Σύμπραξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με το Πανεπιστήμιο και την Ευρώπη

28.05.2023 / 9:55
AdobeStock_294409557-scaled-1

Καινοτομία στην πραγματική οικονομία

Σύμπραξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με το Πανεπιστήμιο και την Ευρώπη

Η δημιουργία ενός Μεσογειακού Οικοσυστήματος Ανακάλυψης και Ωρίμανσης Μετεξέλιξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών, σε Βιώσιμη Επιχειρηματική Δραστηριότητα, είναι ο στόχος του έργου INTECMED – «Incubators for innovation and technological transfer in the Mediterranean – Θερμοκοιτίδες για τη μεταφορά καινοτομίας και τεχνολογίας στη Μεσόγειο».  Αποτελεί ένα έργο του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ENI CBC MED.

Με βάση το στόχο αυτό, φορείς από Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό για την ανακάλυψη και ωρίμανση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, εμπνεόμενοι από την λειτουργία της PATRAS IQ και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές προκλήσεις της περιοχής μας, συνεργάζονται στο έργο INTECMED και αυτές τις ημέρες 26, 27 και 28 Μαΐου παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτής της δύσκολης προσπάθειας στο ευρύ κοινό της περιοχής μας.

«Βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια»

«Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε ο μηχανισμός ανακάλυψης καινοτόμων ιδεών και έπειτα από μια διαγωνιστική διαδικασία επιλέχθηκαν ιδέες σε Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο. Ο μηχανισμός του έργου INTECMED βοήθησε στην ωρίμανση των καινοτόμων ιδεών και τις μετέτρεψε σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, ώριμα να παρουσιασθούν στην πραγματική οικονομία, σε επιχειρήσεις και επενδυτές, με σκοπό να αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη και καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα», δηλώνει στο «Νεολόγο», ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος, υπεύθυνος του Έργου INTECMED και Επιστημονικός Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Ο κ. Γιωτόπουλος συνεχίζει ως εξής:

Οι ομάδες, που υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές ιδέες, παρακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής εκπαίδευσης και ωρίμανσης των ιδεών τους. Ειδικοί εμπειρογνώμονες σε συνεργασία με τις ομάδες αυτές συνέβαλλαν εντοπίζοντας τα αδύνατα σημεία των ιδεών και όλοι μαζί δημιούργησαν καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια, που παρουσιάζονται σε επενδυτές και επιχειρήσεις, διεκδικώντας με πολύ καλύτερους όρους την επιβίωσή τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Αυτές τις 3 ημέρες, 32 ομάδες, 32 επιχειρηματικά σχέδια, παρουσιάζονται οργανωμένα σε επενδυτές, που προέρχονται από διάφορες χώρες, Η.Π.Α, Ελλάδα, Ισπανία και Αίγυπτο. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού της Μεσογείου και να διαμορφώσουμε το Μεσογειακό Μηχανισμό Ανακάλυψης και Ωρίμανσης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών.

Βασικό συστατικό στοιχείο της επιτυχίας αυτού του έργου είναι η αγαστή συνεργασία των φορέων της περιοχής μας. Το Επιμελητήριο Αχαΐας, μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούν συνέργειες, που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της περιοχής μας.

Η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι το εφαλτήριο για την επιτυχία».

Σε 3 φάσεις η εκδήλωση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, η εκδήλωση θα υλοποιηθεί σε 3 φάσεις;                                                                                                 

Κατά την 1η ημέρα (26/5/2023), έως 32 νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από τις 4 χώρες υλοποίησης του έργου-Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο, πρόκειται να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα είτε δια ζώσης είτε μέσω zoom, όπως αυτή ωρίμασε μέσω του έργου (μέσω Προγράμματος Καθοδήγησης) και να πραγματοποιήσουν Β2Β συναντήσεις με επιχειρηματίες και δυνητικούς επενδυτές από Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Κατά την 2η ημέρα (27/5/2023), ακολουθεί το Συνέδριο «Ανοιχτής Καινοτομίας» του Πανεπιστημίου Πατρών με παρεμβάσεις για την Καινοτομία στην Μακροπεριφέρεια Μεσογείου. Την ίδια ημέρα, σε ειδική τελετή θα αποδοθούν τα βραβεία επιχειρηματικής ενίσχυσης (sub-grants) του Διαγωνισμού Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών του ΙΝTECMED, συνολικής αξίας 60.000€, στις 3 πιο καινοτόμες ιδέες από την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για την υποστήριξη των δράσεων που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησής τους και της εφαρμογής της καινοτόμου ιδέας στην αγορά. Οι εργασίες της 2ης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Επιμελητηρίου της CapBon στην Τυνησία. Η συνεργασία αυτή, προέκυψε μετά την επίσκεψη που έγινε στο πλαίσιο του έργου INTECMED από τα στελέχη μας και εκπροσώπους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου ακριβώς ένα χρόνο πριν στην Τυνησία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων και προοπτικές που αφορούν ακόμα και στο τμήμα εισαγωγών-εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών.

Το 3ήμερο κλείνει την Κυριακή 28/5/2023, με την ανοικτή εκδήλωση επίδειξης της δυναμικής web Πλατφόρμας εύρεσης συνεργειών και συνεργασιών “e-Bazaar of Innovation”  (https://ebazaar-innovation.upatras.gr ) εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή είναι και η πραγματοποίηση των εγκαινίων του Περιφερειακού Σημείου Διευκόλυνσης Καινοτομίας (Regional Innovation Facility Point-RIFP) του έργου ΙΝΤΕCMED, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του INTECMED , σε κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου .

«Το Επιμελητήριο Αχαίας έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την συγκράτηση νέων επιστημόνων στην χώρα μας και την σύνδεση της παραγόμενης γνώσης με την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής μας και όχι μόνο», δηλώνει ο Πλάτων Μαρλαφέκας.

Σύμπραξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με το Πανεπιστήμιο και την Ευρώπη 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα