«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Σήμερα η πληρωμή για χιλιάδες εργαζομένους, τι ισχύει για τους εποχικούς

18.06.2021 / 13:54
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
d0cbeecae8839e006367e63cf1d229de_L

Ειδικότερα πληρώνονται 21.744 εργαζόμενοι με το ποσό ύψους 5,2 εκ. ευρώ καθώς και 1.457 εργαζόμενοι θα πάρουν σήμερα υπόλοιπα του επιδόματος 534 ευρώ για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι παρατείνεται εκ νέου, κατά τρεις μήνες, έως και τις 30.9.2021 το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 καθώς και η καταβολή σε ποσοστό 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον εν λόγω μηχανισμό. δεν απασχολούνται.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.03.2021.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2021 καθώς και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών όπως αυτές υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Ωστόσο με ΚΥΑ δύναται να τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία πρόσληψης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό.
Στο μεταξύ τρέχει η προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Ιουνίου.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 30 Ιουνίου δήλωση «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό.

Παράλληλα τη δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν και οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης, εφόσον επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί.

Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται.

Ο μικρός αριθμός επιχειρήσεων και εργαζομένων που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εκτιμάται από κύκλους του υπουργείου Εργασίας ότι οφείλεται στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Ωστόσο από τον Ιούλιο και μετά που το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας δεν θα ισχύει για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ αναμένεται να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Οι επιχειρήσεις μέχρι σήμερα επιλέγουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε σχέση με τον μηχανισμό καθώς καταβάλλοντας το κράτος 534 ευρώ για έναν πλήρη μήνα εργασίας καλύπτει έως και το 97% του καθαρού κατώτατου μισθού (550,36 ευρώ), έως το 79% του καθαρού διάμεσου (709,01 ευρώ) και έως το 73% του καθαρού μέσου μισθού (782,23%).

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκε στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και με τον οποίο αναπληρώνεται μέρος του μισθού με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας, δεν υπερβαίνει το 3,46% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 68.364 εργαζόμενοι.

Ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης μέρους του μισθού από τον Μηχανισμό ανέρχεται σε 247 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα