“Όλοι μέσα”: Αντιδρούν οι δικηγόροι της Πάτρας στον ποινικό κώδικα

03.03.2024 / 20:00
hands-on-jail-bars

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Στη φυλακή ακόμα και για «ψύλλου πήδημα» θα μπορεί να βρεθεί κανείς, με τον νόμο Φλωρίδη που προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις οι δικηγόροι ότι θα χρειαστεί να υπάρχει μία μόνιμη κλούβα έξω από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όλες αυτές οι αλλαγές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα με την νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε και πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, δίνουν μια διαφορετική φιλοσοφία σε ότι αφορά τις ποινές αφού επί της ουσίας καταργείται ο σωφρονιστικός χαρακτήρας του νομικού συστήματος.

Όπως υποστηρίζει ο νομικός κόσμος ο νέος νόμος αναιρεί την αξιοσύνη και την ιεραρχία των ποινών, ισοπεδώνοντας σε έναν μεγάλο βαθμό «το εξ αμελείας» με το «εκ προθέσεως» αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό των παραβάσεων ο δράστης θα οδηγείται στον ίδιο δρόμο, στον δρόμο προς τις φυλακές.

«Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα πίσω οι αλλαγές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα» σχολίασε μιλώντας στον Max Fm ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας.

Τιμωρητικός

«Έχει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα που μπορεί να υπάρχει στη συνείδηση του κόσμου για έναν άνθρωπο που έχει κάνει μια παράβαση, όμως, ο χαρακτήρας αυτός δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει στη νομική επιστήμη».

Επιπλέον ο κ. Ζούπας σχολίασε και τις πολλές τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέσα σε λίγα χρόνια στον ποινικό κώδικα. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να νομοθετούμε με βάση την επικαιρότητα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τέλος».

Στις φυλακές

Οι αυστηρές ποινές σημαίνουν και συχνές προφυλακίσεις για τους παραβάτες. «Κι ας πάμε με το σκεπτικό ότι ένας δράστης που έχει παραβιάσει ένα κόκκινο και έχει προκαλέσει ένα ατύχημα ή που συμμετείχε σε ένα επεισόδιο, θα πρέπει να πάει στη φυλακή και να τιμωρηθεί.

Σε ποιες φυλακές θα πάει όταν γνωρίζουμε ότι σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα κυριαρχεί ο υπερπληθυσμός. Και πώς θα βγουν από εκεί όταν αναφερόμαστε σε παιδιά και σε νέους ανθρώπους, χειρότεροι ή καλύτεροι;»

Ωστόσο, για τους δικηγόρους και τον νομικό κόσμο το σημαντικό είναι ότι παραμερίζεται ο σωφρονιστικός χαρακτήρας της δικαιοσύνης. «Ο νόμος αυτός καθιερώνει τον εκδικητικό χαρακτήρα των ποινών. Η εκδίκηση γεννά μίσος, το μίσος βία και η βία ξανά βία» καταλήγει ο κ. Ζούπας. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα