Το Ισραήλ παίρνει ξανά μέτρα και προειδοποιεί για lockdown τον Σεπτέμβριο

05.08.2021 / 9:20
ÁÐÏËÕÌÁÍÓÅÉÓ ÊÁÉ ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÄÑÏÌÏÕÓ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ

Το Ισραήλ, ένα από τα πλέον εμβολιασμένα κράτη ανά την υφήλιο, κάλεσε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην τηλεργασία προειδοποιώντας ότι ίσως χρειαστεί να επιβάλει νέο lockdown.

Λίγες ώρες αφότου πρόσθεσε άλλες 18 χώρες στην «κόκκινη λίστα» ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να λειτουργούν τα υπουργεία μόνον με το 50% του προσωπικού τους στα γραφεία ενθαρρύνοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν ανάλογα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά και να αποφεύγουν τις μη ουσιώδεις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε νέα δέσμη μέτρων με ανώτερα στελέχη του να παραδέχονται ότι δεν είναι πλέον απόμακρη πιθανότητα ένα νέο lockdown τον Σεπτέμβριο. Από τις 8 Αυγούστου επανέρχεται σε πλήρη ισχύ το σύστημα των πράσινων πιστοποιητικών εμβολιασμού στη χώρα (και από τις 20 Αυγούστου και για παιδιά κάτω των 12 ετών), οι μάσκες θα είναι και πάλι υποχρεωτικές σε συναθροίσεις σε υπαίθριους χώρους και εμβολιασμένος γονιός (ή που έχει αναρρώσει από την Covid-19) που φροντίζει παιδί κάτω των 12 σε καραντίνα θα υποχρεούται να μπαίνει και ο ίδιος σε καραντίνα. «Η παραλλαγή Δέλτα είναι λίαν λοιμογόνος και εξαπλώνεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ. «Αποφεύγετε το συνωστισμό και εμβολιαστείτε τώραρ. Ειδάλλως δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένου και του lockdown», πρόσθεσε.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη για ένα lockdown τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο θα είναι μικρότερη η οικονομική ζημιά και να επιταχύνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια προκειμένου να το αποτρέψουμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.
Τη Δευτέρα το Ισραήλ κατέγραψε πάνω από 3.800 νέα κρούσματα με το 3,78% των 113.723 τεστ κορωνοϊού να βγαίνουν θετικά. Πρόκειται για τους υψηλότερους αριθμούς από τις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα με τους δέκα θανάτους λόγω του κορωνοϊού την Κυριακή και άλλους επτά τη Δευτέρα η χώρα κατέγραψε την υψηλότερο αριθμό θυμάτων σ’ ένα 48ωρο το τελευταίο τετράμηνο. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η εκστρατεία εμβολιασμού με τρίτη δόση των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών. Μέχρι χθες το βράδυ κάπου 142.000 Ισραηλινοί άνω των 60 είχαν κάνει την αναμνηστική δόση, ενώ άλλοι 300.000 έχουν κλείσει ραντεβού γι’ αυτό. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι σχεδόν οι εννιά στους δέκα βαριά νοσούντες είναι άνω των 60 ετών», είπε ο Μπένετ καθώς συνόδευε τη μητέρα του στο εμβολιαστικό κέντρο χθες το πρωί. «Η τρίτη δόση απλώς επαναφορτίζει τις άμυνες του οργανισμού και μας επιτρέπει να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα