Ψηφιακό πιστοποιητικό: Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ζητούν καλύτερο συντονισμό

29.06.2021 / 15:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
FILE PHOTO: Security officers are seen at the passport control point at the Nnamdi Azikiwe international airport in Abuja, Nigeria September 7, 2020. REUTERS/Afolabi Sotunde/File Photo

Για χάος και πολύωρη αναμονή στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου, που τίθεται σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, προειδοποιούν ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων ACI και οι διεθνείς οργανώσεις των αερομεταφορέων (A4E, IATA και ERA), ζητώντας να διασφαλιστεί ότι ο έλεγχος των επιβατών θα γίνεται πριν από την άφιξή τους στα αεροδρόμια.

Όπως τονίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, «καθώς η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός».

Υπενθυμίζεται, ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά έχουν σχεδιαστεί για να πιστοποιούν, μέσω κωδικών ταχείας απόκρισης (κωδικοί QR), ότι οι κάτοχοί τους είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, είτε έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει στο παρελθόν από την ασθένεια.

Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.

Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία, απαιτεί επιπλέον ελέγχους και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανάγνωση των κωδικών. Γι αυτό και οι φορείς των αερομεταφορών σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τεράστιων ουρών και καθυστερήσεων, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο που θα κορυφωθούν τα ταξίδια, είναι η υποβολή εξ αποστάσεως για επεξεργασία τόσο των πιστοποιητικών όσο και των εντύπων εντοπισμού επιβατών (PLF) πριν φτάσει ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.

Ο αντιπρόεδρος της IATA, αρμόδιος για την Ευρώπη, Ραφαέλ Σβάρτσμαν, αναφέρει ότι ο χρόνος περιήγησης στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διπλασιάστηκε σε 3 ώρες από 1 1/2 ώρες πριν την πανδημία. Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές και αυξηθεί η χωρητικότητα σε επίπεδα προ-Covid εποχής, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί σε πέντε ή και οκτώ ώρες!

Σύμφωνα με την πρόταση των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών, οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στη χώρα αναχώρησης και όχι κατά την άφιξη.

Ήδη, «τα μέλη μας αρχίζουν να ανησυχούν πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβετς. Για να κυλήσει ομαλά αυτή η διαδικασία, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα υγειονομικά δεδομένα και να παρέχουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR, υπογραμμίζεται στην επιστολή. Οι φορείς εκφράζουν την ανησυχία τους για την προβλεπόμενη διαδικασία με συνεχείς επαναλήψεις ελέγχων εγγράφων σε πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα