Στο «περίμενε» η Γιούλη Μαμμή: Η συνταξιούχος αναισθησιολόγος μιλά στον «Ν» για το Καραμανδάνειο

03.07.2022 / 8:20
1200 (1)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που η πρώην διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Αιγίου και πρώην συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Γιούλη Μαμμή, είχε εκφράσει την διάθεση για να προσφέρει της υπηρεσίες της στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων.Η ίδια είχε πάρει πάνω της το ζήτημα, και αν και συνταξιούχος πλέον, χωρίς να έχει κανένα συμφέρον, αλλά με ανιδιοτέλεια, αποδεικνύοντας ότι η ιατρική επιστήμη είναι πάνω από όλα ένα λειτούργημα, θέλησε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων στην κατεύθυνση ανεύρεσης λύσεων και με προσωπική σύμπραξη, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείο της Πάτρας με καθημερινή εφημέρευση για τον παιδιατρικό πληθυσμό της Δυτικής Πελοποννήσου, Στερεάς, Ηπείρου αλλά και των νήσων του Ιουνίου.Όπως είχαν παραδεχθεί κατά κοινή ομολογία όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί για το Καραμανδάνειο ο ρόλος της θα ήταν καταλυτικός στην επίλυση του προβλήματος, ενώ η στάση της έχει τύχη θετικής αποδοχής από την τοπική κοινωνία.Η έμπειρη επιστήμων, επί 14 χρόνια συντονίστρια διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος του «Αγία Σοφία», του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείο της χώρας και γνώστης διοικητικής οργάνωσης θα επεδίωκε ένα ταχύ μεταβατικό στάδιο με τη βοήθεια των αναισθησιολόγων που είχαν στο παρελθόν μία μεγάλη προσφορά για την άρτια λειτουργία του χειρουργικού τομέα και των παιδιατρικών κλινικών, καθώς και με συνεργάτες αναισθησιολόγους είτε από μετακινήσεις, είτε από ιδιώτες επαγγελματίες και μέχρι την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων από μόνιμους αναισθησιολόγους, με ταχύτατες διαδικασίες, όπως το υπουργείο υποσχέθηκε.

Όχι σε ευκαιριακές λύσεις

«Οι συζητήσεις που αφορούσαν την επίλυση του προβλήματος λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων έγιναν με κάποιους όρους και προϋποθέσεις, ούτως ώστε να αποφευχθούν ευκαιριακές λύσεις που θα αποτελούσαν ένα πυροτέχνημα και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους και το υπουργείο ο σχεδιασμός απαιτούσε ένα προγραμματισμό που θα ήταν εγγύηση, σταδιακής μετάβασης στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των χειρουργείων, τακτικών και εκτάκτων σε μόνιμη βάση» τονίζει η ίδια μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών και συνεχίζει λέγοντας: «Το διάστημα αυτών των συζητήσεων από το Υπουργείο, στάλθηκε για μια εβδομάδα βοήθεια από το Υπουργείο με μετακινήσεις που έγιναν από την Αθήνα και αναπτύχτηκε μια χειρουργική αίθουσα για προγραμματισμένα χειρουργεία και αντιμετωπίστηκαν και τα επείγοντα της τρέχουσας εβδομάδας. Παράλληλα, χωρίς να υπάρξει από την κυβερνητική πλευρά διαφωνία ή αντιπαράθεση, αλλά και χωρίς επίσημη αιτιολογία, «πάγωσε» η πρόταση συνεργασίας μαζί μου. Φυσικά ήταν θετικό βήμα η προκήρυξη των δυο οργανικών θέσεων (διευθυντού και επιμελητή Α’) αναισθησιολόγων, αλλά με δύο θέσεις αφενός δεν εξασφαλίζεται ο απαιτούμενος αριθμός που θα συγκροτήσει η ομάδα, αφετέρου οι θέσεις αυτές ως υψηλόβαθμες προϋποθέτουν προϋπηρεσία, εμπειρία, γνώσεις διαχείρισης παιδιατρικών ασθενών και αυτό ίσως δικαιολογεί το μηδενικό ενδιαφέρον και το «άγονο» της προκήρυξης. Φαντάζομαι η ταυτόχρονη προκήρυξη των τεσσάρων θέσεων αναισθησιολόγων για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είχε την αναμενόμενη συμμετοχή από υποψηφίους».

Πλήρης οργανωτική ανάπτυξη

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό της, η κυρία Γιούλη Μαμμή εξηγεί πως: «Θεωρώ ότι κίνητρο προσέλευσης θα πρέπει να είναι η προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων αναισθησιολόγων και αυτό θα προβάλει τη θέση του υπουργείου, για να υπάρξει μια πλήρης οργανωτική ανάπτυξη του χειρουργικού τομέα και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει το σοβαρό ενδιαφέρον για την απρόσκοπτη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου.

Εννοείται ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών και η πλήρωση των θέσεων, λόγω νομικών δεδομένων απαιτεί μακρύ χρονικό διάστημα που υπολογίζεται σε μήνες και όχι σε μέρες.

Κάτι ανάλογο σε πολύ μακρύτερο χρόνο απαιτεί και η πρόταση του καθηγητή καρδιολογίας, Περικλή Νταβλούρου. Επιπλέον, να θυμηθούμε ότι στο παρελθόν είχε εκλεγεί καθηγητής παιδοχειρουργός ο οποίος ουδέποτε ανέπτυξε παιδοχειρουργική δραστηριότητα στο ΠΓΝΠ από όσο είχα πληροφορηθεί, που ίσως είναι μία εμπειρία που πρέπει να συνυπολογιστεί».

Πώς είναι πλέον η κατάσταση

Το όλο θέμα, όπως λέει και η κ. Μαμμή πλέον έχει παγώσει και η πρόταση, έτσι όπως φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, ουσιαστικά δεν υφίσταται πια. Πώς λειτουργεί το «Καραμανδάνει»ο και ποια είμαι η κατάσταση που επικρατεί;

Το νοσοκομείο δεν εφημερεύει σε καθημερινή βάση όπως έκανε παλιότερα, έρχονται δύο αναισθησιολόγοι από άλλες πόλεις (από την Κόρινθο και από την Αθήνα συγκεκριμένα) για να καλύψουν τα κενά, γίνονται κάποια προγραμματισμένα χειρουργεία όμως τα περισσότερα από τα περιστατικά, τα έκτακτα και τα τακτικά, φεύγουν για Αθήνα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιατρικών περιστατικών της επικράτειας που καλύπτει το Καραμανδάνειο απευθύνεται πλέον στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, με τους γονείς και τα παιδιά να ταλαιπωρούνται και το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της πρωτεύουσας, να δέχεται ένα ακόμα βάρος εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στην Πάτρα.

Η ελπίδα για την ομαλότητα

Ελπίδα βέβαια για την βελτίωση των δεδομένων αυτών είναι η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του «Καραμανδανείου», που αποφασίστηκε μετά τον «άγονο» διαγωνισμό των δύο θέσεων, να έχει θετικά αποτελέσματα και να ανάψει το «πράσινο» φως για την προκήρυξη των τεσσάρων οργανικών θέσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει να λειτουργούν τα χειρουργεία του παιδιατρικού νοσοκομείου στην πλήρη διάσταση τους.

Γιατί το Καραμανδάνειο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρει τους τρόπους εκείνους για να λειτουργήσει ομαλά και σε πλήρη ανάπτυξη. Διαφορετικά το δημόσιο νοσηλευτικό σύστημα της πρωτεύουσας θα συνεχίσει ένα ακόμα βάρος στις πλάτες του.

«Έχω μάθει να κρίνω με βάση τα δεδομένα»

Ποιες είναι όμως οι πραγματικές προθέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης για το Καραμανδάνειο. Στοχεύει να το μετατρέψει σταδιακά σε ιδιωτική κλινική, για ποιο λόγο αφήνει όλη αυτή την κατάσταση να αιωρείται και να εκκρεμεί; «Δεν έχω καμία συμμετοχή ούτε πληροφόρηση για τα άμεσα ή μακροπρόθεσμά σχέδια του υπουργείου σε σχέση με τη πλήρη επαναλειτουργία του» τονίζει η κ. Μαμμή σε ότι αφορά το πρώτο σκέλους του ερωτήματος και συνεχίζει λέγοντας:«Η μετατροπή ενός δημοσίου νοσοκομείου επίσημα σε ιδιωτικό δεν γίνεται. Αν κλείσει μία κλινική ή ένας τομέας του νοσοκομείου μπορεί να αναπτυχθεί ένας αντίστοιχος τομέας σε ιδιωτική νοσηλευτική μονάδα, χωρίς όμως την εμβέλεια και τις δυνατότητες που προσφέρει μία δημόσια μονάδα υγείας, π.χ. συνεχής καθημερινής εφημέρευσης».

Kαι συνεχίζει λέγοντας «Έχω μάθει να κρίνω με βάση τα δεδομένα και αυτό που βλέπω είναι ότι γνώμες ακούγονται προσπάθειες γίνονται όμως συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα.Ελπίζω και εύχομαι με την ευαισθησία που με διακρίνει μετά από θητεία 40 ετών περίπου σαν παιδοαναισθησιολόγος, με την προηγούμενη θητεία μου στην Πάτρα, γνωρίζοντας τις ανάγκες της υγειονομικής κάλυψης της περιφέρειας μας, το Καραμανδάνειο πρέπει όχι μόνο να συντηρηθεί, αλλά και να αναπτυχθεί όπως αξίζει σε μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο».

Στο «περίμενε» η Γιούλη Μαμμή: Η συνταξιούχος αναισθησιολόγος μιλά στον «Ν» για το Καραμανδάνειο 2

Αίτημα για προκήρυξη τεσσάρων θέσεων αναισθησιολόγων

Το ζήτημα της νέας προκήρυξης θέσεων αναισθησιολόγων, μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πλήρωση δύο εκ των τεσσάρων θέσεων αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων, υπό την προεδρία του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας, η προκήρυξη να αφορά και τις τέσσερις θέσεις, δεδομένου ότι ήταν αποτρεπτικό για τους ενδιαφερόμενους, το να υπάρχουν δύο κενές θέσεις, καθώς θα έπρεπε να κάνουν πολλές εφημερίες. Μάλιστα υπάρχει και η σκέψη, είτε ο δήμαρχος, είτε άλλοι φορείς να μιλήσουν τηλεφωνικά με άτομα που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον αρχικά και τελικά έκαναν πίσω, προκειμένου να τους μεταπείσουν. Μέχρι πάντως να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το Καραμανδάνειο θα συνεχίσει να εφημερεύει δύο μέρες την εβδομάδα, με την βοήθεια αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία

.Να σημειωθεί ότι το θέμα του «Καραμανδανείου» απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, σε συνέχεια της κινητοποίησης του διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων στην πλατεία Γεωργίου την Παρασκευή 3 Ιουνίου, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει αγωνιστική εγρήγορση, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα υποστελέχωσης του Αναισθησιολογικού, να προχωρήσουν προσλήψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά και να επιστρέψουν οι κλινικές στην ομαλή τους λειτουργία και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου, η συνέχιση της απρόσκοπτής παροχής υπηρεσιών υγείας στα παιδιά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα