Προφυλακίστηκαν οι 6 από τους 14 συλληφθέντες του κυκλώματος «Who is who»

05.12.2021 / 23:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
download (1)

Συνολικά από τους 20 κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση με τις παράνομες ταυτότητες και διαβατήρια όπου συμμετείχαν και επίορκοι αστυνομικοί,  έξι οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πρόκειται για τον 61χρονο φερόμενο εγκέφαλο της οργάνωσης, τον θετό γιο του, τον διοικητή του τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική, μία αστυνομικό, μια υπάλληλο ληξιαρχείου δυτικής Αττικής και έναν Αλβανό με ποινικό παρελθόν.

ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Ο 61χρονος Ε.Δ., φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης, στην δικογραφία από τις ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ της ΕΛ.ΑΣ., αποδίδεται ότι ο αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης.Είχε αναπτύξει δίκτυο που αποτελούνταν από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του «πελάτη», του πρότεινε τρόπους κτήσης του εγγράφου που επιθυμούσε, καθώς και το κόστος που απαιτούταν.Μετά τη συμφωνία ανέθετε σε κάποιο μέλος της οργάνωσης ή στρατολογούσε κάποιο νέο, να έχει τον ρόλο του μάρτυρα ταυτοπροσωπίας κατά την έκδοση του εγγράφου. Πήγαινε έξω από τα τμήματα Ασφαλείας όταν σε αυτά γινόταν έκδοση με σκοπό τον έλεγχο της διαδικασίας.

Ο ΤΑΜΙΑΣ
Στην οργάνωση συμμετείχε και ο θετός γιος του φερόμενου αρχηγού. Πήγαινε σε συναντήσεις με τους «πελάτες» και είχε αναλάβει την παραλαβή των εγγράφων καθώς και των χρημάτων της οργάνωσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας και είχε δηλωθεί ακόμα και το νούμερο του ως νούμερο επικοινωνίας.Από τις παρακολουθήσεις των «αδιάφθορων» προέκυψε ότι στις 30/8/2021, μαζί με τον πατέρα του, συναντήθηκε με «πελάτη» της οργάνωσης, σε καφετέρια στα Άνω Λιόσια.

Μαζί ήταν και ο αδερφός της γυναίκας, η οποία στη συνέχεια παρέστη ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας στην έκδοση δελτίου ταυτότητας του συγκεκριμένου «πελάτη».

Στις 29/11/2019 παρέστη ίδιος ως μάρτυρας ταυτοπροσωπίας στο τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου, κατά την έκδοση δελτίου ταυτότητας σε άτομο με φερόμενα στοιχεία «Π.Α.» με τον οποίο ένα από τα μέλη της οργάνωσης, στις 2/6/2020 ίδρυσαν από κοινού επιχείρηση που δραστηριοπούταν στην «παροχή συμβουλών σε θέματα οικονομικής διαχείρισης».

Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ
Ο ρόλος και η συμμετοχή της υπαλλήλου του ληξιαρχείου Αχαρνών, ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης. Λόγω της ιδιότητας της και εκμεταλλευόμενη τις γνωριμίες της μέσα στην υπηρεσία της, -καθώς η ίδια δεν είχε πρόσβαση στο Εθνικό Δηματολόγιο-, εξασφάλιζε τα απαραίτητα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Ο φερόμενος αρχηγός έχει καταγραφεί να πηγαίνει στον Δήμο Αχαρνών στις 31/08/2021 στις 11.50, μαζί με έναν άνδρα, ο οποίος την επόμενη μέρα , πήγε στο Τμήμα Ασφαλείας Φυλής και εξέδωσε ταυτότητα .

Η υπάλληλος του ληξιαρχείου βγήκε από την υπηρεσία της και συνομίλησε για λίγο με τον φερόμενο αρχηγό.

Από τις έρευνες, διαπιστώθηκαν πολλές αναζητήσεις στην οικογενειακή μερίδα του συγκεκριμένου ονόματος που εκδόθηκε η ταυτότητα, από άλλους υπαλλήλους που η ίδια είχε βάλει να κάνουν αυτή την δουλειά.

Στις 7/9/2021 η υπάλληλος του ληξιαρχείου είχε καλέσει τον φερόμενο αρχηγό αναφέροντας του πως δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτό που της είχε ζητήσει, καθώς δεν εργαζόταν και παράλληλα απουσίαζε και η υπάλληλος -φίλη της που την εξυπηρετούσε.Ωστόσο εκείνος της απάντησε πως ήταν «επείγον» και να «προχωρούσε» μόνο αυτό που είχε ελληνικό επίθετο.

Την επόμενη μέρα, στις 8/9/2021, εκείνη τον ενημέρωσε πως είχε στα χέρια της το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που της είχε ζητήσει και μπορούσε να του το δώσει.Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, όπως προέκυψε, στις 8/9/2021 στις 11.14.

Μάλιστα τις επόμενες μέρες, στις 22 και 28/9/2021 εκδόθηκαν από το τμήμα Ασφαλείας Αμπελοκήπων, δελτία ταυτότητας για τους δύο γιους του ατόμου για το οποίος είχε εκδοθεί το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία τους, στις 15/09/2021,  είχε καταγραφεί να του λέει η υπάλληλος του ληξιαρχείου να μην πάει σπίτι της για να παραλάβει έγγραφα, αλλά να έδιναν ραντεβού κοντά σε αυτό. Επειδή όμως είχε πάει ο θετός γιος του, του ζήτησε να μην στέλνει άλλους και να πηγαίνει ο ίδιος να τα παραλαμβάνει.

Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ- ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Πρόκειται για τον Διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, ο οποίος υπηρετούσε στο συγκεκριμένο τμήμα από τις 25/09/2018. Σύμφωνα με την δικογραφία των «αδιάφθορων» είχε καθοριστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Τα παράνομα δελτία ταυτότητας, εκδίδονταν από την σύζυγο του, η οποία ήταν η αρμόδια υπάλληλος του τμήματος- και φέρεται να τον «μύησε» στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, καθώς η ίδια ήταν μέλος από πιο παλιά. Δεν συνελήφθη όμως γιατί το τελευταίο διάστημα απείχε λόγω κύησης. 

Ο ίδιος αναζητούσε στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., τόσο πριν την έκδοση των δελτίων, όσο και μετά από αυτή, πρόσωπα, παρέχοντας τις απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες διασφάλιζαν την «ασφαλή» έκδοση δελτίων.

Είχε υπογράψει ως διοικητής σε 8 περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας και είχε προβεί , κάνοντας χρήση της προσωπικής του κάρτας πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή –βάση δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας «police on line» σε πλήθος αναζητήσεων ατόμων που είχαν σχέση με την υπόθεση.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2021 στις 10.30 και στις 14.30 προέκυψαν πλήθος αναζητήσεων στην εφαρμογή «Ταυτότητες» του police on line, που πραγματοποιήθηκαν με τους κωδικούς του, τους κωδικούς της συζύγου του και μίας υπαστυνόμου.

Αυτές οι αναζητήσεις αφορούσαν παράνομες εκδόσεις δελτίων ταυτότητας καθώς και περιπτώσεις της οργάνωσης που εκδόθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Εκείνο το πρωί μάλιστα είχε συναντηθεί στο τμήμα ασφαλείας που υπηρετούσε με τον φερόμενο αρχηγό για 45 λεπτά περίπου από τις 11.30 ως τις 12.15.Σε μία χρονική απόκλιση 7 λεπτών περίπου, δηλαδή στις 10.54 και στις 10.47 αναζητήθηκαν δύο ονόματα, που τελικά ήταν το ίδιο άτομο.

Στις 14/8/2021, ο πραγματικός κάτοχος της ταυτότητας πήγε στο τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου για να εκδώσει νέο δελτίο ταυτότητας, εκεί όπου κατάλαβε ότι άγνωστος είχε εκδώσει δελτίο ταυτότητας, κάνοντας χρήση των δικών του στοιχείων, στο τμήμα ασφαλείας παλαιού Φαλήρου.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ
Η συγκεκριμένη Αρχιφύλακας είχε από τις 22/7/2015 οργανική θέση στο Αστυνομικό Τμήμα Διστόμου – Αράχοβας- Αντίκυρας. Στις 13/01/2021 εξέδωσε δελτίο ταυτότητας, σε αντικατάσταση παλαιότερου, σε άτομο με τα φερόμενα στοιχεία «Κ.Γ.» γεννημένος στις 25/05/1986 στο Σουχούμι Γεωργίας, με μάρτυρα ταυτοπροσωπίας τον Κ.Κ.

Στις 18/03/2021 εξέδωσε νέο δελτίο ταυτότητας στο ίδιο άτομο, έπειτα από απώλεια του προηγούμενου δελτίου. Ο μάρτυρας ταυτοπροσωπίας και σε αυτή την περίπτωση φέρεται να ήταν πάλι ο Κ.Κ.Όπως προέκυψε όμως από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είχε φύγει από τη ζωή ένα πριν, στις 17/2/2021.

Ωστόσο τον Ιούλιο του 2021 και συγκεκριμένα στις 6/7/2021, ο πραγματικός κάτοχος της ταυτότητας, πήγε στο τμήμα ασφαλείας Βριλησσίων και κατέθεσε μήνυση κατ’άγνώστων καθώς όπως δήλωσε, δεν είχε χάσει ποτέ την ταυτότητα του, ούτε γνώριζε το άτομο, το οποίο έβγαλε ταυτότητα στο Δίστομο κάνοντας χρήση των δικών του στοιχείων.

Παράλληλα προέκυψε ότι από τις 18/3/2021 έως και τις 18/06/2021 είχε προχωρήσει στην έκδοση ακόμα 6 δελτίων ταυτότητας.Ο διοικητής της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούσε η αρχιφύλακας, υποστήριξε ότι ποτέ δεν έβαλε ο ίδιος την υπογραφή του.

Ο ΑΛΒΑΝΟΣ
Προφυλακιστέος κρίθηκε και ένας άνδρας με αλβανικής υπηκοότητας. Ο συγκεκριμένος μέσω της οργάνωσης απέκτησε δύο διαφορετικές ελληνικές ταυτότητες.

Την πρώτη στις 25/07/2014 από το τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα, με στοιχεία «Μ.Δ.».Ωστόσο το 2018 συνελήφθη στην Ολλανδία καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του δικαστικές αποφάσεις και ένταλμα σύλληψης για υποθέσεις ναρκωτικών.

Κατά την σύλληψη του βρέθηκε στην κατοχή του η συγκεκριμένη ταυτότητα.Στις 25/2/2021 από το τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας, εκδόθηκε ταυτότητα σε φερόμενο άτομο με στοιχεία «Σ. Σ.».

Όπως προέκυψε ήταν το ίδιο πρόσωπο με αυτό που είχε εκδοθεί η ταυτότητα το 2014.Κατά την διάρκεια της σύλληψη του, στις 30/11/2021, βρέθηκε στην κατοχή του η εν λόγ ταυτότητα με τα στοιχεία «Σ.Σ.».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα