Τελικά “τα είπαν” Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης – Λύθηκε το μυστήριο για το τι συζήτησαν στο γραφείο του Τασούλα

27.03.2023 / 14:19
1a7d7a81a4cf41e3a50b07d7944bab83

Τα φωτογραφικά ενστατανέ από την πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη μετά τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις των δυο για το ραντεβού που δεν έγινε και τον “άγνωστο Χ” πρωθυπουργό, έδιναν την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα. Η συνάντηση ήταν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής λίγο πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και ο μεν πρωθυπουργός έβλεπε δεξιά, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης έβλεπε αριστερά.

Όμως οι φωτογραφίες μάλλον δεν αποτύπωσαν καλά το κλίμα. Γιατί ναι μεν η ατμόσφαιρα ήταν ολίγο παγωμένη, όσοι όμως έψαξαν το τι ακριβώς έγινε μέσα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, επιμένουν ότι οι δυο συνομίλησαν και μάλιστα συζήτησαν για το αν υπήρχε ή όχι επίσημη πρόσκληση για συνάντηση από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη και αν ανταποκρίθηκε ή όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ένας επέμενε ότι του έκανε επίσημη πρόταση και πρόσκληση και ο άλλος του απαντούσε ότι δεν ήταν πρόταση αλλά ένα γενικό “να τα πούμε” και εκείνος θέλει πιο θεσμική αντιμετώπιση.

Πληροφορίες δημοσίευσε ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ που έγραψε:

“Κι όμως τα “παιδιά” μίλησαν! Αλλά όχι για πολύ, ούτε για πολλά. Για το περίφημο ραντεβού που δεν έγινε. Οπου “παιδιά”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συναντήθηκαν στο σαλονάκι του Προέδρου της Βουλής, λίγο μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη για την εθνική επέτειο και πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη, στρατιωτική παρέλαση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Τους είχε καλέσει ο Πρόεδρος Τασούλας για να περάσει λιγάκι η ώρα, πριν προετοιμαστούν τα στρατά για την παρέλαση, και επιπλέον γιατί είχε να τους “φιλέψει” δώρο, ακριβό και πολύτιμο: την επανέκδοση, για πρώτη φορά και με μια πρωτοποριακή μέθοδο, του εθνικού μας ύμνου από το χειρόγραφο του Διονύσιου Σολωμού. Επανέρχομαι: μίλησαν τα “παιδιά”, αλλά στην αρχή το κλίμα, όπως πληροφορήθηκα, ήταν έως και παγωμένο. Για να βελτιωθεί κάπως, χρειάστηκε να ανοίξει μια συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Τασούλα και του Ν. Ανδρουλάκη για το Καπνεργοστάσιο – στον χώρο του οποίου έδωσε τη γνωστή συνέντευξη στην ΕΡΤ, που κυριαρχήθηκε από τον “άγνωστο Χ” πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.

Ευγενής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τον Πρόεδρο Τασούλα για την ποιότητα της ανακαίνισης του Καπνεργοστασίου, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλού αισθητικού επιπέδου παρεμβάσεις. Και αφού λειάνθηκε κάπως το έδαφος και ο Πρόεδρος Τασούλας απέσπασε την προσοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατ. Σακελλαροπούλου με την έκδοση του εθνικού ύμνου, άρχισαν να συνομιλούν Μητσοτάκης – Ανδρουλάκης με αντικείμενο, τι νομίζετε;

Οχι, μην πάει ο νους σας στο ποιος θα είναι το πρόσωπο “Χ” που θα αναλάβει πρωθυπουργός, αλλά στο περίφημο “ραντεβού” μεταξύ των δύο που δεν έγινε. Για το οποίο ο μεν πρόεδρος Κυριάκος ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, την περασμένη Τρίτη, ότι δύο φορές επιχείρησε να τον συναντήσει και δεν υπήρξε ανταπόκριση. Το δε ΠΑΣΟΚ διέψευσε με κατηγορηματικότητα ότι υπήρξε ποτέ πρόσκληση.

Δεν ήμουν παρών κατά τη συνάντηση των δύο και ένας τοίχος που είχε αφτιά (για μένα) δεν άκουγε και πολύ καλά, διότι μιλούσαν χαμηλόφωνα. Ομως, εξ όσων κατάλαβε, ούτε και το πρωί του Σαββάτου στο σαλονάκι του Προέδρου της Βουλής λύθηκε επαρκώς το… μέγα ζήτημα. “Σε κάλεσα”, “όχι, δεν με κάλεσες”, “μην επιμένεις, σε κάλεσα δύο φορές”, “μη με τρελαίνεις τώρα, δεν με κάλεσες ποτέ” και τα συναφή. Προλαβαίνω την πιθανή ερώτηση αν υπήρξε μετά τη συζήτηση αυτή νέα σοβαρή ρήξη και απαντώ: όχι, δεν υπήρξε. Αυτό μπορώ να το αναφέρω με βεβαιότητα. Οχι, τέλος πάντων, μεγαλύτερη της ήδη υφισταμένης. Αλλά (κι αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω) ούτε και συμφωνία να συναντηθούν υπήρξε. Ούτε καν ένα τυπικό “θα τα πούμε” ακούστηκε”.

Τι είχε προηγηθεί
Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Αλφα, όπου είχε πει ότι ζήτησε να δει τον Νίκο Ανδρουλάκη και εκείνος δεν ανταποκρίθηκε και τις δυο φορές, θέλοντας έτσι να δείξει πόσο δύσκολη είναι η κυβερνητική συνεργασία, αφού ούτε καν να τον συναντήσει δεν θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

“Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη, αφότου εκλέχτηκε, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος, αρνήθηκε τη συνάντηση. Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους”, είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη.

Και μετά είχε σχολιάσει ο κ. Ανδρουλάκης, στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του, στην ΕΡΤ1 και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στη συνέντευξη ότι δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πρόταση αλλά ένα αόριστο να τα πούμε…

“Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης”, πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μια κάπως διαφορετική εκδοχή της συνάντησης και του διαλόγου περιέγραψε το “Dark Room” στο newmoney.gr:

“Χαίρετε, ξεκινάω με ένα ωραίο ενσταντανέ από την προχθεσινή “μικρή εθιμοτυπική τελετή” που οργάνωσε στη Βουλή ο Πρόεδρός της Κώστας Τασούλας μετά τη δοξολογία και πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Εκεί λοιπόν, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, ήταν και ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Ανδρουλάκης, οπότε επιτέλους έστω και… στο πόδι βρεθήκανε, μιλήσανε για δυο λεπτά. Αν δεν έχω λάθος πληροφόρηση, ο Μητσοτάκης του είπε κάτι του τύπου “μα, εγώ πραγματικά θέλησα να γνωριστούμε και να τα πούμε…” και ο Ανδρουλάκης απάντησε κάπως “…εγώ δεν είχα αυτή την εντύπωση κ.λπ.”, τέλος πάντων και οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν την “ψυχρασία” μεταξύ τους αλλά πάντοτε με την ευγένεια και τη θεσμικότητα που διακρίνει και τους δυο πολιτικούς.

Ο Τασούλας μάλιστα, που είναι γνωστός για το χιούμορ του, μου λένε ότι είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι “μοιάζει με τον Νίκο Χαρδαλιά από κοντά”. Δεν ξέρω τώρα αν αυτό είναι κομπλιμέντο για Ανδρουλάκη, αλλά ο Χαρδαλιάς γενικώς απ’ ό,τι ξέρω… έχει τις επιτυχίες του”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα