Πληθωρισμός: Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου

17.04.2024 / 8:30
35dac0695e314a78a0c438b48c48eaec

Με την τιμή του ελαιολάδου να έχει αυξηθεί κατά 67,2% μέσα σε έναν χρόνο και τις υπόλοιπες ανατιμήσεις στα τρόφιμα αλλά και την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο έφτασε να αυξηθεί στο 3,2% σε ετήσια βάση, από 2,9% τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, εκτός από τη σταθερά αυξητική πορεία των τιμών των τροφίμων καθοριστική για την αλλαγή κατεύθυνσης του γενικού δείκτη ήταν και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 90 δολάρια. Παρά τον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατέγραψε τον Μάρτιο αύξηση 12,6% και η τιμή των τελικών προϊόντων πετρελαίου (καύσιμα και λιπαντικά) να έχει αύξηση 0,6%.

Στο σύνολό τους, οι τιμές της ενέργειας μειώνουν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή οριακά κατά περίπου 0,1%. Τούτο διότι οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν μείωση κατά 39,1% ετησίως και κατ’ επέκταση και η τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4,6%.

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις των τροφίμων κατά 5,3%, μόνο η τιμή του ελαιολάδου που καταγράφει αύξηση κατά 67,2% ενισχύει τον γενικό δείκτη κατά 0,53%.

Ωστόσο, πολλά βασικά είδη διατροφής καταγράφουν επίσης αυξήσεις πολλαπλάσιες του μέσου πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τα νωπά φρούτα καταγράφουν αύξηση 12,7%, τα μεταλλικά νερά τα αναψυκτικά και οι χυμοί κατά 11,4% και τα ψάρια είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 5,7%.

Αυξήσεις πάνω από τον μέσο πληθωρισμό καταγράφουν επίσης η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 4,7%, τα νωπά λαχανικά 4,1%, τα λοιπά τρόφιμα 4,4% και τα κρέατα 3%. Το ψωμί και τα δημητριακά είχαν αύξηση 1%, ενώ τα γαλακτοκομικά και αυγά είναι το μόνο είδος τροφίμων το οποίο κατέγραψε μείωση τιμής κατά 1,2%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα