Τι λένε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών για την απόφαση για τις εκκλησίες

12.12.2020 / 12:41
κο 66

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει η γενική τοποθέτηση της Ελλαδικής και ακολούθως της τοπικής Εκκλησίας αναφορικά με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την Κυβέρνηση για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη και την Τετάρτη προγραμματίστηκε να γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές τοποθετήσεις πάνω στις ανακοινώσεις της Πολιτείας.

Η αλήθεια είναι ότι όλα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, περί παρουσίας μόλις 9 ατόμων στους ιερούς ναούς και 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς και – κυρίως- η μη τέλεση του Αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Θεοφανίων, προκάλεσαν μούδιασμα έως δυσφορία στα μέλη της Εκκλησίας, καθώς περίμεναν σαφώς κάτι καλύτερο από πλευράς Κυβέρνησης, τουλάχιστον για την περίοδο των εορτών.

Θυμίζουμε, άλλωστε, το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από αρκετούς Μητροπολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να επιτραπεί, έστω και με ευνοϊκότερους όρους-περιορισμούς, η παρουσία των πιστών στις Θείες Λειτουργίες κατά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.


Προφανώς, τα αιτήματα αυτά δεν συνυπολογίστηκαν από τους ειδικούς, που θεωρούν ότι η παρουσία πιστών στις εκκλησίες θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της πάνω σε αυτές τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών περιμένουν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία θα μεταφέρει τις εισηγήσεις του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος.


Να σημειωθεί ότι ιερείς και από την περιοχή μας εκφράζουν ενστάσεις και τις απορίες τους και μέσω διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για το πώς έγινε η επιλογή του αριθμού των ατόμων ανά Θεία Λειτουργία, χωρίς να συνυπολογίζεται η χωρητικότητα του κάθε ναού.

Για παράδειγμα στην Πάτρα, στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελιστρίας θα επιτρέπεται να βρεθούν 25 άτομα, ενώ στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα που είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος, θα επιτρέπεται να δώσουν «παρών» μόλις 9.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το πώς θα αποτραπούν τυχόν εντάσεις και αδικίες, για το ποιοι θα είναι αυτοί οι 9 ή οι 25… δικαιούχοι για τη Θεία Λειτουργία, καθώς και για το γεγονός ότι η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων μεταφέρεται αποκλειστικά στις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα