Στο «κόκκινο» οι φυλακές: Υπεράριθμα τα σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Πελοπόννησο

11.11.2023 / 9:00
fylakes-agioy-stefanoyred-1280x720-1

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Υπεράριθμα είναι τον τελευταίο μήνα περίπου, τα καταστήματα κράτησης φυλακισμένων σε όλη την Πελοπόννησο. Πέρα από το χρόνιο πρόβλημα των υπεράριθμων φυλακών και των ασφυκτικών και άσχημων συνθηκών κράτησης ανθρώπων που παρανόμησαν, πλέον προκύπτει κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα με τις τρεις Εισαγγελικές Αρχές του Νομού (Αχαΐας, Αιγιαλείας και Καλαβρύτων), οι οποίες δεν έχουν που να στείλουν τους κρατούμενους.

Το κατάστημα κράτησης στο Ναύπλιο που ως επί το πλείστον δεχόταν κρατούμενους και από το Αίγιο και από την Πάτρα, έχει αποστείλει εδώ κι έναν μήνα έγγραφο μέσω του οποίου γνωστοποιεί ότι δε μπορεί να δεχτεί περαιτέρω κρατούμενους και μάλιστα έχει απαγορεύσει να στέλνεται εκεί οποιοσδήποτε τρόφιμος.

Η Τρίπολη επιπλέον, που είναι και το μοναδικό κατάστημα κράτησης για υποθέσεις βιασμών, κατάχρησης και ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων στην Πελοπόννησο, επίσης εδώ κι  ένα μήνα δεν παραλαμβάνει κανένα επιπλέον άτομο.

Ακόμη και κατάστημα κράτησης τις Κορίνθου, το οποίο κατά το παρελθόν χαρακτηριζόταν ως μια από τις πιο «άνετες» φυλακές τον τελευταίο ένα μήνα είναι ασφυκτικά γεμάτο και υπεράριθμο .

Από την Πάτρα στη Μακεδονία

Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι τεράστιο. Χαρακτηριστικά υπάρχουν παραδείγματα όπου σε περιπτώσεις φυλάκισης με απόφαση από την Εισαγγελία Αιγίου, την Πάτρα και τα Καλάβρυτα, ο κρατούμενος αναγκαστικά μεταφέρεται ακόμη και σε κατάστημα κράτησης που βρίσκεται στην Μακεδονία.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στην Πάτρα, στις φυλακές Αγ. Στεφάνου,  καθώς σε μεγάλα χρονικά διαστήματα στο παρελθόν το κατάστημα εκεί βρίσκεται στα όρια του.

 Υπάρχει  μια διάθεση σε πολύ δύσκολες και σπάνιες πλέον περιπτώσεις να εξυπηρετούν περιπτώσεις από την εισαγγελία της Πάτρας όμως το πρόβλημα είναι έντονο και σοβαρό εδώ και αρκετά χρόνια, έστω και αν η κατάσταση το τελευταίο διάστημα είναι κάπως καλύτερη. 

Πάντως ακόμα και σήμερα  το σύνολο των κρατήσεων που στέλνει η Εισαγγελία Πατρών και στη συνέχεια η Εισαγγελία πρωτοδικών Αιγίου και Καλαβρύτων, είναι πλέον προς το κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού.

Από την Αχαΐα   στην…Κω

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει έκκληση από τους αρμόδιες υπηρεσίες ως τους το υπουργείο Δικαιοσύνης, να ορίσει το ίδιο το υπουργείο φυλακές τους οποίες θα γίνει η μεταγωγή κρατουμένων.

Ακόμη και πριν λίγες μέρες, από εισαγγελία του Νομού Αχαΐας έγινε μεταγωγή φυλάκισης κρατουμένου στην Κω. Γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες από το τμήμα του Μεταγωγών αλλά ελείψει φυλακής ήταν η μοναδική λύση.

Για τους κρατούμενους όλα τα ενδεχόμενα ως προς το κατάστημα κράτησής τους είναι ανοιχτά. Κανείς δεν ξέρει σε ποια φυλακή θα μεταφερθεί αφού ως επί το πλείστον τους είναι υπεράριθμες. Κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αύξηση τους εγκληματικότητας και τους παραβατικότητας που βρίσκονται πλέον σε έξαρση.

Τα προβλήματα που προκύπτουν

Το γεγονός του υπεράριθμου χαρακτήρα των φυλακών θέτει σίγουρα σοβαρά προβλήματα για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν μέσα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Κρατούμενοι στοιβάζονται σε κελιά που έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, με τον έναν να ζει πάνω στον άλλο, δημιουργώντας προβλήματα που έχουν διάφορες πτυχές και συνέπειες που σχετίζονται με το όλο θέμα.

Συνέπειες που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής, αλλά και το ευρύτερο ζήτημα τους ομαλής λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων, προκειμένου να μην δημιουργούνται επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων. Άλλωστε για φυλακές μιλάμε με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει από τη στιγμή που το σύστημα είναι τέτοιο που δεν βοηθά τα σωφρονιστικά καταστήματα να ανταποκριθούν στον πραγματικό τους ρόλο. Στον σωφρονισμό.

Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος

«Ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων ετών…»

Ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στον «Ν», παραδέχεται το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας τονίζει όμως:  «Αυτή τη στιγμή στο ΚΚ της Πάτρας κρατούνται περί των 450 περίπου κρατούμενοι. Ο αριθμός αυτός των κρατουμένων είναι ο μικρότερος των τελευταίων 20 ετών. Υπήρξαν χρονικά διαστήματα που ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνούσε τα 800 άτομα.

Κατά μέσο όρο δηλαδή κρατούνται 5 -6 κρατούμενοι σε κάθε έναν από τους 78 διαθέσιμους θαλάμους στις τρεις πτέρυγες. Με αυτόν τον αριθμό κρατουμένων οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας είναι σαφώς πολύ καλύτερες τόσο για τους κρατούμενους, όσο και για τους εργαζόμενους.

Οι κρατούμενοι στο σύνολο τους εργάζονται και έχουν ευεργετικό υπόλοιπο ημερομισθίων, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αυτών παρακολουθεί μαθήματα στο ΣΔΕ και στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ».

Στο «κόκκινο» οι φυλακές: Υπεράριθμα τα σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Πελοπόννησο 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα