Πύργος: Δικαστική “οδύσσεια” για τον θάνατο ενός νεογνού

23.05.2021 / 12:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
thermokoitida_1

Σε “θρίλερ” συνεχίζει να εξελίσσεται και δικαστικά, ο θάνατος ενός νεογνού στο Νοσοκομείο του Πύργου. Μετά από δύο ποινικές δίκες που έκριναν ένοχο τον μαιευτήρα για τον θάνατο του μωρού, ο Αρειος Πάγος τον απάλλαξε από την δίωξη, λόγω παρέλευσης χρόνου από την κρινόμενη πράξη και παραγραφής του αδικήματος.
Στη συνέχεις και το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου απέρριψε την αγωγή ύψους 200.000 ευρώ που είχαν καταθέσει εναντίον του γιατρού και του Νοσοκομείου Πύργου οι γονείς του νεογνού, οι οποίοι με τη σειρά τους, ετοιμάζονται να προσφύγουν τώρα στο Διοικητικό Εφετείο.
Η νεκροψία – νεκροτομή του νεογνού έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία προέκυψαν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μετατόπιση του εγκεφάλου προς τα αριστερά με αποτέλεσμα τη νέκρωση της δεξιάς πλευράς και στοιχεία έντονου βαθμού περιγεννητικής υποξίας που οδήγησαν στο θάνατο.
Ο μαιευτήρας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών το 2017, κρίθηκε πάλι ένοχος (παρά την πρόταση του εισαγγελέα για απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών) για την πράξη της ανθρωποκτονίας από αμέλεια με την αιτιολογία ότι στο αποτέλεσμα του θανάτου του νεογνού συνέβαλε αιτιακά ο κατηγορούμενος με την κακή χρήση της βεντούζας κατά τη διάρκεια του τοκετού και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με τριετή αναστολή.
Ο γιατρός άσκησε το 2019 αναίρεση στον Αρειο Πάγο, που αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης εναντίον του, διότι η επίδικη αξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, υπέπεσε σε παραγραφή, λόγω της παρέλευσης οκταετίας από τον χρόνο τέλεσης της.
Από τη μεριά του, το Νοσοκομείο Πύργου ως συνυπεύθυνο, ζήτησε την απόρριψη της αγωγής ισχυριζόμενο ότι ο μαιευτήρας δεν αποδείχθηκε πως παρέλειψε να επιδείξει ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και οι ενέργειες του δε συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο του νεογνού, ο οποίος προκλήθηκε από προϋφιστάμενη παθογένεια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα