Πτώση Antonov (νεότερα): Συγκλονιστική μαρτυρία: “Είδα λάμψη και άκουγα μπαμ-μπαμ-μπαμ” – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αντιφιλίππους και Παλαιοχώρι – Και νέες ΦΩΤΟ από το σημείο της συντριβής

17.07.2022 / 11:25
ANTONOV 100

12.19: ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…», λέει κάτοικος της περιοχής όπου έπεσε το ουκρανικό αεροσκάφος στην Καβάλα.

Η κυρία Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, μιλάει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, για τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Antonov An-12.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία. ‘Αυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αntonov σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

11.55: ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ολο και νέα στοιχεία, έρχονται στο φως, για το μεταγωγικό Antonov που έπεσε στην Καβάλα. Σύμφωνα με αυτά, ηλικία πάνω από 50 ετών είχε το μεταγωγικό Antonov.

Η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε στις 15 Φλεβάρη 1971 την χρονική περίοδο που ανήκε στην  Aeroflot.

Από τότε μέχρι και σήμερα – σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης σε αεροπορικά νέα Flightradar24, «άλλαξε» εννέα συνολικά ιδιοκτήτες με τελευταίο την εταιρεία Meridian Aviation.

Εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση του συγκεκριμένου αεροσκάφους την χρονική περίοδο  1994 εως 1998 όπου εμφανίζεται να ανήκει από άγνωστο ιδιοκτήτη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Flightradar24:    

Η πτήση MEM3032 αναχώρησε από τη Νις στις 18:36 UTC και διέσχιζε το Αιγαίο Πέλαγος όταν επέστρεψε προς την Ελλάδα στις 19:29 UTC.

Το αεροσκάφος κατέβηκε και πιθανόν να προσπαθούσε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο κοντά στην Καβάλα, όταν λήφθηκε το τελευταίο σήμα ADS-B στις 19:47. Μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και βίντεο φαίνεται να δείχνουν φωτιά πριν χτυπήσει το έδαφος.

Η πτήση MEM3032 εκτελούνταν από Antonov An-12BK, ένα τετρακινητήριο αεροσκάφος στροβιλοκινητήρα φορτίου. Το UR-CIC (MSN 01347701 ) πέταξε για πρώτη φορά το 1971. Στη συνέχεια πέταξε για πολλές αεροπορικές εταιρείες προτού εξαγοραστεί από τη Meridian στις αρχές του 2022.

Από την επεξεργασία των δεδομένων  φαίνεται ότι περίπου στις 19:40, ενώ διέσχιζε τις ακτές της Ελλάδας, η ταχύτητα εδάφους του αεροσκάφους αρχίζει να αυξομειώνεται και ο κατακόρυφος ρυθμός που αναφέρει ο αναμεταδότης του αεροσκάφους αρχίζει να αυξάνεται. Η μεγαλύτερη κατακόρυφη ταχύτητα που καταγράφηκε ήταν -5.780 πόδια ανά λεπτό στα 525 πόδια AMSL.

11.25 ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξεκίνησε από την Αθήνα το Σινούκ, με τον ειδικό στρατιωτικό λόχο, για να συμμετέχει στις έρευνες. Πρόκειται για τον  Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα, οι άνδρες του οποίου θα ερευνήσουν την περιοχή που συνέβη το δυστύχημα και να δουν πόσο προσβάσιμη είναι.

Για την ώρα, μέχρι να φτάσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπαίνει κανείς στην περιοχή η οποία έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος.

Παράλληλα, από την πτώση των πυλώνων της ΔΕΗ, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται στην ηλεκτροδότηση, υπάρχει και πρόβλημα στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής, καθώς δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα τα αντλιοστάσια. Η αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει σύντομα γιατί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μέχρι να αποφανθεί η ειδική ομάδα ότι η περιοχή είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με τον πρόξενο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη, οι οκτώ επιβαίνοντες στο αεροπλάνο ήταν Ουκρανοί. Μάλιστα, ανέφερε πως προορισμός του αεροπλάνου με τα «πυρομαχικά» ήταν το Μπαγκλαντές και όχι η Ιορδανία!

Πετούσε φλεγόμενο

Το μοιραίο cargo αεροσκάφος, το οποίο ήταν ουκρανικό και ανήκε στην εταιρία Meridian, είχε απογειωθεί χθες το απόγευμα από την πόλη Νις της Σερβίας. Καθώς ήταν εν πτήση, ωστόσο, εμφάνισε μηχανική βλάβη στο FIR Αθηνών και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, ο πιλότος θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, αλλά δεν πρόλαβε. Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία του με τον Πύργο Ελέγχου, ο πιλότος ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με φωτιά  στον κινητήρα, όπως και ότι εξαιτίας της φωτιάς  δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα πουεπηρεάζουν την πτητική ικανότητα του αεροσκάφους και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Η τελευταία στροφή

Στους τελευταίους ελιγμούς που επιχείρησε ο άτυχος πιλότος ήταν και μια στροφή 180 μοιρών, την ώρα δηλαδή που πετούσε πάνω από την θάλασσα κοντά στο όρος Άθως, με κατεύθυνση της Χρυσούπολη. Επιχειρώντας να το προσγειώσει με την «κοιλιά», ο πιλότος έστριψε για να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο και να βρει τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Στις 22:48 ο πιλότος του Antonov εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Χρυσούπολης. Μόνο που δεν προσέγγισε ποτέ τον αεροδιάδρομο, ενώ το σήμα του χάθηκε από το ραντάρ πριν καταφέρει να φτάσει στο αεροδρόμιο, καθώς κατέπεσε φλεγόμενο πέριξ του οικισμού Παλαιοχωρίου Καβάλας.

Στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 8 μέλη του πληρώματος, ενώ κατά πληροφορίες μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών, με αποτέλεσμα της πρόσκρουσης να ακολουθήσει μεγάλη πυρκαγιά και αλυσιδωτές εκρήξεις για περίπου 1-1:30 ώρα μετά το τραγικό συμβάν.

Διαβάστε επίσης: Πτώση Antonov (νεότερα): Μεταβαίνει ειδικός λόχος Πυρηνικής – Χημικής Άμυνας για την άγνωστη λευκή ουσία που εντοπίστηκε – Πιθανή η εκκένωση του οικισμού Αντιφίλιπποι – Οκτώ νεκροί – Mετέφερε 12 τόνους επικίνδυνου φορτίου – Η συγκλονιστική στιγμή της πτώσης – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα