Τανζανία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Άλι Χάσαν Μουίνι

01.03.2024 / 8:35
hasan_muini.jpg

Ο πρώην πρόεδρος της Τανζανίας Άλι Χάσαν Μουίνι άφησε την Πέμπτη (29/2) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Σαμία Σουλούχου Χάσαν, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην αρχηγός του κράτους υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα.

Ο Μουίνι είχε νοσηλευτεί στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2023 προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να συνεχίσει τη θεραπεία στο Νταρ ες Σαλάμ, ανέφερε η πρόεδρος της Τανζανίας.

Στη χώρα κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Ο Μουίνι διαδέχθηκε στον προεδρικό θώκο της Τανζανίας τον ήρωα της ανεξαρτησίας Τζούλιους Νιερέρε, κληρονομώντας μια χώρα στη δίνη οικονομικής κρίσης. Εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις, κατάργησε περιορισμούς στις εισαγωγές, ενώ εισήγαγε το πολυκομματικό σύστημα.

Γεννημένος στις 8 Μαϊου 1925 στην Τανγκανίκα, πρώην βρετανική αποικία, μετακόμισε αργότερα στη Ζανζιβάρη για ισλαμικές σπουδές. Ο πατέρας του ήλπιζε ότι θα γινόταν πνευματικός ηγέτης, αλλά ο νεαρός Μουίνι στράφηκε στη διδασκαλία προτού ασχοληθεί με την πολιτική τη δεκαετία του 1960, μετά την απελευθέρωση της Τανγκανίκας.

Αφότου η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώθηκαν και σχημάτισαν την Τανζανία, ο Μουίνι διετέλεσε πρεσβευτής στην Αίγυπτο, καθώς και υπουργός Υγείας, Εσωτερικών Υποθέσεων και Φυσικών Πόρων.

Το 1984 έγινε πρόεδρος της Ζανζιβάρης προτού ο Νιερέρε τον επιλέξει για να τον διαδεχθεί στην προεδρία της Τανζανίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα