Προχωρά παρά τις αντιδράσεις! Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλά στο «Νεολόγο» για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

16.01.2021 / 8:55
5_social_MG_6113 (1)

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«Στόχος μας είναι μία οριζόντια λύση για όλο το επόμενο εξάμηνο στα Πανεπιστήμια μας. Δεν μπορούμε όμως να το αποφασίσουμε ακόμη, ελέω κορωνοϊού. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε σαφή εικόνα για το πώς κινηθήκαμε στις γιορτές κι αν επιβαρύνθηκε η χώρα επιδημιολογικά και τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις», δηλώνει στο «Νεολόγο», ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την ανώτατη εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.

Εξεταστική από μακριά

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Συρίγος, προσφάτως, στον Max fm Πάτρας 93,4, η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί εξ’ αποστάσεως. Γεγονός που σημαίνει ότι οι φοιτητές δεν επιστρέφουν για την ώρα στην Πάτρα, με εξαίρεση τα εργαστήρια στους επί πτυχίω.

«Προχωράμε κανονικά τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια»

Σε ότι αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια «για την ενίσχυση της ασφάλειας τους και της ακαδημαϊκής ελευθερίας», ο κ. Συρίγος δήλωσε πως: «Το Υπουργείο προχωρά κανονικά, αλλά θα ακούσει τις όποιες προτάσεις κινούνται στη σφαίρα του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας, τονίζοντας πως κάθε πανεπιστήμιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία διαφέρουν από άλλα πανεπιστήμια και θα ληφθούν συνολικά υπόψη».

Η δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα μέλη της θα είναι αποσπασμένα στα ανώτατα ιδρύματα, όπως και η ελεγχόμενη είσοδος, δημιουργούν αντιδράσεις και άρνηση, όχι μόνο από φοιτητές, αλλά και από μερίδα Πρυτάνεων. Οι συγκεκριμένοι, προτείνουν «τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος φύλαξης και προστασίας που δεν θα έχει προανακριτικές αρμοδιότητες και θα υπάγεται στις αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του Πρύτανη. Θα είναι επιφορτισμένο δε και με τον έλεγχο των εισόδων».

«Η ανώτατη εκπαίδευση περιορίζεται από εξωπανεπιστημιακούς»

«Στα πανεπιστήμια της Πελοποννήσου υπάρχουν εντελώς διαφορετικά προβλήματα από αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όπως και στην Πάτρα. Το συνταγματικό θέμα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων το έχουμε στο νου μας και το συμπεριλαμβάνουμε στις προτάσεις μας. Την προληπτική όμως ή κατασταλτική άσκηση ελέγχου, βάσει των νόμων, μπορεί να την ασκήσει μόνο η αστυνομία. Οπότε, θα υπάρχει ένα σώμα ειδικά εκπαιδευμένο που θα σέβεται την αυτοδιοίκηση. Θα δούμε τις προτάσεις, θα τις εξετάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα γραμμένο στην πέτρα. Όχι όμως τυφλές προτάσεις “δεν θέλουμε αστυνομία”. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που περιορίζει την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης», λέει ο Άγγελος Συρίγος.

Σε σχέση με την ελεγχόμενη είσοδο, ο Υφυπουργός Παιδείας υποστηρίζει πως: «Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται κατά βάση από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Θέλω όσο κανένας άλλος, θέλουμε ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια. Αν όχι στην είσοδο της πανεπιστημιούπολης, στα κτίρια που γίνονται τα μαθήματα».

Βάση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια

Τέλος, ακόμη μία σημαντική παράμετρος για τα Πανεπιστήμια είναι η βάση εισαγωγής. Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων:

1.Οι βάσεις εισαγωγής θα διαμορφώνονται ανά Πανεπιστημιακό Ίδρυμα

2.Οι υποψήφιοι στην πρώτη φάση θα επιλέγουν μία ομάδα σχολών και ο αριθμός των σχολών θα είναι περιορισμένος

3.Οι υποψήφιοι που δεν «έπιασαν» την επιθυμητή σχολή από την πρώτη φάση, θα μπορούν, στη δεύτερη φάση, να επιλέξουν μία σχολή που θα έχει ακόμη κενές θέσεις

Μαζί με αυτές τις αλλαγές αναμένεται νέα μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια από το ερχόμενο κιόλας έτος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ορθολογικός και ήρεμος διάλογος… χωρίς αστυνομία

Προχωρά παρά τις αντιδράσεις! Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος μιλά στο «Νεολόγο» για την Αστυνομία στα Πανεπιστήμια 2

Κληθείς από τον «Νεολόγο» να σχολιάσει τα όσα είπε ο υφυπουργός Παιδείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστος Μπούρας, ανέφερε τα εξής: «Στο χώρο των Πανεπιστημίων, ο οποίος είναι ένας Δημόσιος Χώρος που προστατεύεται με ειδική αλλά και γενική πρόνοια από το Σύνταγμα, πρέπει επιτέλους να γίνει ένας διάλογος ορθολογικός και ήρεμος με επιχειρήματα χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις και ένδεια απόψεων. Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να έχει στοιχεία λαϊκισμού, δογματισμού και υπεκφυγές. Ένας τέτοιο διάλογο τον αξίζουν οι φοιτητές μας, οι διδάσκοντες, οι ερευνητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Προπάντων όμως τον αξίζει η χώρα μας.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι κάθε Πανεπιστήμιο έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολίες και προβλήματα, αναφορικά με το χειρισμό αυτής της κατάστασης. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα Πανεπιστήμιο σε 6 πόλεις με 7 τοποθεσίες πληρώνει ετησίως 850.000 ευρώ για φύλαξη. Αυτό το ποσόν είναι το 10% της ετήσιας χρηματοδότησης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς και να επιλύσει σημαντικές ελλείψεις.

Τα ερωτήματα επομένως είναι τα εξής: Έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών ικανοποιητική φύλαξη και προστασία; Η απάντηση είναι όχι. Συμβαίνουν οποιασδήποτε μορφής παρεμβατικές ενέργειες; προφανώς ναι. Χρειάζεται η παρουσία της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων; Η προσωπική μου άποψη είναι όχι. Και αυτό γιατί με βάση την κουλτούρα που υπάρχει σήμερα δεν θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα.

Η πρόταση μου είναι πως χρειάζεται Ειδικό Σώμα Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων χωρίς προανακριτικές αρμοδιότητες, το οποίο θα ανήκει στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη και αυτή η αρμοδιότητα  θα συνοδεύεται και από ευθύνες αν δεν χρησιμοποιηθεί αυτό το Σώμα, όταν και αν γίνουν παρεμβατικές ενέργειες. Το Σώμα αυτό θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος. και να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης όπου και αν χρειάζεται η παρουσία της αστυνομίας ,σε περιπτώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αυτό πρέπει να γίνεται».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα