Συνάντηση πρωθυπουργού – Θεσσαλών αγροτών: Ποια μέτρα δρομολογούνται από την κυβέρνηση

11.03.2024 / 7:43
f95b9ef6-6a21-4f29-b1b4-58b069558c92

Δύο ραντεβού θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο την Θεσσαλία, καθώς αρχικά θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και στη συνέχεια με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων. Η συνάντηση αυτή έρχεται μετά από ένα …θερμό Φεβρουάριο με τους αγρότες να βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους και ενώ σε εξέλιξη είναι μια ευρύτερη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μάλιστα χθες οι αγρότες έστειλαν νέα μηνύματα από το Κιλελέρ για την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας

Να σημειωθεί εδώ πως το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» υπολογίζεται πως ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα από τα θέματα που είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος αφορά στη λίμνη Κάρλα, όπου πάνω από 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό.

Στις σημερινές συναντήσεις ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο Master Plan της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» και θα τονίσει πως οι προτάσεις συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα και κοστολόγηση. Ειδικότερα το σχέδιο περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές, το αρδευτικό, η προστασία πόλεων και κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα συστήματα επεξεργασίας των μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρης προειδοποίησης, τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

Από την κυβέρνηση πάντως υπογραμμίζουν πως το σχέδιο που παραδόθηκε δεν είναι οριστικό αλλά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους. Στη συνέχεια θα υιοθετηθούν οι βέλτιστες λύσεις, ώστε εντός των προσεχών μηνών να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα.

Παράλληλα έμφαση δίνεται στη θέσπιση εντός του μήνα Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, στον οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών. «Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση στο Facebook.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα βαθμό η πρώτη φάση της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία και αρχίζει η δεύτερη φάση, που είναι η ανασυγκρότηση της περιοχής. Υπογραμμίζουν δε πως έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ και οι προωθούμενες δράσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα.

Ένα πλέγμα δράσεων που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά θέλει να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Ουσιαστικά θα τρέχουν μέτρα σε δόσεις και με βάση τον σχεδιασμό προβλέπονται τα ακόλουθα:

1.Σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη των αγροτών. Για παράδειγμα την 1η Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ακόμα πως στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις και την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων

2.Ένα δεύτερο πακέτο αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025, οπότε και η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη. Με βάση τα όσα έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας θα ακολουθηθεί μία νέα μέθοδος όπου το 50% δεν θα δίνεται αλλά το ποσό της επιστροφής θα συνδέεται με τη κατανάλωση κάθε αγρότη.

  1. Αναμένονται τα αποτελέσματα από την ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). «Ένας βιώσιμος αγροτικός τομέας είναι στις ύψιστες προτεραιότητες μας και σε αυτό στοχεύει η ελληνική πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε, από κοινού οι χώρες της Μεσογείου, αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική» υπογράμμισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα