Την κατιούσα το πλανόδιο εμπόριο! Οι παραγωγοί που έχουν ως βάση τους την Αχαΐα μαρτυρούν πτώση στον τζίρο τους που φτάνει και το 100%

25.01.2021 / 10:36
AAAA_DIAFORES_agrotiko_manavis-850x491

Της Κατερίνας Αλεξοπούλου

Κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής κίνησης, καταγράφουν οι παραγωγοί – πωλητές πλανόδιου εμπορίου της Αχαΐας λόγω των υγειονομικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία. Τόσο η δυσκολία στις μετακινήσεις με σκοπό την πώληση προϊόντων, όσο και η απροθυμία των πελατών για αγορές, έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση της αγροτικής παραγωγής και κατά συνέπεια της πώλησης.  

«Το μέλλον είναι αβέβαιο και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο απελπισία»

Ο Στέφανος Μηνάς παραγωγός και πωλητής ελαιόλαδου εντός των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας και Λακωνίας, λέει χαρακτηριστικά στον «Νεολόγο» ότι η δουλειά τους έχει μειωθεί ραγδαία και ότι δύσκολα τα βγάζουν πέρα.

«Είμαστε τέσσερις μήνες άνεργοι, στην κυριολεξία δεν πουλάμε τίποτα, η κίνηση της αγοράς έχει μειωθεί στο 100%. Δυστυχώς, για τον δικό μας κλάδο δεν προβλέπεται καμία κρατική στήριξη, μέχρι ώρας δεν έχουμε λάβει κανένα επίδομα και όπως το βλέπω δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην μόνη περίπτωση που προβλέπεται κάποια οικονομική στήριξη από το κράτος είναι για τους μεγάλους παραγωγούς, συγκεκριμένα όποιος έχει πάνω από 7 στρέμματα ελιές του χορηγείται ένα επίδομα της τάξεως των 100 ευρώ, για όσους έχουν κάτω από τα προβλεπόμενα στρέμματα όπως εγώ δεν επιχορηγείται ούτε το ελάχιστο ποσό. Αποφάσισα να γίνω αγρότης για ένα καλύτερο μέλλον, να προσπαθήσω να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση, όλα αυτά βέβαια πριν ξεσπάσει η πανδημία που στο επάγγελμα μου έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η ελάχιστη πελατεία μου αυτή τη στιγμή είναι φίλοι και γείτονες, και φυσικά τα έσοδα δεν φτάνουν ούτε για να καλύψω τα προς το ζην, πόσο μάλλον να μεγαλώσω την παραγωγή μου. Το μέλλον είναι αβέβαιο και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο απελπισία».

Γιώργος Μακρής: «Η πτώση στο εισόδημα μας έχει φτάσει το 70 με 80%»

Την κατιούσα το πλανόδιο εμπόριο! Οι παραγωγοί που έχουν ως βάση τους την Αχαΐα μαρτυρούν πτώση στον τζίρο τους που φτάνει και το 100% 2

Ο Γιώργος Μακρής, πωλητής πλανόδιου εμπορίου για τις δύσκολες μέρες που βιώνει το επάγγελμα του. Η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ο κ. Μακρής είναι οικογενειακή και έχει ξεκινήσει από τον πατέρα του εδώ και 35 χρόνια, με πλούσια γκάμα προϊόντων από φρούτα, λαχανικά μέχρι και όσπρια. Για να ζήσει πουλάει τα προϊόντα του σε πολλά χωριά του νομού Αχαΐας και πολλές φορές φτάνει μέχρι και στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως εξηγεί: «Η δουλεία μας έχει μειωθεί στο έπακρον, η πτώση στο εισόδημα μας έχει φτάσει το 70 με 80%. Οι πελάτες μου πλέον είναι ηλικίας 40 μέχρι και 90 ετών, οι οποίοι μένουν σε ορεινά χωριά κυρίως της Αχαΐας και τους είναι δύσκολο να μετακινηθούν στην πόλη για να προμηθευτούν προϊόντα οπότε αγοράσουν από εμάς. Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού είχαμε περισσότερους πελάτες, οι οποίοι προτιμούσαν τα φρέσκα προϊόντα που τους προσφέραμε, συγκριτικά με τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και ας υπήρχε μία μικρή διαφορά στην τιμή. Τώρα που σε όλους τους κλάδους η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, το αγοραστικό κοινό θέτει σε δεύτερη μοίρα την ποιότητα. Πιστεύω ότι μετά τον Φεβρουάριο θα βελτιωθεί η κατάσταση, σίγουρα η άνοιξη ευνοεί την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ωστόσο τους δύσκολους μήνες του χειμώνα δεν είχαμε καμία οικονομική ενίσχυση από το κράτος, παρότι είμαστε από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας».

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι εξής:

-Αλλάζουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δίνονται οι άδειες. Πλέον όσοι έχουν υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση, δηλαδή έχουν πτυχίο ΑΕΙ, οι άνεργοι έως 12 μήνες, οι νέοι αγρότες, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία θα έχουν προβάδισμα στη λήψη άδειας λειτουργίας επαγγελματία στο υπαίθριο εμπόριο.

-Το νομοσχέδιο θα εισάγει νέες έννοιες όπως είναι το street food, μια νέα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.

 -Οι επαγγελματίες θα πρέπει να εγγράφονται σε ψηφιακό μητρώο και να αναρτούν υποχρεωτικά τις τιμές των προϊόντων τους στο e-καταναλωτής.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-«σκούπα», το οποίο θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε έναν τομέα της αγοράς που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί άναρχα, χωρίς να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους χωρίς να έχουν άδεια λειτουργίας, ενώ πολλοί είναι αυτοί φοροδιαφεύγουν, καθότι λείπουν βασικά εργαλεία εποπτείας των δραστηριοποιούμενων. Οι πρακτικές αυτές οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος εκατοντάδων νόμιμων πωλητών, ενώ προκαλούν και μεγάλη ζημιά στα δημόσια έσοδα. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να παρουσιαστεί και να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί, υπό τον πρωθυπουργό, στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα. Στόχος είναι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο, με τις διατάξεις του να έχουν άμεση εφαρμογή. Σημειώνεται ότι το υπαίθριο εμπόριο αποτελεί εμπορική δραστηριότητα που ασκείται σε ανοιχτό χώρο – σε λαϊκές και λοιπές οργανωμένες υπαίθριες αγορές.

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα