«Στεγνώνουν» τα νησιά από την ανομβρία – Εφιαλτικές προβλέψεις

17.10.2021 / 12:35
ka 25

Μπορεί τις τελευταίες μέρες μεγάλο μέρος της χώρας να έχει δεχτεί υψηλά ποσοστά βροχής – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω 75 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία την περασμένη εβδομάδα – ωστόσο τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες σημαντικό πρόβλημα ανομβρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, επομένως τους – δύσκολους έτσι κι αλλιώς από πλευράς λειψυδρίας – καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται επιπλέον ποσότητες νερού για να εξυπηρετήσουν και τα εκατομμύρια των τουριστών. Έτσι υπάρχει αυξημένη κατανάλωση, χωρίς να υπάρχει σχεδόν καθόλου προσφορά κάνοντας το πρόβλημα της ανομβρίας ακόμα πιο έντονο.

Η περσινή σεζόν ήταν μια κακή χρονιά υδρογεωλογικά για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την ανομβρία σε αυτά τα νησιά να κρατάει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Πρόκειται για χρονικά άνιση κατανομή του νερού το χειμώνα με το καλοκαίρι, που υπάρχει σε πολλές περιοχές. Και εδώ ακριβώς πρέπει να παρέμβουμε. Δηλαδή να συλλέξουμε νερό το χειμώνα, να το αποταμιεύσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι. Επειδή και τα πετρώματα δεν είναι κατάλληλα, δεν είναι φιλόξενα για το νερό αν και έχουν άλλες ομορφιές, είναι ηφαιστειακά για παράδειγμα όπως στη Σαντορίνη, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Είτε πρέπει να παρέμβουμε κάνοντας κάποια έργα υποδομής, δηλαδή μικρούς ταμιευτήρες, μικρά φράγματα να συλλέξουμε το νερό τον χειμώνα που βρέχει και το νερό κυλάει στη θάλασσα γιατί δεν το έχουμε ανάγκη, ή να κάνουμε αφαλάτωση», λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Βουδούρης.

Προσθέτει, δε, ότι σε σχέση με τις μονάδες αφαλάτωσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα υδάτινων πόρων σε ενεργειακό. Η λύση σε αυτό είναι όπως λέει ο κ. Βουδούρης να κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης αξιοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως η γεωθερμία ή η αιολική.

Τονίζει ότι τα μοντέλα δείχνουν μία μείωση της τάξης του 20% των βροχοπτώσεων στις περιοχές αυτές τα προσεχή 20 με 30 χρόνια, επομένως η άμεση λήψη μέτρων είναι επιτακτική.

ΑΠΕ –ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα