Σηκώνουν μανίκια! Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σε διαδικασία διαλόγου και ανασύνταξης των δυνάμεων του

15.03.2021 / 8:50
Untitled

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Την επιχείρηση αντιστοίχησης της βάσης του με τα εκλογικά ποσοστά του συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, με τον κορωνοϊό να δυσκολεύει το συνολικό έργο, αλλά το αποτέλεσμα –δεδομένων των συνθηκών- να κρίνεται ικανοποιητικό στην Αχαΐα.

Ήδη, οι νομαρχιακές επιτροπές ανά τη χώρα έχουν ξεκινήσει συνδιασκέψεις, όπως προσφάτως έγινε και στην Αχαΐα, στις οποίες συμμετέχει πλήθος φορέων, εκτός από τα στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος.

Νέα πλατφόρμα κι ενίσχυση

Η νέα ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμορφώνεται και θα επικοινωνηθεί σύντομα, «απαντώντας σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις για τους «καυτούς» τομείς της επικαιρότητας», όπως αναφέρουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, το σχέδιο για το ΕΣΥ και την Οικονομία, οι εσωκομματικές εκλογές και η εγγραφή νέων μελών, για ολική ανασύνταξη, μαζί με τον σχεδιασμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές α’ και β’ βαθμού, απασχολούν αυτή τη στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπροσθέτως, μαζί με όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την ηγεσία, κάτι που μετέφερε και ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνδιάσκεψη της Αχαΐας, είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει ώστε «να καταλάβουν οι πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει δύσκολα μέτρα κατά την διακυβέρνησή του, τα οποία όμως διεκδίκησε να μην είναι τόσο αντιλαϊκά, όπως θα γινόταν με άλλη κυβέρνηση».

Ενόψει εσωκομματικών εκλογών

Μένοντας λίγο περισσότερο στις εσωκομματικές εκλογές και στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφορτιστεί το επιδημιολογικό φορτίο και πάντως όχι πριν τα μέσα Μαρτίου. Οι 331 αντιπρόσωποι των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκλέξουν, μέσω κάλπης, την 41μελή Νομαρχιακή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει το 11μελές συντονιστικό. Σαφώς, θα υπάρχει συντονιστής και ο αναπληρωτής αυτού, ενώ τα υπόλοιπα εννιά μέλη θα χωριστούν σε τομείς αρμοδιοτήτων.

Οι πληροφορίες του «Νεολόγου» αναφέρουν πως, ο νυν συντονιστής Μιχάλης Σιδηρόπουλος είναι το φαβορί για νέα θητεία.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η οργάνωση σε επίπεδο περιφερειών, για συντονιστικό όργανο κι εκεί, πάει λίγο πιο πίσω.

Διεισδυτικότητα στην κοινωνία

Σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, όπως έχει γράψει ξανά ο «Νεολόγος», στόχος του κόμματος είναι να έχει υποψηφίους παντού και μάλιστα με ευρεία δυναμική, τόσο σε δήμους, όσο και στις Περιφέρειες. Τα στελέχη του κόμματος έχουν εμπειρία από τα λάθη του παρελθόντος και τις παλινωδίες μέχρι τη στήριξη συγκεκριμένων επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους και πλέον επιθυμούν πιο γρήγορες διαδικασίες. Έτσι, ο υποψήφιος που θα στηρίξει το κόμμα, θα έχει χρόνο για την οργάνωση του ψηφοδελτίου και για την επικοινωνία του προγράμματός του συνδυασμού στους πολίτες. Αναμφιβόλως, είναι ένα στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να είναι ουσιαστικά μεγάλο κόμμα, να έχει βαθιές ρίζες στην αυτοδιοικήση και στα συνδικάτα. Οι δήμοι και Περιφέρειες θα είναι μια καλή ευκαιρία ουσιαστικής ενδυνάμωσης του κόμματος κι ένα καλό τεστ αντοχής και διεισδυτικότητας στην κοινωνία.

«Ελπίδα στον κόσμο»

«Η συζήτηση είναι αναγκαία για να βγάλουμε συμπεράσματα και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο με έναν σαφή τρόπο για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του και γεμίζοντάς τον με νέα ελπίδα, να διεκδικήσουμε και πάλι τη διακυβέρνηση. Πρέπει με έναν συλλογικό τρόπο να οργανώσουμε αυτή την πλατιά συζήτηση, να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως μπορέσαμε να ανατρέψουμε την δικομματική «κανονικότητα» στον τόπο. Είναι μια συζήτηση για το παρελθόν; Νομίζω πώς όχι. Η κατανόηση του πλαισίου που κινηθήκαμε μας βοηθάει να κατανοήσουμε την σημερινή κρίση, αλλά και να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας».

«Διαρκής διεύρυνση»

«Όλο αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να περάσει μέσα από διάφορες φάσεις και να κάνει πράξη μια στρατηγική που επισήμανε ποιο είναι το μείζον και να εκφράζει τις απόψεις των πολλών, να διαβάζει την πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο ώστε να πείθει. Αυτό τον οδήγησε σε μια πορεία νίκης και διαρκούς διεύρυνσης. Η όλη μας πορεία ήταν πορεία διαδοχικών διευρύνσεων που μας οδήγησε εκεί που μας οδήγησε», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι προτάσεις μας πρέπει να διαβάζουν την πραγματικότητα, να αντιλαμβάνονται τις μεγάλες αλλαγές και να απαντάνε στα προβλήματα. Δεν είναι μια εποχή μέσων όρων, αλλά τομών τολμηρών και ριζοσπαστικών προτάσεων. Θα πρέπει οι προτάσεις μας να ανοίγουν νέους δρόμους και στρατηγικές σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα.

Εμείς επιχειρήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να ανατάξουμε τις κομματικές μας δυνάμεις, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που θέσαμε ως καθήκον μας, την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση του κόμματος μας. Η διεύρυνση έχει έναν χαρακτήρα βαθιά πολιτικό, πρέπει παράλληλα να δούμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να δούμε την κοινωνική γείωση, την παρουσία μας δηλαδή στους κοινωνικούς χώρους. Η γείωση αφορά την κατανόηση αυτών που υπάρχουν και η προσπάθεια να τα αλλάξεις, να τα διαμορφώσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα