Ρωμαϊκό Ωδείο: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης που θα αναδείξουν το μεγαλείο του – Θα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 3.000 θεατές

14.08.2022 / 15:17
romaiko odeio

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Με το… καλημέρα της εισόδου του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ξεκίνησαν οι εργασίες για την συντήρηση – αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασία Κουμούση οι εργασίες στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και προχωρούν με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Το έργο εντάχτηκε στις αρχές του καλοκαιριού στο ΕΣΠΑ , με τον προϋπολογισμό του να φτάνει στις 800.000 ευρώ και την χρηματοδότηση του να έρχεται μέσα ό το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Ο ρόλος της Περιφέρειας

Όμως χάρις στην προετοιμασία που είχε γίνει από κοινού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα έργα ξεκίνησαν άμεσα και έτσι μετά από αρκετές δεκαετίες η αποκατάσταση – συντήρηση του κτιρίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την κ. Κουμούση το έργο υλοποιείται χάρις στο άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε προσωπικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, αλλά και η Περιφέρεια, καθώς χωρίς χρονοτριβές πήραν πάνω τους το ζήτημα.

Έτσι μπήκε ένα τέλος στην αγωνία των αρχαιολόγων και των επιστημόνων της Εφορείας Αρχαιοτήτων που έβλεπαν ότι η συντήρηση και η αποκατάσταση του μνημείου, έπρεπε απαραίτητα να πραγματοποιηθεί, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, καθώς ήταν η τελευταία ευκαιρία αφού παρόμοια έργα (για μνημεία ) δεν υπάρχουν στο επόμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. 

Άλλωστε, η τελευταία φορά που έγιναν εργασίες αναστήλωσης στο Ρωμαϊκό Ωδείο ήταν τη δεκαετία του’60 και τότε υπήρξαν αρκετά λάθη που κόστισαν στο λειτουργικό κομμάτι, αλλά και στην ανάδειξη της αισθητικής του μνημείου τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η πλήρης ανάδειξη

Αυτή τη φορά μέσα από τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στόχος είναι η ανάδειξη του μνημείου,  έτσι όπως ήταν στην αρχική του μορφή (όσο αυτό είναι δυνατόν),  ώστε μετά την ολοκλήρωση του έργου να φανεί στον επισκέπτη το αρχιτεκτονικό κάλλος και η αισθητική αξία του Ωδείου.

Το έργο «Αποκατάσταση και συντήρηση του Ρωμαϊκού Ωδείου» θα προχωρήσει με βάση δύο μελέτες που έχουν γίνει. Η πρώτη αφορά την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη της αποκατάστασης που έκαναν ειδικοί αναστηλωτές μετά από ανάθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η δεύτερη έχει να κάνει με την συντήρηση του μνημείου και έγινε από την αρμόδια Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι κατηγορίες των εργασιών

Οι εργασίες που θα προχωρήσουν αφορούν την αναστήλωση του θόλου της σκηνής, την διόρθωση των λαθών της αναστήλωσης της δεκαετίας του ’60 και την αποκάλυψη των ψηφιδωτών δαπέδων των παρόδων του.

Παράλληλα, εργασίες θα πραγματοποιηθούν στα μάρμαρα του κοίλου από την αναστήλωση της δεκαετίας του ’60, καθώς ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν ρωγμές και έτσι κάποια θα συγκοληθούν και άλλα θα αντικατασταθούν.

Ανοίγουν είσοδοι – έξοδοι

Μετά την ολοκλήρωση της αποπεράτωσης της αποκατάστασης θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν όλοι οι είσοδοι και οι έξοδοι του μνημείου, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του, όσο και στο ίδιο το Ωδείο.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να συμβάλει στο να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών που θα μπορεί να φιλοξενεί το Ρωμαϊκό Ωδείο σε κάθε παράσταση, γεμίζοντας έτσι με κόσμο τις κερκίδες του.

Ίσως και 3.000 θεατές

Ο βασικός λόγος  που μέχρι τώρα το Ωδείου δεχόταν κάτι λιγότερους από 1.000 θεατές ήταν το ότι από τα τρία βωματόρια, δηλαδή τους θολοσκεπαστούς διαδρόμους των τριών πλευρών των κερκίδων, λειτουργούσε μόνο ο ένας.

Έτσι για λόγους ασφαλείας ο αριθμός των θεατών περιοριζόταν σημαντικά.  Το άνοιγμα και των άλλων δύο διαδρόμων, σε συνδυασμό το άνοιγμα των εισόδων – εξόδων του περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να  φέρει μία σημαντική αύξηση των θεατών, ίσως και στους 3.000 στον αριθμό.

Τα… πέριξ ανάγλυφα

Εκτός αυτού μέσα από τις εργασίες που θα γίνουν θα αξιοποιηθεί αρχαιολογικά και το υπόλοιπο κομμάτι του μνημείου αφού τα ανάγλυφα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του θα αναδειχθούν.

Ενοποίηση με το Ιπποδρόμιο

Στα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι και η ενοποίηση του Ρωμαϊκού Ωδείου με το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο που βρίσκεται λίγα μέτρα παρακάτω, όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί το έργο για την ανάδειξη του τελευταίου με μία μορφή ήπιας ανασκαφής που είναι να γίνει.

4 τοπόσημα της αρχαιότητας

Το αναγεννημένο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, σε συνδυασμό με το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο, το Κάστρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο είναι τέσσερα ξεχωριστά τοπόσημα  της αρχαίας κληρονομίας (και το Κάστρο μη ξεχνάμε πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Ακρόπολης κτίστηκε) της πόλης, εντός του αστικού ιστού που θα μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην τουριστική αστική περιήγηση που είναι να προωθήσει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα