Ρίζες, Άνθηση, Απόηχος – Μουσικοχορευτική περιήγηση στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική

09.12.2022 / 20:59
ka 20

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικά 2022» που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, μία αξιόλογη μουσικοχορευτική εκδήλωση-αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών (Σ.Ε.Π.Χ.Π.Π.). Ο τίτλος της παράστασης είναι «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ: Ρίζες, Άνθηση, Απόηχος. Μουσικοχορευτική περιήγηση στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική… » και σχεδιάστηκε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Πανεπιστημιούπολη, στο αμφιθέατρο Ι-4, στις 19.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στη μουσικοχορευτική παράσταση παρουσιάζεται η αστική λαϊκή παράδοση πριν το 1922, τα μουσικοχορευτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων προσφύγων της Ανατολίας, η προπολεμική και μεταπολεμική περίοδος, η αναβίωση και ο απόηχος του Ρεμπέτικου. Σκοπός της εκδήλωσης –όπως τονίζει η Εφηλιάνα Ηλιοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου και εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Πατρών– είναι να γίνει γνωστή η προσφορά της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Μικράς Ασίας και του ρεμπέτικου στις σύγχρονες αστικές κοινωνίες, αλλά και να τονιστεί η προσφορά του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πολιτισμό και στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πρόγραμμα παρουσιάζονται χοροί με αναφορά στο παραδοσιακό, ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, όπως ζεϊμπέκικοι, τσιφτετέλια, αργοί και γρήγοροι χασάπικοι, καρσιλαμάδες, συρτοί, κ.ά.

-Χορεύουν: εργαζόμενοι, φοιτητές, φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, παιδιά εργαζομένων και φίλοι του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Πανεπιστημίου Πατρών.

-Όλο το καλλιτεχνικό γεγονός εμπλουτίζεται επίσης από ολιγόλεπτες αφηγήσεις που ενημερώνουν τον θεατή για τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία των περιόδων αυτών. Στην αφήγηση: Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου [φοιτήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, μουσικός]

-Την Ορχήστρα αποτελούν οι εξής μουσικοί:

Γιώργος Γκριζιώτης [μπουζούκι, τραγούδι], Σπύρος Δελέγκος [κιθάρα, τραγούδι], Ακριβή Αποστολάτου [τραγούδι], Σενίχ Ούνδεγερ [βιολί, τραγούδι].

-Μουσική επιμέλεια-έρευνα-κείμενα:

 Σπύρος Δελέγκος [μουσικός, εθνομουσικολόγος]

-Γενική επιμέλεια εκδήλωσης και επιμέλεια χορών: Γρηγόριος Μικρώνης, Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών, χοροδιδάσκαλος Σ.Ε.Π.Χ.Π.Π.

Ρίζες, Άνθηση, Απόηχος - Μουσικοχορευτική περιήγηση στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα