Παρασκευή, 19.08.2022, 9:01 πμ

Θλιβερός μήνας ο Δεκέμβριος: Έσπασε το φράγμα των 4.000 θανάτων – 1.638 σε λιγότερο από 20 ημέρες

19.12.2020 / 8:56
?????????????????????????????????????????????????????????

Μόνο θλίψη προκαλούν οι αριθμοί που αφήνει πίσω του το δεύτερο και πιο φονικό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα μας. Μπορεί τα κρούσματα πλέον να παρουσιάζουν μία ικανοποιητική μείωση ωστόσο οι θάνατοι που ανακοινώνονται καθημερινά προκαλούν ανατριχίλα την ώρα που το σύστημα υγείας δέχεται ακόμα ισχυρές πιέσεις με πάνω από 500 διασωληνωμένους ασθενείς.

Με τους 96 νεκρούς που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο συνολικός αριθμός στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 4.000. Συγκεκριμένα από την έναρξη της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 4.044 συνάνθρωποί μας. Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί των νεκρών τον Δεκέμβριο, ο οποίος είναι με διαφορά ο πιο φονικός μήνας στη χώρα μας. Και αυτό γιατί ο αριθμός των θυμάτων αυτόν τον μήνα ανέρχεται στα 1.638, με τον μέσο όρο των θανάτων να είναι 91.

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης 916 νέα κρούσματα και 527 διασωληνωμένους. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Αττική, καθώς από τις 916 νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν την Παρασκευή εκεί εντοπίζονται 186 και 46 αντίστοιχα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική καταγράφηκαν 262 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 186, στη Μαγνησία 46 και στην Κοζάνη και τη Λάρισα 37 και 39 αντίστοιχα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο κίνδυνος
Σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι για πρώτη εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που βγήκαν από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν, ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας. «Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ανησυχούμε πολύ», αυτή η λέξη εκφράζει τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων διότι, όπως είπε η καθηγήτρια «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες». «Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς,, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό» προειδοποίησε και προσέθεσε: «Ανησυχούμε γιατί αν και η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι φέτος θα ζήσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παράλληλα όμως η Δυτική Αττική και η Κοζάνη παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα.

Μίλησε για τη διαδρομή μέχρι την μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων που όπως είπε, «άργησε πολύ να έρθει», Ένας από τους κυριότερους λόγους που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των ειδικών είναι η εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο δείκτης Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος ελλοχεύει, τόνισε.

Μάλιστα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «όσο πιο ψηλό είναι το επιδημικό φορτίο κάθε περιοχής τόσο γρηγορότερα θα συμβεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων και με επιθετικό τρόπο, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε σχέση με το καλοκαίρι όπου είχαμε λίγα ενεργά κρούσματα».

Κατέληξε ότι το στοίχημα είναι η διατήρηση του χαμηλού επιδημικού φορτίου. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συστάσεις διεθνών οργανισμών για την συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των γιορτών και επανέλαβε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρηθούν με αυστηρότητα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα