Παρασκευή, 3.02.2023, 3:31 μμ

Ποιοι ωφελούνται από την αύξηση μισθού

24.01.2023 / 7:22
339b4fa5c7b27e644c5482199b7db604_XL

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα λάβουν το 2024 εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου. Χθες, στη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου για 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Με το νέο αυτό μισθολόγιο θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Ομως τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιοριζόμενων. Επίσης, λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, από την αποδοτικότητα των οποίων εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων κάθε υπηρεσίας, αλλά και να μειωθούν τα κίνητρα για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Τι προβλέπεται

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάρτιση του νέου αυτού μισθολογίου, οι βασικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν σε όλα τα κλιμάκια, με όφελος μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας. Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρισκόμενοι στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια υπάλληλοι θα λάβουν μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η ανάγκη να συγκλίνουν στα ίδια επίπεδα οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ηδη ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 713 ευρώ, αλλά κάθε ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει κάθε χρόνο 14 μισθούς, δηλαδή 12 μηνιαίους μισθούς συν 1 μισθό ως Δώρο Χριστουγέννων», συν μισό μισθό ως επίδομα θερινής αδείας, συν μισό μισθό ως Δώρο Πάσχα. Αν ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση, τότε αντιστοιχεί σε ποσό 831 ευρώ (713 Χ 14 / 12). Στον δημόσιο τομέα, και ειδικότερα στις υπηρεσίες της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης ο ελάχιστος μισθός ο οποίος καταβάλλεται σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο του κλάδου της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα, όμως ο υπάλληλος αυτός, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, λαμβάνει ετησίως 12 μισθούς, διότι τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν καταργηθεί με τα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, υπολογιζόμενος σε 12μηνη βάση, υπολείπεται ήδη σημαντικά του επιπέδου των 831 ευρώ στο οποίο αντιστοιχεί, σε 12μηνη βάση, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Νέα αύξηση

Δεδομένου δε ότι από την 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να χορηγηθεί και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, η «ψαλίδα» θα ανοίξει ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό οι αυξήσεις που θα προκύψουν με το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από των υπόλοιπων απλών υπαλλήλων. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Παρόμοιες παρεμβάσεις, δηλαδή αυξήσεις σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, ενδέχεται να γίνουν και στα ειδικά μισθολόγια των δημόσιων λειτουργών, δηλαδή στα μισθολογικά καθεστώτα των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των λιμενικών, των δικαστικών, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ερευνητών κ.λπ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα