Πιο κοντά από ποτέ στα ανθρωποειδή

20.04.2024 / 8:00
images-12

Απόδοση – Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι η εποχή της ανατολής της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι επιτέλους έρχονται και τα ρομπότ που θα μοιάζουν με ανθρώπους. «Είχαμε ανθρωποειδή ρομπότ για δεκαετίες στη λαϊκή κουλτούρα. Είναι φυσικό οι επιστήμονες να θέλουν να τα κάνουν πραγματικότητα», λέει ο Shahin Farshchi, γενικός εταίρος στη Lux Capital, εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες τεχνολογίες. «Με κάθε τεχνολογική επανάσταση έρχεται άλλη μία προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά στη Ρόουζι το ρομπότ», προσθέτει, αναφερόμενος στην καμαριέρα στη σειρά κινούμενων σχεδίων «The Jetsons».

Τα ρομπότ έχουν γίνει ολοένα και πιο ισχυρά και κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα δεν θυμίζουν και τόσο τα droid από το «Star Wars». Οι ηλεκτρικές σκούπες Roomba της IRobot και τα ρομπότ της Kiva που βοηθούν στη λειτουργία των αποθηκών της Amazon.com αντιπροσωπεύουν σημαντικά τεχνικά επιτεύγματα, αλλά μοιάζουν περισσότερο με αυτοματοποιημένες συσκευές παρά με συντρόφους του ανθρώπου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Οι προσπάθειες να ικανοποιηθεί η «δίψα» του κοινού για πιο «ανθρώπινα» ρομπότ έχουν μερικές φορές απογοητεύσει. Το 2021, όταν ο Elon Musk αποκάλυψε τα σχέδια της Tesla για ένα ανθρωποειδές ρομπότ, δεν υπήρξε επίδειξη κανενός είδους τεχνολογίας. Αντ’ αυτού, ένας άνθρωπος ντυμένος με ένα λευκό στενό κοστούμι ρομπότ και ένα μαύρο κράνος χόρευε στη σκηνή, επιφέροντας μονάχα κοροϊδία για τον δισεκατομμυριούχο. Οι άνθρωποι που εργάζονται, ωστόσο, στον κλάδο αναφέρουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και στο λογισμικό υπολογιστικής όρασης σημαίνουν ότι τα ρομπότ που μοιάζουν σωματικά με ανθρώπους θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πραγματικότητα. Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούν να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών −σε αντίθεση με έναν απλό ρομποτικό βραχίονα που επαναλαμβάνει επιδέξια μια μεμονωμένη λειτουργία σε ένα εργοστάσιο− και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

Το τοπίο χρηματοδότησης παραμένει «βάναυσο»: Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν λιγότερο σε νεοφυείς επιχειρήσεις το 2023 απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2019 και οι εταιρείες ρομποτικής ανθρωποειδών συγκέντρωσαν μόνο το ένα τέταρτο του κεφαλαίου που προσέλκυσαν το 2018. Ο αριθμός, ωστόσο, των deals έχει αυξηθεί απότομα, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές αποκτούν ενθουσιασμό για εταιρείες σε πρώιμο στάδιο.

Διεύρυνση

Τον Φεβρουάριο η επενδυτική σε εταιρείες πρώιμου σταδίου Y Combinator συμπεριέλαβε τη ρομποτική και τη μηχανική μάθηση σε μια λίστα με κλάδους που την ενδιαφέρουν. Η Diana Hu, συνεργάτιδα της Y Combinator, σημειώνει ότι πιστεύει πως γίνεται φθηνότερο και ευκολότερο για νεοσύστατες επιχειρήσεις να δημιουργούν προηγμένα ρομπότ. «Είναι επιτέλους δυνατό να κατασκευαστούν ρομπότ με αντίληψη σε ανθρώπινο επίπεδο», λέει η Hu.

Στις 23 Φεβρουαρίου το Bloomberg News ανέφερε ότι η startup ανθρωποειδών ρομπότ Figure AI συγκέντρωσε περίπου 675 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης, με τον Jeff Bezos, την Nvidia και άλλους επενδυτές να την αποτιμούν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η νορβηγική startup ρομποτικής 1X Technologies AS συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος. Η OpenAI, κατασκευάστρια του ChatGPT, είναι επενδύτρια και στις δύο εταιρείες.

Η Amazon, η οποία αναμόρφωσε τον τρόπο χρήσης της ρομποτικής στα logistics με την αγορά της Kiva Systems το 2012, άρχισε πρόσφατα να δοκιμάζει δίποδα ρομπότ κατασκευασμένα από την Agility Robotics, μια startup την οποία υποστήριξε οικονομικά το 2022. Η ανθρωποειδής μηχανή, η οποία έχει λαμπερά λευκά μάτια και κουπιά αντί για χέρια, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να αρπάζει κάδους από ένα ράφι και να τους μεταφέρει σε έναν μεταφορέα. Η Agility σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο για να αυξήσει την παραγωγή. Εργάζεται για την ανάπτυξη ρομπότ που μπορούν τελικά να αναβαθμιστούν ώστε να εκτελούν περίπλοκες εργασίες, όπως η εκφόρτωση φορτηγών και η διάσπαση σε κομμάτια του φορτίου παλετών εμπορευμάτων.

BOX: Εκτόξευση

Για την Amazon, η οποία δέχεται πυρά από τις ρυθμιστικές αρχές για υψηλό ποσοστό τραυματισμών στις αποθήκες της, τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση των ανθρώπων σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα σημεία αιχμής. Η ρυθμιστική αρχή ασφάλειας χώρων εργασίας της πολιτείας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, η οποία έχει επιβάλει πρόστιμα στην εταιρεία για παραβάσεις σε μια σειρά αποθήκες, λέει ότι η μεταφορά κιβωτίων αποθεμάτων προς ή από τους μεταφορείς ήταν από τις πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ο Farshchi της Lux Capital τονίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων δεν αποτυπώνουν την πλήρη έκταση της αυξητικής τάσης της ρομποτικής. Περισσότεροι επιχειρηματίες επικεντρώνονται σε αυτήν, σημειώνει, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις φιλοδοξίες τους ή πόσα μετρητά έχουν συγκεντρώσει από τους επενδυτές. «Αυτές οι εταιρείες που πρόκειται να βγουν στην αγορά και θα συγκεντρώσουν πολλά, πολλά δισεκατομμύρια δολάρια έχουν απογειωθεί τον περασμένο χρόνο», καταλήγει. «Αυξάνονται κάτω από την επιφάνεια».

Πηγή :Βloomberg

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα