Συνεχίζονται τα μαθήματα ζωής από την «Κυρία Μαργαρίτα»

02.03.2023 / 7:40
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά τη θερμή υποδοχή που έτυχαν τα πρώτα “μαθήματα” της κυρίας Μαργαρίτας , στο Θέατρο Λιθογραφείον, επανερχόμαστε με έναν δεύτερο κύκλο έξι παραστάσεων. Στις 3, 4, 5, 10, 11 και 12 Μαρτίου, στη σκηνή του θεάτρου Λιθογραφείον.

Η ματιά μας

Ο μονόλογος μιας δασκάλας, της κυρίας Μαργαρίτας, μπροστά στους μαθητές της, (με το κοινό στον ρόλο των… μαθητών), έχει κατ’ επανάληψη αποδοθεί από πλειάδα πρωταγωνιστριών αλλά και πρωταγωνιστών. Επιλέξαμε να φωτίσουμε τα κυρίαρχα στοιχεία εγκλεισμού του έργου, φέρνοντας στη σκηνή έναν γυναικείο χορό από τρεις ηθοποιούς. Το κείμενο τρέχει εν χορώ, με συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές… Το δρόμο γι αυτήν τη σκηνική ανάγνωση μας τον άνοιξε ο ίδιος ο Ατάιντε. Μαργαρίτα έλεγαν και τη δασκάλα της κυρίας Μαργαρίτας αλλά και μία συμμαθήτριά της επίσης. Ο καυστικός αντιεξουσιαστικός λόγος του Ατάιντε προτίθεται να πλημμυρίσει με… Μαργαρίτες το παγκόσμιο «λιβάδι» ιδεών… Η Μαργαρίτα δεν είναι απλά ένα φυσικό πρόσωπο, είναι ένα ΓΕΓΟΝΟΣ, μία συστημική κατάσταση, ίσως και ένα «πρόγραμμα» που τρέχει ένας υπερυπολογιστής… Από το σπήλαιο του Πλάτωνα μέχρι την τεχνική νοημοσύνη του Έλον Μασκ παραμένει κοινός παρονομαστής προβληματισμού η ελευθερία βούλησης.

Σε αυτήν την ακραία τραγικωμωδία παρακολουθούμε τη θανάσιμη σχοινοβασία της Μαργαρίτας που παραπαίει από τη λογική στο παράλογο, από το γέλιο στο θυμό, από την αυταρχικότητα στον εξτρεμισμό. Στη δική μας εκδοχή, τρεις ακαταπόνητες κλόουν παρωδούν, επί σκηνής, τον εαυτό τους αλλά και το σύστημα. Ονειροπολούν, φλερτάρουν, τρομοκρατούν, ενθαρρύνουν, καταρρέουν… Είναι ο δικός μας «κύκλος των χαμένων ποιητριών».

Θέατρο Λιθογραφείον

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση

Πάνος Κατέρης

Σκηνοθεσία – Προσαρμογή κειμένου

Διονύσης Βούλτσος

Μουσική επιμέλεια

Σοφία Καμαγιάννη

Φωτισμοί

Ευσταθία Δρακονταειδή

Βοηθός Σκηνοθέτη

Αναστασία Ντρίζη

Φωτογραφίες

Βασίλης Ζαβέρδας

Για τα κοστούμια φρόντισαν οι ηθοποιοί και για το σκηνικό ο Διονύσης Βούλτσος.

Ηθοποιοί

Κεραμίδα Έφη

Κολλυροπούλου Κατερίνα

Στεφανάτου Ιωάννα

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα