Παρασκευή, 30.07.2021, 11:42 πμ

Στην τελική ευθεία! Ανάπλαση άνω και κάτω πόλης, Έλος Αγυιάς, ποδηλατόδρομος και η αναβάθμιση των ιστορικών κλιμάκων θα δώσουν νέα ταυτότητα στην πόλη

16.03.2021 / 10:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
έλος αγυιάς

Στην τελική ευθεία βρίσκονται ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και που είναι πραγματοποιήσει η δημοτική Αρχή, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της Πάτρας.
Παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες η πανδημία και κυρίως την καθυστέρηση που υπάρχει εξαιτίας της στον τεχνικό τομέα, ο Δήμος Πατρέων, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά, δείχνει να ξεπερνάει ένα προς ένα τα εμπόδια που υπάρχουν σε κάθε έργο.
Εντός του μηνός ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο της αστικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου στην Άνω Πόλη.
Οι αρμόδιες επιτροπές έδωσαν το «πράσινο φως» στην προ- σύμβαση, εγκρίνοντας την και έτσι το μόνο που απομένει πλέον για να ξεκινήσουν οι εργασίες είναι η υπογραφή της σύμβασης, ανάμεσα στον δήμο και στον ανάδοχο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδημάρχου Έργων Χρήστου Κορδά, εφόσον όλα πάνε καλά οι εργασίες θα ξεκινήσουν πριν από το Πάσχα.

Αποσφραγίζονται οι φάκελοι για την Κάτω Πόλη
Θετικές όμως είναι οι εξελίξεις και για την ανάπλαση στην Κάτω Πόλη.
Στις 22 Μαρτίου αποσφραγίζονται οι φάκελοι των προσφορών που έχουν κατατεθεί από τους υποψηφίους ανάδοχους για να αναλάβουν το έργο και η οικονομική επιτροπή θα επιλέξει αυτόν που θα κερδίσει τον διαγωνισμό, βάση της προσφοράς που έχει κάνει ο καθένας τους.
Το έργο για το οποίο έχουν κατατεθεί οι φάκελοι ονομάζεται «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας – Διαδρομή 2 Κάτω Πόλη και Διαδρομή 3 (Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων)» και η εργολαβία ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι, με τις δύο αυτές εργολαβίες, αυτή της Άνω Πόλης και αυτή της Κάτω Πόλης, μπαίνει στην τελική ευθεία ένα από τα μεγαλύτερα έργα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014 -2020, με στρατηγικό διαχειριστή τον δήμο της Πάτρας.
Πρόκειται για το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της αχαϊκής πρωτεύουσας για να αναδείξει αισθητικά το ιστορικό της κέντρο και να το μετατρέψει σε ένα τουριστικό πόλο για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας στην πόλη μία διαφορετική δυναμική.

Η εργολαβία για τις ιστορικές σκάλες
Το μόνο που θα απομένει για την ολοκλήρωση του σημαντικότερου ίσως έργου που υπάρχει στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα είναι η τρίτη εργολαβία, αυτή της ανακαίνισης – συντήρησης των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας, της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Παντανάσσης και της Τριών Ναυάρχων.
Πρόκειται για την μικρότερη εργολαβία του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας η οποία ανέρχεται στο ποσό των 250.000 ευρώ και που αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα, πριν από το τέλος του έτους.

Αλλάζει αισθητική και η παραλιακή ζώνη
Υπάρχουν ακόμα δύο έργα τα οποία όχι μόνο βρίσκονται καθοδόν, αλλά ήδη τρέχουν.
Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνεται το έργο του παραλιακού ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινάει από το ύψος της Κανελλοπούλου και θα καταλήγει στην Παπαφλέσσα από εκεί στο Νότιο Πάρκο και στο νέο λιμάνι.
Οι εργασίες για την κατασκευή του έχουν ήδη ξεκινήσει αφού έχει υπάρξει ανάδοχος και έχει υπογραφή η σχετική σύμβαση εδώ και μήνες. Το έργο ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.
Όμως το έργο προχωρά με αργά βήματα και με καθυστερήσεις, κάτι που σχετίζεται εκτός των άλλων παραγόντων και με την πανδημία.
Αντίθετα, προχωρά το έργο της ανάπλασης- αξιοποίησης του Έλους της Αγυιάς που ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ και την μετατροπή του σε έναν προσβάσιμο χώρο για αναψυχή, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα