Τάκης Ζαχαράτος: Το πρώτο του βιβλίο είναι γεγονός! Για όσους δεν μίλησαν, δεν αντιστάθηκαν, φοβήθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν, κακοποιήθηκαν

02.07.2021 / 10:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
Takis_Zaxaratos1

Λίγο μετά τις αρχές του καλοκαιριού, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ο Τάκης Ζαχαράτος μας συστήνεται σε έναν τελείως διαφορετικό ρόλο. Και εκεί που τον είχαμε συνηθίσει σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, για πρώτη φορά ξεδιπλώνει το συγγραφικό του ταλέντο και μας παρουσιάζει την «Πάστα Σεράνο» εκπλήσσοντάς μας θετικά!

Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, η ιδέα της ιστορίας τριγυρνούσε στο μυαλό του χρόνια. Είχε πάρει σάρκα και οστά μέσα του μέχρι που την περίοδο της καραντίνας ήρθε η στιγμή για να αποτυπωθεί και στο χαρτί.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα, ο λόγος ρέει, αλλά το θέμα του δεν είναι «εύκολο». Και δυστυχώς, εν έτει 2021, ακούμε για τόσα περιστατικά βίας, κάνοντάς το πιο επίκαιρο από ποτέ. Μιλά για την κακοποίηση, για όλους όσους έζησαν μισές ζωές, καθώς άλλοι αποφάσισαν για εκείνους. Δεν κοιτά το φύλο. Δεν έχει σημασία. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε όλους, λεκτικά, οικονομικά, σωματικά. Μπορεί να συμβεί σε όλες εκείνες τις γυναίκες που από τη στιγμή που παντρεύτηκαν «ανήκαν» στον άντρα τους. Σε όλα εκείνα τα παιδιά που δεν έπρεπε να αντιμιλήσουν και όφειλαν να υπακούν στις εντολές του πατέρα. Η «Πάστα Σεράνο» ξεκινά το 1958 και η ιστορία φτάνει στο δικό μας σήμερα. Οι ήρωες μεγαλώνουν, αλλάζουν και κανείς δεν ξέρει τι τροπή θα πάρει η ζωή τους με όλη αυτή τη βία που έχουν υποστεί. Γιατί αυτός που ασκεί βία δεν σκέφτεται το θύμα. Μέχρι που τα θύματα… γίνονται θύτες.

Γιατί όμως «Πάστα Σεράνο»; Σε καμία περίπτωση ο τίτλος δεν σε παραπέμπει στο θέμα του βιβλίου όσο κι αν μπορεί να σου θυμίσει το γνωστό ζαχαροπλαστείο στη Φωκίωνος Νέγρη.

Πάστα Σεράνο, γιατί όλοι όσοι έχουν βρεθεί σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον αναζητούν λίγες στιγμές ευτυχίας. Τόσο απλό όσο μια πάστα, αλλά τόσο σημαντικό.

Ο συγγραφέας επιδιώκει να βρει τη ρίζα της βίας γιατί τότε μόνο θα σταματήσει να υπάρχει κάθε μορφή κακοποίησης. Πέρα από αυτούς που κακοποιούνται όμως, κακοποιημένοι είναι και όσοι ασκούν βία και τη μεταδίδουν, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να σταματήσει αυτός ο κύκλος. Οι ήρωες του βιβλίου είναι οι καθημερινοί ήρωες της διπλανής πόρτας.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στην Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ELIZA.

fthis.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα