Στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι: Διεκδικούν αναδρομικές περικοπές συντάξεων, δώρα και επιδόματα

15.01.2021 / 8:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
sintaxiouxoi-1

Η αναδρομική επιστροφή των περικοπών των συντάξεων που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και η επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε δημόσια ακροαματική διαδικασία με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, θα συζητηθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως απομάχων της εργασίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι.

Όμως, με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζεται, κατά πρώτον, η από 13.10.2020 επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και κατά δεύτερον, δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας).

Παράλληλα, οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα.

Ακόμη, υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι ότι οι επίμαχες περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Διευκρινίζεται ότι σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω του COVID-19 θα συζητηθούν οι υποθέσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων (ακροατήριο) εντός της δικαστικής αίθουσας και όλες οι αγορεύσεις των δικηγόρων θα έχουν περιορισμένο χρόνο, που συνολικά θα διαρκέσει από 45 λεπτά έως το πολύ 60 λεπτά

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Παράλληλα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους απόμαχους της εργασίας ότι πρέπει να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων έως τον ερχόμενο μήνα (μετά από παράταση λόγω covid), ώστε να μην παραγραφούν οι αξιώσεις τους για το έτος 2015.

Στην ίδια ανακοίνωση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει:

«Οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων, από τις άδικες περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις, έχασαν 98 δισ. ευρώ! Ένα τεράστιο ποσό που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, μετά και από την περικοπή του ΕΚΑΣ».

Σε άλλο σημείο, η ανακοίνωση του Δικτύου, αναφέρει:

«Τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ. Λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα