαίνουμε, και στελέχη της παράταξής του στην Περιφέρεια, προκειμένου να οργανώσουν τον συνολικό σχεδιασμό και να κινηθούν οι όποιες διαδικασίες. Με γνώμονα το ότι η παράταξη, όπως τονίζεται, θα είναι ξανά παρούσα στις εκλογές του 2023. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης; Εξετάζει το σενάριο καθόδου στον Δήμο Πατρέων, αφού όπως αναφέρουν συνεργάτες και φίλοι του, «θα μπορούσε να νικήσει τον Κ. Πελετίδη»; Εκεί όμως θα συγκρούονταν με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος είναι, πλέον, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Πάτρας, απέναντι στον Κώστα Πελετίδη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος ο Απόστολος Κατσιφάρας. Υπάρχει στην σκέψη του ο Δήμος Ερυμάνθου, υπό την έννοια της ολοκλήρωσης του πολιτικού του βίου, με επιστροφή στα πάτρια και προσφορά εκεί; Πάντως, δεν διαφαίνονται πολλές πιθανότητες για συμμετοχή του Απόστολου Κατσιφάρα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος», πλέον κάτι τέτοιο δεν θέλει ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά. Σημαντικές οι αποφάσεις του και με βαρύτητα για τον συγκεκριμένο χώρο.

«Παρών» ο Κ. Σπηλιόπουλος

Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ πάντως η συνθήκη είναι ρευστή. Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Αχαΐας, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης, «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», Κώστας Σπηλιόπουλος, μέσω συνεργατών του, δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις, σε επίπεδο περιφέρειας και όχι μόνο. Κύκλοι του μάλιστα αναφέρουν πως, με την αποφόρτιση του επιδημιολογικού φορτίου θα ξεκινήσει επαφές και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας, με φόντο και εξελίξεις σε κεντρικό ίσως επίπεδο, «όπου η κατάσταση είναι ρευστή». Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πλέον «διαμορφώνεται αντιπολιτευτικός βηματισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο». Αποκωδικοποίηση: Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας της πλευράς Σπηλιόπουλου με στελέχη της παράταξης Κατσιφάρα.

Η πρόθεση Κατσικόπουλου

Επιπροσθέτως, σίγουρη θεωρείται, κατά συνεργάτες του, η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή και Νομάρχη Αχαΐας, Δημήτρη Κατσικόπουλου, ο οποίος προς έκπληξη πολλών είχε κατέβει ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος υπό τον Κώστα Σπηλιόπουλο στις προηγούμενες εκλογές και εξελέγη. Βέβαια, ο ίδιος ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι, ωστόσο, οι γνωρίζοντες τα της Αυτοδιοίκησης θεωρούν κάθε άλλο παρά τυχαίες, τις  επισκέψεις του Δημήτρη Κατσικόπουλου σε περιοχές της Αχαΐας και τις συναντήσεις που έχει με στελέχη των τοπικών κοινωνιών. Μάλιστα, ο ίδιος φροντίζει να δημοσιοποιεί κάποιες από τις επαφές του με αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο Δημήτρης Κατσικόπουλος, όσο και ο Κώστας Σπηλιόπουλος, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια που τους θέλουν να έχουν συνεννοηθεί, ώστε ο πρώτος να κατέβει υποψήφιος – επικεφαλής ψηφοδελτίου – στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο δεύτερος να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αιγίου, πόλη από την οποία κατάγεται.

Η ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ και η συμμαχία

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε, ακόμη μια, πολύ σημαντική παράμετρο. Αναλόγως των εξελίξεων στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, θα υπάρξουν συνέπειες στις επιλογές της αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, με αλλαγή αρχηγού απομακρύνεται, ίσως, η στήριξη σε πρόσωπο που θα υποστήριζε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δύσκολα θα αποφάσιζε ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Λοβέρδος να δώσουν χρίσμα στην ίδια υποψηφιότητα με τις προηγούμενες εκλογές. Είναι πολύ καλύτεροι συνομιλητές τους, τόσο ο κ. Σπηλιόπουλος, όσο και ο κ. Κατσικόπουλος. Ίσως ένα σενάριο αυτόνομης καθόδου υποψηφίων σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον στον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, με στόχο την καταγραφή δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής υπό τη νέα του ηγεσία, δεν φαίνεται απίθανο.

Βέβαια, εκτός των παραπάνω, δεν αποκλείονται εκπλήξεις, όπως συνεργασίες δυνάμεων, με συμμετέχοντες πολλούς από τους προγραφόμενους, στο πλαίσιο δημιουργίας τρίτου πόλου, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με σημαντικές προοπτικές, αφού μιλάμε για τη Δυτική Ελλάδα. Δύσκολη όμως θα ήταν η απόφαση στην επιλογή του επικεφαλής. Ποιος θα έκανε πίσω;

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη προηγούμενη εμπειρία της συνεργασίας με την παράταξη Κατσιφάρα και την εκλογή μόνο ενός υποψηφίου στην Αχαΐα (του Κώστα Κόντη), πληθαίνουν οι φωνές για αυτόνομη κάθοδο συνδυασμού και υποψηφίου Περιφερειάρχη, που θα προέρχεται από το χώρο. Κάτι που προϋποθέτει άμεση έναρξη των διαδικασιών προετοιμασίας του μηχανισμού. Ναι μεν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ισχυρά ποσοστά στη Δυτική Ελλάδα, όμως αυτοδιοικητικά «πάσχει». Αρκετά ονόματα έχουν πέσει στον τραπέζι και είναι κοινή διαπίστωση των στελεχών, σε Αθήνα και Πάτρα, ότι οι διαδικασίες της επιλογής δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν. Χωρίς να αποκλείονται κι εδώ εκπλήξεις, όπως η εκ νέου στήριξη σε υποψήφιο που στηρίζει άλλο κόμμα, ή η υποψηφιότητα κεντρικού και αναγνωρισμένου στελέχους, όπως ο εργατολόγος και πρώην Γ.Γ. του Υπουργού Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος κατάγεται από την Πάτρα. Επίσης, στο τραπέζι έχουν «πέσει»  τα ονόματα των Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος δύσκολα θα κατέβαινε για να χάσει στο… σταυρόλεξο της Δυτικής Ελλάδας, του πρώην Δημάρχου και υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας του κόμματος, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, αλλά και του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μιχάλη Σιδηρόπουλου. Στο πλαίσιο των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει γίνει συζήτηση και για τους εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος. Τα στελέχη του κόμματος θεωρούν πως, το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που θα δώσει δυναμική και στις υποψηφιότητες της Περιφέρειας.

Με ήρεμο κεφάλι…

Στην ΝΔ και στην πλευρά Νεκτάριου Φαρμάκη τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού ο νυν περιφερειάρχης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς – για την ώρα τουλάχιστον – να υπάρχουν σενάρια καθόδου αντιπάλου από τον ίδιο χώρο. Με τον μηχανισμό και κατά ένα μεγάλο μέρος το ψηφοδέλτιο (αν και θα υπάρξουν διευρύνσεις και νέες υποψηφιότητες) να είναι έτοιμος, η Περιφερειακή Αρχή δίνει έμφαση στα έργα υποδομής, στην καθημερινότητα, στη διαχείριση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, στην αποτελεσματική λύση των προβλημάτων της περιφέρειας, σε συνεργασία με τα Υπουργικά στελέχη και σαφώς στο… χτίσιμο των επόμενων εκλογών, με πιο ήρεμο κεφάλι.

Το 43%

Τέλος, αναλυτές σημειώνουν στο «Νεολόγο» πως, μια αναμέτρηση δύο μόνο ισχυρών πόλων, χωρίς να λέμε ποιοι θα ήταν, θα μπορούσε να είναι το ίδιο θετική ή αρνητική και για τους δύο. Δηλαδή, να υπάρξει νικητής και χαμένος από την πρώτη Κυριακή, πολλώ δε μάλλον τώρα με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και τη νίκη του πρώτου με 43%. Οπότε και άλλες ισχυρές υποψηφιότητες θα έστελναν τη μάχη στον δεύτερο γύρο, με παράταση ζωής για τον έναν εκ των δύο.

Οι αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου

Ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ κατατέθηκε στη Βουλή στις 19 Μαΐου και θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, συνοψίζονται στα παρακάτω:

· Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

· Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

· Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

· Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

· Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

· Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα