Συνέδριο ΕΝΠΕ στην Πάτρα: Ομοιογένεια και επιπλέον αρμοδιότητες

24.05.2024 / 7:00
Enpe-Patra-696x392-1

ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με έμφαση στον µείζονα ρόλο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, αλλά και στη σημασία του πρωτογενούς τοµέα στην οικονοµική ανάπτυξη της χώρας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα. Με θέμα «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», οι εργασίες αυτές διήρκησαν δύο ημέρες, αφήνοντας τους παρισταμένους να «ξεδιπλώσουν» τις σκέψεις και τους συλλογισμούς τους στο πλαίσιο γόνιμων συζητήσεων.

«Σύγχρονος κανονισμός του ΕΛΓΑ εντός του 2025»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, μιλώντας για την αγροτική ανάπτυξη, έκανε εκτενή αναφορά στον ΕΛΓΑ και την επικείμενη βελτίωσή του. «Ο ΕΛΓΑ είναι ένας φορέας που έχει κάνει τον κύκλο του και πρέπει να πάμε παρακάτω. Ήδη σας διαβεβαιώνω ότι η πρώτη φάση διαβούλευσης του νέου ΕΛΓΑ, έχει ξεκινήσει. Στο elga.gr υπάρχει ειδικός χώρος που περιγράφει τα βασικά σημεία, τους άξονες, του νέου οργανισμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Εκεί έχουν φτάσει και πολλές εύστοχες παρατηρήσεις που θα συζητηθούν εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο τέλος του μήνα. Αμέσως μετά θα καταλήξουμε σε ένα νέο κείμενο, κοστολογημένο. Έτσι θα καταφέρουμε, πρώτα ο Θεός, να έχουμε εντός του 2025 έναν νέο, σύγχρονο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αλλά δεν θέλουμε να γίνει ερήμην των τοπικών φορέων και ιδιαιτέρως των ανθρώπων που εκπροσωπούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της χώρας μας. Θα θέλαμε να μας πουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτά τα ζητήματα, γιατί ξέρουν καλά τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν αλλά και τα θέματα της κλιματικής κρίσης. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ετοιμάζουμε και κάποιες κινήσεις επιπλέον. Θα επεκτείνουμε, για παράδειγμα, το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι. Συν τις άλλοις, είμαστε σε αναμονή ώστε να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για να ξέρουμε ποιος θα είναι ο ανάδοχος και να τρέξουμε την πλήρη ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ. Ακόμη, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να προσλάβουμε 200 νέους εργαζομένους στον ΕΛΓΑ» είπε.

«Μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες»

Ανοίγοντας τις εργασίες του θεματικού συνεδρίου, την Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης εστίασε στη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη αυτή να ενισχυθεί ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. «Ειδικά, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να δρα τοπικά και να σκέφτεται εθνικά. Γι’ αυτό και ειδικά σήμερα, οι Περιφέρειες επιζητούμε την ευθύνη. Η μεταρρύθμιση του κράτους πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και σημαντικός πυλώνας αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επένδυση στην “εθνική Ελλάδος των Περιφερειών”, η οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τελικά, αυτό που αποκαλείται, Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μετάγγιση ευθύνης και δύναμης στις τοπικές κοινωνίες, ώστε αφενός να υπηρετούνται οι εθνικές στρατηγικές επιλογές και αφετέρου, οι τοπικές προτεραιότητες να μετατρέπονται σε εθνικές επιλογές. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μείωση της απόστασης όλων των βαθμών εξουσίας από την κοινωνία και άρα, ένα καλύτερο και ποιοτικότερο στη λειτουργία του, κράτος» δήλωσε».

Ο χαιρετισμός του Κ. Πελετίδη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, παραβρέθηκε και χαιρέτησε στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτό των αρμοδιοτήτων στους διάφορους βαθμούς της τοπικής διοίκησης, των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης, της εξάλειψης αλληλοεπικαλύψεων, τη μεταφορά ή όχι νέων στους Δήμους. Αυτά τα ζητήματα, τα συναντάμε συχνά στην καθημερινή λειτουργία Δήμων και Περιφερειών και σωστά αναζητείται η επίλυσή τους. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, έξω από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως έγινε στο παρελθόν με διάφορες μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης». Χρειάζεται ανάλυση, αναζήτηση της αιτίας, όπως π.χ. γιατί η υγεία του λαού ασθενεί; Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Δευτεροβάθμια, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις διευρυμένες ανάγκες; Γιατί δεν φτάνουν οι επιστημονικές κατακτήσεις, η πρόοδος σε τεχνικά μέσα, στα πλατιά λαϊκά στρώματα;».

«Προσλήψεις και θεσμικές αλλαγές»

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη και την ΕΝΠΕ για την φιλοξενία, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στην δική της ομιλία, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πλέγµα θεσµικών αλλαγών, δράσεων και πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτως ώστε ο κρατικός µηχανισµός να καταστεί σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσµατικός, πιο φιλικός στον πολίτη αλλά και στον δηµόσιο λειτουργό». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρεις δέσµες µεταρρυθµίσεων, που όπως είπε «είναι το ανθρώπινο δυναµικό, η θεσµική εξυγίανση, η συνεργασία, ο εκσυγχρονισµός και η νέα νοοτροπία στο ∆ηµόσιο, οι οποίες απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιµετωπίζει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ακόμη, αναφέρθηκε στη στελέχωση των περιφερειών, λέγοντας: «Γνωρίζουμε πως οι ανάγκες σε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό είναι πάντοτε επιτακτικές και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί 1.864 θέσεις τακτικού προσωπικού στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Δεν αρκεί όμως να εγκρίνονται θέσεις, αλλά πρέπει και να καλύπτονται εγκαίρως. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το ΑΣΕΠ και έχουμε αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών, ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ».

«Η Αυτοδιοίκηση δεν κρύφτηκε στα δύσκολα»

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε πως, «χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες και ξεκάθαροι ρόλοι ακόμη κι εντός του συστήματος των περιφερειών για τις αρμοδιότητες κάθε οργάνου. Μπορεί οι περιφέρειες να είναι 13, όμως κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ταυτόχρονα να πρέπει να επιδιώξουμε ομοιογένεια, αλλά και κάλυψη των μεμονωμένων αναγκών της κάθε μίας ξεχωριστά». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε και θα τα κάνουμε, γιατί υπάρχει και η διάθεση και από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, διότι η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ γενναία, δεν κρύφτηκε πότε πίσω από αρμοδιότητες, ζήτησε αρμοδιότητες, δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, δεν κρύφτηκε όταν υπήρχε κοινωνική κρίση, δεν κρύφτηκε στην κρίση της πανδημίας».

«Απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα»

Στην κεντρική ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ανέλυσε τους βασικούς άξονες, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. «Το συνέδριο αποτυπώνει την κεντρική φιλοσοφία μας εδώ και πέντε χρόνια, την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα στην νέα θητεία. Και αυτή η φιλοσοφία έχει στον πυρήνα της δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, τη διαρκή παρουσία μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεύτερον, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να δίνει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα. Αυτός είναι στόχος μας και αυτό κάνουμε. Θέλουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, να μην τις ακολουθούμε, αλλά να τις διαμορφώνουμε. Κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, όπως τη βιώσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, και όπως είναι βέβαιο ότι θα την αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια που έρχονται, ζούμε πλέον σε ένα κόσμο που αλλάζει με ραγδαίες ταχύτητες και δεν επιτρέπει οποιοδήποτε εφησυχασμό».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα