Προστάτης: Διπλάσια κρούσματα καρκίνου μέχρι το 2040 και 85% περισσότεροι θάνατοι

05.04.2024 / 7:21
prostatecancer_1113566168

Οι ετήσιες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη παγκοσμίως αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2040, ενώ οι ετήσιοι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν κατά 85% σε σχεδόν 700.000 κατά το ίδιο χρονικό διάστημα – κυρίως μεταξύ των ανδρών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μέσα σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, νεότερη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet αναδεικνύει το μελλοντικό τοπίο του καρκίνου, επιδιώκοντας να καθοδηγήσει τους ειδικούς σε θέματα καρκίνου παγκοσμίως σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μαζικής εισροής ασθενών με καρκίνο του προστάτη που προβλέπεται κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Εκτός από τη σκιαγράφηση της έκτασης του προβλήματος – παγκοσμίως τα κρούσματα αναμένεται να εκτοξευθούν από 1,4 εκατομμύρια τώρα σε 2,9 εκατομμύρια σε μόλις 16 χρόνια – η έκθεση του Lancet υπογραμμίζει τόσο τις εθνικές όσο και τις γεωγραφικές ανισότητες στη συνολική επιβάρυνση από τον καρκίνο του προστάτη και τονίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις διαφορές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου του προστάτη είναι η επέκταση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε η νόσος να διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια, όταν η θεραπεία είναι συνήθως πιο αποτελεσματική.

Στο Sylvester Comprehensive Cancer Center της Ιατρικής Σχολής Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, μέλος μιας ομάδας διεθνούς κύρους εμπειρογνωμόνων που ανέλαβε να γράψει το ερευνητικό άρθρο, ο Δρ Brandon Mahal, M.D., ακτινοθεραπευτής ογκολόγος και μεταφραστικός επιδημιολόγος συνεργάζεται με μια ομάδα αφιερωμένη στην κοινοτική προβολή ακριβείας: «Έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας σε γειτονιές όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και χρησιμοποιούμε τις κινητές μας μονάδες, πραγματοποιώντας τις εξετάσεις σε καίριες τοποθεσίες της κοινότητας, φέρνοντας τις εξετάσεις απευθείας σε αυτούς τους κατοίκους» εξηγεί.

Οι βασικές συστάσεις των επιστημόνων από την έκθεση του Lancet περιλαμβάνουν:

Ενσωμάτωση των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να βελτιωθούν οι έγκαιρες διαγνώσεις με την ερμηνεία των σαρώσεων και των δειγμάτων βιοψίας.
Ευρύτερη έμφαση στην υγεία των ανδρών πέρα από τον καρκίνο του προστάτη.
Αξιοποίηση των smartphones στις προσπάθειες ενημέρωσης, καθώς και χρήση των κοινωνικών δικτύων αλλά και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης για την ενίσχυση της εκπαίδευσης.
Διασφάλιση ότι οι θεραπείες για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη θα είναι οικονομικά προσιτές και διαθέσιμες σε όσους το έχουν ανάγκη περισσότερο.
Αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένων χειρουργών και εξοπλισμού ακτινοθεραπείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η Επιτροπή του Lancet για τον καρκίνο του προστάτη υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη με εξέταση PSA, το οποίο είναι σύνηθες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μπορεί να οδηγήσει σε υπερ-έλεγχο και περιττή θεραπεία σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και σε υπο-έλεγχο σε νεότερους άνδρες υψηλού κινδύνου. Στη θέση τους, οι συγγραφείς υποστηρίζουν προγράμματα έγκαιρης ανίχνευσης για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Η Επιτροπή ζητά επίσης την επείγουσα εφαρμογή προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη και τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι περισσότεροι άνδρες παρουσιάζουν νόσο σε προχωρημένο στάδιο.

Τέλος, χρειάζονται περισσότερες έρευνες με τη συμμετοχή ανδρών διαφορετικών εθνοτήτων, ιδίως εκείνων δυτικοαφρικανικής καταγωγής, καθώς οι τρέχουσες γνώσεις για τη βιολογία του καρκίνου του προστάτη βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες λευκών ανδρών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα