Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Μιχάλη Βασιλάκη

12.06.2021 / 21:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
download

Η συγκίνηση αλλά και ο πολιτικός παλμός κυριάρχησαν στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Ο Εξάντας της Ζωής μας», που έγινε την Παρασκευή 4 Ιουνίου στο αίθριου του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας. Μια εκδήλωση – αφιέρωμα στους δυο μεγάλους απόντες, τον Νίκο Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε  8ης Ιανουαρίου 1991 και τον Μιχάλη Βασιλάκη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 18 Φλεβάρη του 2020, οι οποίοι ωστόσο, ήταν «παρόντες» καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στο βιβλίο, που επιμελήθηκε η σύζυγος και σύντροφος ζωής του Μιχάλη Βασιλάκη, Ουρανία Μπίρμπα, περιλαμβάνονται οι ομιλίες του Μιχάλη Βασιλάκη, για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα και ξαναζωντανεύουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην μοιραία κατάληξη του αγωνιστή εκπαιδευτικού, όπως και ένα χρονικό της δολοφονίας του καθηγητή, αλλά και η κατάθεση του γραμματέα του ΕΑΜ στα δικαστήρια για την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του καθηγητή.

Πυκνό το ακροατήριο

Πλήθος κόσμου, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις, γέμισε το αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, για να ακούσουν τους Βασίλη Λαδά (ποιητή/λογοτέχνη), Θάνο Αμπατζή (δικηγόρος), Διονύση Τεμπονέρα (δικηγόρο), Δημήτρη Γκόβα (σύμβουλο εκδόσεων ΚΨΜ) και την Ουρανία Μπίρμπα (μέλος του ΕΑΜ), να μιλούν για το ήθος, την εντιμότητα, την Αριστερή σκέψη και το πάθος για δικαιοσύνη και ισότητα, του αγωνιστή της Αριστεράς και Γραμματέα του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ντίνος Βγενόπουλος.

Ανάμεσα στο κοινό, διακρίναμε τους δύο βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου, τον πρώην δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Καράβολα (ο οποίος βίωσε τα όσα έγιναν κατά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα ως δήμαρχος της πόλης) και τη σύζυγό του Πόπη, τον πρώην περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα,  τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Κοντη, τον πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, τον επικεφαλή της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» Χρήστο Πατούχα, αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης του Γιώργου Ρώρου «Ώρα Πατρών» και τον συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Σιδηρόπουλο, αλλά και πολλούς άλλους.

«Είστε παρόντες»

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τοποθέτηση της Ουρανίας Μπίρμπα. Όπως σημείωσε είναι το πρώτο βιβλίο που γράφεται για την υπόθεση του Νίκου Τεμπονέρα «από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, από τη δική μας πλευρά» για να προσθέσει ότι, οδηγός στη δημιουργία του βιβλίου, υπήρξαν τα ίδια τα κείμενα του Μιχάλη Βασιλάκη.

Η Ουρανία Μπίρμπα, σε άλλο σημείο της ομιλίας της και αναφερόμενη στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, υπογράμμισε πως «30 χρόνια από τότε, τίποτα δεν είναι το ίδιο και τίποτα δεν είναι εντελώς διαφορετικό», για να διαπιστώσει πως: «Η Αριστερά σε κάθε της έκφραση δεν έχει σχέδιο, πρόταση και διέξοδο προοδευτική, δημοκρατική, που να συγκινεί και να ξεσηκώνει την κοινωνία της εργασίας, από το τέλμα, την ανασφάλεια και τον φόβο», ενώ για τη σοσιαλδημοκρατία ανέφερε ότι είναι χρεωκοπημένη καθώς υπηρέτησε τον νεοφιλευθερισμό, ο οποίος με τη σειρά του, αν και κυριαρχεί, το σχέδιό του δεν βγαίνει, διαπιστώνοντας ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση, καθώς βλέπει να μπαίνει σε έναν δρόμο που δεν τον θέλει, αλλά και που δεν μπορεί να βρει τον δικό της.

Αναφερόμενη στη σχέση του Μιχάλη Βασιλάκη με την Αριστερά, η Ουρανία Μπίρμπα, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

«Η Αριστερά του Μιχάλη, ήταν η Αριστερά που μπορούσε να αυτοαναιρεθεί, να συγκρουστεί με δόγματα και φετίχ, να αναζητήσει την αλήθεια, χωρίς να είναι μόνο αρνητική και καταγγελτική» για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως: «Ο Μαρξισμός για τον Βασιλάκη δεν ήταν οι δέκα εντολές, χαραγμένες ανεξίτηλα σε πέτρα».

Η σύντροφος ζωής του Μιχάλη Βασιλάκη, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της και σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και στάση ζωής του, ανέφερε πως: «Η Αριστερά του Μιχάλη Βασιλάκη δεν θέλησε τους τίτλους και τα αξιώματα, προτίμησε το είναι από το κατέχειν και σε άλλο σημείο τόνισε πως: «Η Αριστερά του Μιχάλη, ίσως να είναι ουτοπική, όμως του άρεσε η ουτοπία, γιατί η ουτοπία μοιάζει με τον ορίζοντα. Όσο νομίζεις ότι τον αγγίζεις, τόσο ξεμακραίνει. Αυτό όμως είναι που σε κάνει να προχωράς μπροστά».

Στο τέλος της τοποθέτησής της, η Ουρανία Μπίρμπα, με έναν κόμπο στη φωνή της ανέφερε τα εξής: «Νίκο Τεμπονέρα Μιχάλη Βασιλάκη, ξανά μετριόμαστε και είστε παρόντες. Ο ένας μπροστά στον πίνακα να παραδίδει μάθημα στους μαθητές του, στη νεολαία, για Γνώση, Ελευθερία και Δημοκρατία. Και ο άλλος, μπροστά στην αιματοβαμμένη πόρτα του σχολείου, να μιλά στον Νίκο και να ακούμε από σπόντα και εμείς» και κατέληξε με τα εξής: «Να τον θυμάστε  τον  Μιχάλη όπως γράφει η Κατερίνα Γώγου:

«..έτσι ζωγραφισμένο

Σ΄ ένα κόκκινο μπαλόνι που ανεβαίνει

Δε μιλάει

Ανεβαίνει πάνω απ’ την πόλη.»

«Σπουδαίος άνθρωπος»

Ως έναν σπουδαίο άνθρωπο, πολιτικά ανιδιοτελή και διανοούμενο της Αριστεράς, χαρακτήρισε τον Μιχάλη Βασιλάκη, ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα, Διονύσης, κατά την τοποθέτησή του. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολιτική σκέψη του Μιχάλη Βασιλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως θεματοφύλακα της πολιτικής διαθήκης του Νίκου Τεμπονέρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δικηγόρος Θανάσης Αμπατζής, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Μιχάλης Βασιλάκης, αγωνίστηκε χωρίς μικρότητες και συμβιβασμούς για αυτά που πίστευε, ενώ τόνισε ότι άφησε βαθύ αποτύπωμα και πως είναι αισθητή η απουσία του Μιχάλη Βασιλάκη. Το εγκώμιο του αείμνηστου αγωνιστή, έπλεξε με τον δικό του μοναδικό τρόπο και ο ποιητής και λογοτέχνης Βασίλης Λαδάς. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα