Τιμολόγια ρεύματος: Κάτω από 10 λεπτά η κιλοβατώρα και στα πράσινα τιμολόγια

27.02.2024 / 12:45
ka 17

Tο κίτρινο θα παραμείνει το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος και για τον Μάρτιο με τις προβλέψεις των παρόχων να αναφέρουν ότι τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά θα δούμε μονοψήφια νούμερα και στο πράσινο τιμολόγιο.

Σύμμαχος των καταναλωτών είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που κρατούν χαμηλά την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 23,8 ευρώ η μεγαβατώρα, οι αθρόες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αλλά και η μειωμένη ζήτηση σε αέριο από την Ασία.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν άμεση επίπτωση στην τιμή της χονδρεμπορικής, η οποία καθορίζει τα τιμολόγια που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή και μέχρι χθες 26 Φεβρουαρίου διαμορφώνονταν στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στελέχη των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυτές θα οδηγήσουν σε τιμολόγια Μαρτίου κάτω από 10 λεπτά την οικιακή κιλοβατώρα.

Πρόκειται για σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με το Γενάρη όπου η αντίστοιχη χονδρεμπορική τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 92 ευρώ, διαμορφώνοντας το ειδικό (πράσινο) τιμολόγιο της ΔΕΗ στα 12,8 λεπτά και τον μέσο όρο τιμών στους «πράσινους» λογαριασμούς στα 13,3 λεπτά έναντι 14,7 λεπτών το Γενάρη.

Αν οι τιμές της χονδρικής διατηρηθούν μέχρι το τέλος του μήνα στα ίδια επίπεδα (κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μεταβληθεί), τότε δεν θα αποτελέσουν έκπληξη τιμολόγια ακόμη και κάτω από τα 9 λεπτά. Ανώτατα στελέχη από τον κλάδο της προμήθειας αναφέρουν ότι οι χαμηλές τιμές στα κίτρινα λόγω της συνεχούς πτώσης της τιμής της χονδρεμπορικής, αποτελούν και ένα ισχυρό παράγοντα μετακινήσεων από το ειδικό τιμολόγιο.

Το τελευταίο, συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα της αγοράς σε αναλογία 75% -25% με το κίτρινο να κερδίζει συνεχώς πόντους. «Για να κατέβει το ποσοστό του πράσινου τιμολογίου, θα χρειαστούμε 1,5 χρόνο», επισημαίνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται να μετακινηθούν σε άλλα προγράμματα. Το κάνουν όπως λέει αν τους κεντρίσει το ενδιαφέρον μία εταιρεία και εφόσον πειστούν ότι τους δίνει την καλύτερη τιμή.

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στα μπλε σταθερά τιμολόγια, ως αποτέλεσμα των πολύ ανταγωνιστικών κίτρινων και πράσινων τιμών. «Σήμερα αν πας να πουλήσεις ένα μπλε τιμολόγιο στον καταναλωτή καταλαβαίνεις ότι τρως το χρόνο σου», αναφέρει χαρακτηριστικά πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα