Quantcast

Στο τραπέζι νέα μέτρα – Καθολικό κλείσιμο σχολείων αν δεν μειωθούν τα κρούσματα και παράταση lockdown

12.11.2020 / 7:00
lockdown

Με τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε οριακό σημείο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά και για παράταση του Lockdown σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα

Μπορεί το lockdown σε όλη την Ελλάδα να βρίσκεται σε ισχύ μόλις πέντε ημέρες, και παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη προχώρησε σε αυστηροποίηση του πλαισίου που έχει ανακοινωθεί [με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00, ωστόσο στην κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού. Με τις ΜΕΘ να βρίσκονται σε οριακό σημείο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά και για παράταση του Lockdown σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα

Τι είπε ο Πέτσας

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε πως «το βασικό είναι να αντέξει το ΕΣΥ γιατί η πίεση θα κορυφώνεται τις επόμενες 7-10 μέρες, ενώ για τα κρούσματα περιμένουμε επιπέδωση. Μόλις χθες, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα προστεθούν 234 νέες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα εντάσσουμε ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Όσο αυξάνεται η πίεση, τόσο θα αυξάνουμε τις ΜΕΘ, όσο μπορούμε φυσικά».

Αν δεν αποδώσει η αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς νωρίτερα την Τετάρτη, ο κ. Πέτσας τόνισε πως υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι:

Πρώτον, ενδεχομένως να έχουμε περιορισμό έτι περαιτέρω των μετακινήσεων

Δεύτερον,περιορισμό κάποιων δραστηριοτήτων οι οποίες σήμερα είναι ελεύθερες, όπως τα σχολεία αλλά και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν σήμερα και ίσως αυτό αλλάξει.

«Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος», συνέχισε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το Lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επέκταση των μέτρων και τον Δεκέμβριο, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα, αυτό δεν θα είναι απαραίτητο».

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 σε όλη την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει:

  • Σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί περιορισμός μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις για λόγους: Εργασίας, υγείας, συνοδείας κατοικίδιων, σε απόσταση κοντινή από το σπίτι. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή sms προς το 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.«Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6».
  • Ατομική άθληση: «Αυτή δεν αφορά στην άθληση – προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων. Αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση η άθληση να πραγματοποιείται κοντά στην οικία των πολιτών». Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια του lockdown.
  • Τηλεργασία: Οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες καταστάσεις που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση των ελέγχων.«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Λίγη ώρα μετά την ενημέρωση, από την κυβέρνηση διευκρίνιζαν πως δεν πρόκειται νέα μετρά αλλά αυστηροποίηση του πλαισίου που ήδη υπάρχει και γινόταν κατάχρηση.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

«Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα