Σε ρύθμιση κόκκινα δάνεια €5 δισ. μέσω του εξωδικαστικού

18.03.2024 / 9:18
daneia27-768x431

Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια 14 χιλιάδων οφειλετών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι εν ρυθμίσεις περιλαμβάνουν κούρεμα ύψους 27,5% για τις οφειλές προς τράπεζες και τους servicers και 17% κατά μέσο όρο για χρέη προς το Δημόσιο, με τη μέση διάρκεια των ρυθμίσεων να ανέρχεται σε 27 έτη για τα στεγαστικά δάνεια, 19 έτη για τα επιχειρηματικά, 14 έτη για τα καταναλωτικά και 17 έτη για τις οφειλές σε φορείς του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον Φεβρουάριο, οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διπλασιάστηκαν σε 7.360 τον προηγούμενο μήνα, εν μέρει χάρη στις βελτιώσεις που έφερε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την αρχή του έτους.

Οι εν λόγω βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

– επιπλέον “κούρεμα” έως 28% της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση,

– υποχρέωση των χρηματοδοτικών φορέων να αποδέχονται την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες,

– μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών στο 3% για 3 έτη,

– δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρόσωπα που “κληρονόμησαν” οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αποδοχής των ρυθμίσεων που παράγει ο αλγόριθμος της πλατφόρμας έχει αυξηθεί στο 76% σε όρους πλήθους και σε 71% σε όρους οφειλών για τους χρηματοδοτικούς φορείς. Θυμίζεται ότι τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΕΘΟ έχει δώσει μεγάλη έμφαση τα τελευταία χρόνια στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ασκώντας ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και servicers για αποδοχή των ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εισάγει την υποχρέωση των χρηματοδοτικών φορέων να αιτιολογούν κάθε απόρριψη ρύθμισης. Στις επικρατέστερες αιτίες περιλαμβάνεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη και η μη καταλληλότητα του εξωδικαστικού ως εργαλείο ρύθμισης λόγω ύψους.

Διμερείς ρυθμίσεις

Σε πλήρη λειτουργία έχει περάσει η πλατφόρμα του κώδικα δεοντολογίας μέσω της οποίας ρυθμίζονται διμερώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες και servicers. Η εν λόγω λύση αφορά κόκκινες οφειλές προς έναν μόνο πιστωτή και όχι ολιστικές λύσεις ρύθμισης όπως ισχύει σε περιπτώσεις χρεών προς περισσότερους φορείς όπου ενδείκνυται ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Τον Ιανουάριο, ρυθμίστηκαν μέσω της νέας πλατφόρμας 7.251 οφειλές ύψους 238,6 δισ. ευρώ, με τα στεγαστικά δάνεια (39,5 εκατ. ευρώ) να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία των ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΙΧ, ακολουθούν οι ρυθμίσεις καταναλωτικών (27,5 εκατ.) και επιχειρηματικών δανείων μικρών επιχειρήσεων (5 εκατ. ευρώ) και έπονται τα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα