Παρασκευή, 1.07.2022, 4:16 πμ

Σεισμός Σάμος: 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησαν ξανά το νησί!

11.11.2020 / 9:24
<img src="https://dete.gr/wp-content/uploads/2020/11/gko-13-2-850x460.jpg" title="ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÅÓ ÓÔÏ ÍÇÓÉ ÔÇÓ ÓÁÌÏÕ ÌÅÔÁ ÔÏÍ ÌÅÃÁËÏ ÓÅÉÓÌÏ ÔÙÍ 7 ÑÉ×ÔÅÑ
ÐÇÃÇ: SAMOS24.GR / ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÔÓÏÌÕÔÇÓ" alt="ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÅÓ ÓÔÏ ÍÇÓÉ ÔÇÓ ÓÁÌÏÕ ÌÅÔÁ ÔÏÍ ÌÅÃÁËÏ ÓÅÉÓÌÏ ÔÙÍ 7 ÑÉ×ÔÅÑ ÐÇÃÇ: SAMOS24.GR / ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÁÔÓÏÌÕÔÇÓ" />

Ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:49 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 285 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Σάμου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αυτοψίες στα κτίρια του Δήμου Ανατολικής Σάμου μετά τον σεισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι σήμερα από τα 2.036 κτίσματα που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς τα 1.185 κρίθηκαν ακατάλληλα, τα 26 κατεδαφιστέα και τα 825 χωρίς κανένα πρόβλημα στατικότητας.

Η διαδικασία πρωτοκόλλου αυτοψίας επικινδύνων και ετοιμόρροπων κτιρίων προς κατεδάφιση ξεκίνησε και στη Δυτική Σάμο, με 792 κτίρια από 1.226 που έχουν ελεγχθεί να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα, ενώ 434 χαρακτηρίστηκαν ως κατοικήσιμα.

Ο δήμος έχει ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα ο επανέλεγχος για να υπάρχει πλήρης εικόνα από τη δευτεροβάθμια επιτροπή. Ανησυχία υπάρχει για τις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες των ακατάλληλων ακινήτων αδυνατούν για διαφόρους λόγους να προχωρήσουν άμεσα οι ίδιοι στην κατεδάφιση του κτίσματος τους κάτι που σημαίνει ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να προβούν στις σχετικές ενέργειες και να βεβαιώσουν την οφειλή στον ιδιοκτήτη.

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ένα γενναίο κονδύλι για αυτά τα κτήρια, καθώς είναι αδύνατον να καλυφθεί η δαπάνη από ιδίους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα