Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας – Μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής (φωτό)

17.04.2024 / 10:30
ka 8

To να βρεθεί κανείς στην Αρχαία Ολυμπία και να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον καθένα.

Δεν ήταν λίγοι οι πατρινοί που βρέθηκαν την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία και ανάμεσα σε αυτούς η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Ρούλα Κωστακοπούλου που μοιράστηκε στα social media την εμπειρία της.

«”Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν μία κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα», είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ.  Μόνο συγκίνηση είναι φυσικό να νοιώσει όποιος έχει ενσυναίσθηση και παρακολουθήσει δια ζώσης, την Τελετή Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο ιερό της Ολυμπίας, μπροστά στα ερείπια του ναού της Ήρας, ηλικίας 2.600 ετών, η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά άναψε τη δάδα από τη Φλόγα που είχε κρατηθεί από την χθεσινή τελική πρόβα, αφού δεν ήταν δυνατό αυτό να συμβεί σήμερα με το κάτοπτρο, λόγω συννεφιάς.

Το Δώρο της Ειρήνης στην Ανθρωπότητα ξεκίνησε το ταξίδι του με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο που παράδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα και το κλαδί ελιάς στην Γαλλίδα Ολυμπιονίκη κολυμβήτρια, Λορ Μανοντού, και ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θεωρείται σύμβολο σύμβολο του ανθρώπου και της εφευρετικότητας. Συμβολίζει επίσης «το φώς του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή». Μια ιερή φλόγα αναβόταν από τις ακτίνες του ηλίου στην Ολυμπία και κρατούνταν αναμμένη καθόλη την διάρκεια των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας δεν είχαν ακριβώς αυτήν την τελετή της Αφής ούτε την διαδικασία με τους λαμπαδηδρόμους, όπως την ξέρουμε σήμερα. Τότε, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχε στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας πάντα αναμμένος ένας βωμός αφιερωμένος στην Εστία με την Ιερή Φλόγα που είχε αναφθεί από τις ακτίνες του ήλιου με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου.

Ευγνώμων, που ήμουν εκεί!»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα