Σήμερα η εκδήλωση του ΚΚΕ στην Πάτρα για τον Νίκο Μπελογιάννη

07.05.2022 / 13:15
koutsoubasbelogiannis

Με τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης αφιερωμένης στον Νίκο Μπελογιάννη, την Κυριακή 8 Μαΐου στην πλατεία Παντοκράτορος στην Πάτρα, κορυφώνονται οι δίμηνες εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας που είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Στην εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής, θα μιλήσει ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα κάνει και τα αποκαλυπτήρια της στήλης του Μπελογιάννη, που έζησε μέρος της ζωής του στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του Γ.Γ. του ΚΚΕ την Κυριακή στην Πάτρα είναι το εξής:

– Στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί, μαζί με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, το Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνιών της Πάτρας.

– Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, στην πλατεία Παντοκράτορος, στην Ανω Πόλη. Θα ακολουθήσει μουσικό καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

– Στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί στο «Λαϊκό Γλέντι» που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτ. Ελλάδας, στον Πολυχώρο στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας (Ακτή Δυμαίων 84).

Σωτήρης Παρίσης: «Τέτοιες προσωπικότητες γεννά το ΚΚΕ»

Μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

και του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας Σωτήρης Παρίσης, για την εκδήλωση της Κυριακής, δήλωσε τα εξής:

«Συμπληρώθηκαν φέτος 70 χρόνια από τα χαράματα της 30ης Μάρτη του 1952 στο Γουδή, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του εκτελέστηκαν από το αντιδραστικό μετεμφυλιακό καθεστώς, με κυβέρνηση Πλαστήρα. 

Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν ένα πολύμορφο δίμηνο εκδηλώσεων αφιερωμένο στη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη. Οι εκδηλώσεις ταξίδεψαν σε όλους τους Νομούς, στην Αμαλιάδα, τη γενέτειρά του, όπου από μαθητής κιόλας έκανε τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα, στη Ζάκυνθο όπου στο χωριό Λιθακιά συγκρότησε μαζί με συμπατριώτες του την πρώτη παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ στο νησί.

Αυτό το ταξίδι εκδηλώσεων και τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη κορυφώνεται αυτές τις μέρες στην Πάτρα, στην πόλη όπου έζησε και έδρασε για μεγάλο διάστημα, κύρια κατά της δικτατορίας του Μεταξά, αλλά και αργότερα ενάντια στους ναζί – φασίστες κατακτητές.

Κορυφώνεται με μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή 8 Μάη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Παντοκράτορος στην άνω Πόλη της Πάτρας, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε μια περιοχή όπου σήμερα παραμένουν ακόμη όρθια τα σπίτια που τον φιλοξένησαν, τα υπόγεια και οι φωταγωγοί που κρύφτηκε για να μη συλληφθεί, τα σπίτια που χρησιμοποιούσε για να μαζεύονται οι παράνομοι πυρήνες του ΚΚΕ, αλλά και οι πρωτοπόροι εργάτες και συνδικαλιστές από τα Αρβυλοποιεία και τις επιχειρήσεις ιματισμού της Πάτρας.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους, σε κάθε λαϊκή οικογένεια, σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, σε όλους όσοι ακόμα κι αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και στα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης αφιερωμένης στον Νίκο Μπελογιάννη, τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», που ακόμη και σήμερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το παράδειγμά του συγκινεί και διαπαιδαγωγεί χιλιάδες ανθρώπους.

Τέτοιες προσωπικότητες γεννά το ΚΚΕ στην πάνω από 100 χρόνια πορεία του. Αγωνιστές, επαναστάτες σαν το Νίκο Μπελογιάννη αλλά και χιλιάδες άλλους επώνυμους και ανώνυμους που έβαλαν και βάζουν πάνω από όλα το δίκιο του λαού μας».

Ποιος ήταν ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο»

 Ο Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1915. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Υπήρξε άριστος μαθητής, και εισήλθε με εξετάσεις στη Νομική Σχολή Αθηνών, προτού όμως μπορέσει να αποφοιτήσει, συνελήφθη λόγω της εμπλοκής του με το ΚΚΕ και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία, στα χρόνια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του Μεταξά. Το μεταξικό καθεστώς το 1941 τον παρέδωσε στο καθεστώς της γερμανικής κατοχής έστω και αν το 1940 μαζί με τους 600 συγκρατούμενούς του κομμουνιστές ζήτησε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, αλλά η κυβέρνηση το αρνήθηκε.

Το 1943 κατάφερε να δραπετεύσει από το νοσοκομείο Σωτηρία και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου ως πολιτικός επίτροπος και διαφωτιστής του νομού της Αχαΐας και αργότερα όλης της Πελοποννήσου. Κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο ήταν πολιτικός επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος. Μετά την ήττα του ΔΣΕ ήταν ένας από τους τελευταίους που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Αύγουστο του 1949 και εγκαταστάθηκε σαν πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα μέσω Αργεντινής με το ψευδώνυμο Ερρίκος Πανόζ, με σκοπό να ανασυγκροτήσει τις οργανώσεις του παράνομου τότε ΚΚΕ. Στις 20 Δεκεμβρίου 1950, συνελήφθη και δικάστηκε για την εμπλοκή του με το ΚΚΕ. Κατηγορήθηκε, επίσης, ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

Κομμουνιστής μέχρι το τέλος δεν δίστασε να καταγγείλει τους διώκτες του λέγοντας ότι: «οι κομμουνιστές που τους καταδικάζουν ως προδότες δώσανε το αίμα τους για το ψωμί και τις ελευθερίες του Λαού. Αγωνιστήκαμε δίχως να γνωρίσουμε ύπνο για να προφτάσουμε την Αυγή και το Αύριο, και να δημιουργήσουμε νέους χρόνους και εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων!».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα