Σεισμός στη Ναύπακτο: Πιθανοί και άλλοι σεισμοί ίδιου μεγέθους στην περιοχή, λένε Τσελέντης και Γκανάς

14.01.2021 / 8:47
seismos2010390_0

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ναυπάκτου. Μιλούν οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Θανάσης Γκανάς.

«Έχουμε το φαινόμενο των σμηνοσειρών σεισμών δηλαδή έχουμε πάρα πολλά μικρά ρήγματα, τα οποία έχουν το καθένα μικρό σεισμικό δυναμικό οπότε έχουμε την εκτόνωση της ενέργειας πάνω σε αυτά τα μικρά ρήγματα. Για αυτό το λόγο έχουμε και μικρά μεγέθη. Τα ρήγματα αυτά έχουν μικρό εστιακό βάθος και πολλά από αυτά έχουν κατευθυντικότητα προς την Πάτρα. Το φαινόμενο αυτό, αναμένω να συνεχιστεί για αρκετές μέρες, με αυτής της τάξεως μεγέθους σεισμών. Στη συνέχεια θα σταματήσει, αλλά μετά είναι πολύ πιθανό να ξανασυνεχίσει», λέει ο κ. Άκης Τσελέντης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας κ.Θανάσης Γκανάς: «Έχουμε μια σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη από τις 23 Δεκεμβρίου του 2020. Η ακολουθία είναι σε ένα συγκεκριμένο χώρο εντοπισμένο στην περιοχή του Μαραθιά. Έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα 737 δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή που έγινε προχτές το βράδυ και είχε μέγεθος 5 στη κλίμακα ροπής. Αυτοί όλοι οι σεισμοί συμβαίνουν σε βάθη τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10χλμ από την επιφάνεια. Η πρώτη ανάλυση δείχνει ότι τα επίκεντρα παρατάσσονται με μία κλίση προς Νότων και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για σμηνοσειρά σεισμών διότι περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Αν πρόκειται για σμηνοσειρά δεν θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Θέλουμε κι άλλα δεδομένα γιατί ο Δυτικός Κορινθιακός είναι ο κατεξοχήν χώρος των σμηνοσειρών στην Ελλάδα. Αυτό είναι καλό από μια πλευρά διότι δεν αναμένεται να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Από την άλλη, όμως είναι «ενοχλητικό» διότι παρατήνει μια σεισμική δραστηριότητα για αρκετές εβδομάδες. Είναι μια περιοχή η οποία έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από το 1995 και επίσης είναι η περιοχή στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη παραμόρφωση του φλοιού και την καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι ακτές της Πελοποννήσου απομακρύνονται περίπου ενάμισι εκατοστό το έτος από την Στερεά Ελλάδα . Παρόλα αυτά η σεισμικότητα στην περιοχή του Μαραθιά δεν σημαίνει ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Θανάσης Γκανάς.

protothema

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα