Στον Υπουργό για τη σταφίδα – Κοινή πρωτοβουλία με τη συμμετοχή και του Επιμελητηρίου Αχαϊας

20.06.2021 / 11:29
1300

Συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, ζητούν τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κορίνθου και Ζακύνθου, ώστε να διευθετηθεί η διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και ομάδας εξαγωγέων – τυποποιητών από Αίγιο, Ηλεία, Κόρινθο, Νεμέα και Ζάκυνθο.
Αιτία η διάθεση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας, την οποία έχει συγκεντρώσει από τους παραγωγούς όλης της Πελοποννήσου, η Ένωση και «δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά», επικαλούμενη τις δύσκολες συνθήκες με τον Κορωνοϊό, ζητώντας οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το παρασκήνιο
Όπως προκύπτει από τις επιστολές που έχουν ανταλλαγεί και έχει στη διάθεσή του ο «Νεολόγος», τα τελευταία πέντε χρόνια «η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με σκοπό να μονοπωλήσει το προϊόν και να εξαφανίσει τους ιδιώτες μεταποιητές και κατ’ επέκταση ανταγωνιστές της από την εξαγωγή της σταφίδας, μετατράπηκε σε εμπορική επιχείρηση και αγοράζει σταφίδες από όλες τις περιοχές που φέρνει για μεταποίηση στο Αίγιο. Για να το επιτύχει αυτό, προσφέρει στους σταφιδοκαλλιεργητές αυξημένες τιμές και μάλιστα με μελλοντική εκκαθάριση, για την αγορά του προϊόντος της που δεν ανταποκρίνονται στην διεθνή αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υπόλοιποι μεταποιητές – εξαγωγής της κορινθιακής σταφίδας, να μην βρίσκουν να αγοράσουν από τους σταφιδοπαραγωγούς, αφού το έχει ήδη δεσμεύσει η Παναιγιάλεια Ένωση».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ένωση παράγει το 60% του πανελλήνιου «πλούτου» της σταφίδας.
Η Επιστολή των Επιμελητηρίων
Στην επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονται τα εξής:
«κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επανερχόμαστε σχετικά με τα θέματα των αδιάθετων αποθεμάτων, όσον αφορά την Κορινθιακή Σταφίδα, εσοδείας 2020.
Προτείνουμε πως θα πρέπει να ορίσετε άμεσα μία σύσκεψη είτε δια ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη, για την παρουσίαση του θέματος και την κατάθεση των σχετικών απόψεων.
Στην σύσκεψη προτείνουμε να συμμετάσχουν :
-Εκπρόσωποι της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία και
-Εκπρόσωποι των Μεταποιητών –Εξαγωγέων από διάφορες σταφιδικές περιοχές, που σας έχουν στείλει τις σχετικές επιστολές, όπως της 11/5/2021.
Παρακαλούμε για τον άμεσο ορισμό της σύσκεψης.»
Την επιστολή υπογράφουν οι εξής: Πλάτων Μαρλαφέκας – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Παναγιώτης Τσιχριτζής – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, Παναγιώτης Πιτσάκης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας, Ευάγγελος Ξυγκώρος – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Φώτιος Κόττης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου.
Τα επιχειρήματα
Κύκλοι προσκείμενοι στην πλευρά των εμπόρων και εξαγωγέων αλλά και των επιμελητηρίων, ισχυρίζονται πως, η Ένωση έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πολύ νωρίς χρονικά, χωρίς να υπάρχει μία συνολική εικόνα συμπεριλαμβανομένης και της φετινής σοδειάς. Άρα ζητά χρηματοδότηση σε εν μέρει… αχαρτογράφητα ύδατα για το κράτος.
Επιπροσθέτως, αναφέρουν σε σχέση με τον ισχυρισμό της Ένωσης για μείωση στη διάθεση της σταφίδας, λόγω πανδημίας, ότι «όλοι οι σταφιδέμποροι μιλούν για σταθερότητα, ακόμα και για αύξηση». Αφήνουν δε να εννοηθεί πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αφού «η Ένωση επιχειρεί να απαλλαγεί από το υπεραπόθεμα που συγκέντρωσε. Δηλαδή τα οφέλη της να είναι διπλά. Να έχει πλήξει από τη μία τους εμπόρους και εξαγωγείς και από την άλλη να ενισχύεται και από το κράτος!»
Τέλος, στο τραπέζι τίθεται ακόμη ένα επιχείρημα: «Στα μέσα Απριλίου, εγγράφως της ζητήθηκε από έλληνα εξαγωγέα να πουλήσει 200 τόνους σταφίδας από τα αδιάθετα αποθέματά της με προοπτική για επιπλέον ποσότητες και δεν απάντησε καν».
Η αίτηση στο Υπουργείο
Στις 31 Μαρτίου, η ΠΕΣ επικαλούμενη τις δυσχέρειες που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά εξαιτίας του κορωνοϊού, ζήτησε την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, ανάλογου του Οινοποιητικού τομέα, με στήριξη των παραγωγών σταφίδας διά του «πράσινου τρύγου» και την «απόσταξη κρίσης» για τις επιχειρήσεις, που θα προστατεύσει την τιμή του καλλιεργητή αλλά και τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, που διαχρονικά και όχι ευκαιριακά, υπηρετούν την αγορά και τον παραγωγό.
Η πρόταση για αγορά και η άρνηση
Οι εξαγωγείς – τυποποιητές πρότειναν να αγοράσουν από την Ένωση 200 τόνους σταφίδας με την τρέχουσα τιμή αγοράς έως το τέλος Απριλίου και αδιάθετες ποσότητες στις τρέχουσες κάθε φορά τιμές, κόντρα στην πρότασή της για απόσυρση μέρους του αδιάθετου προϊόντος, που την θεωρούν «μάλλον ατυχή», ενώ δεν διαφωνούν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση υπερπροσφοράς σταφίδας.
Ωστόσο, το αίτημα των εξαγωγέων, όχι μόνο δεν έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από της Παναιγιάλεια Ένωση, αλλά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές, αναφέρει ότι κάποιοι από τους τυποποιητές που υπογράφουν την επιστολή έχουν «πολύ μικρή έως ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα και μικρή αντιπροσωπευτικότητα στη διαχείριση της σταφίδας» και αποδίδει την αντίδρασή τους σε «σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας», επαναφέροντας δε στον υπουργό την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα