“Πετάει” η Ελλάδα στην τρίτη δόση

17.12.2021 / 15:24
εμβολιο1

Σημαντική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μέσα σε ένα μήνα, από την ημέρα δηλαδή που άνοιξε το δικαίωμα εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση, και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα 2.600.000 άνθρωποι και ακόμη 1.405.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, δηλαδή στο σύνολο σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι όσοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης, όσοι δηλαδή είναι άνω των 18 ετών και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, είναι στην Ελλάδα 5.770.000.

Απομένουν δηλαδή να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση 1.405.000 Έλληνες, αριθμός που το επόμενο 15ήμερο ενδέχεται να καλυφθεί και να κλειστούν τα αντίστοιχα ραντεβού, όπως εκτιμούν οι υγειονομικές αρχές.

Μέχρι και χθες είχαν γίνει συνολικά: 15.979.022 εμβολιασμοί. Με μια δόση είχαν εμβολιαστεί 7.298.602 άνθρωποι και είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 6.820.402.

Η σημασία της τρίτης δόσης απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον

Στην Ελλάδα προηγούμαστε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της τρίτης δόσης, καθώς τα ραντεβού άνοιξαν έγκαιρα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών και πραγματοποιούνται σταθερά πλέον πάνω από 85 χιλιάδες αναμνηστικές δόσεις καθημερινά.

Στη Μεγάλη Βρετανία μόλις πριν λίγες μέρες και λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναβάλλουν τα προγραμματισμένα ραντεβού ρουτίνας και να επικεντρωθούν στον επανεμβολιασμό των ασθενών τους.

Για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης μίλησε το βράδυ της Πέμπτης (16/12) ο CEO της εταιρείας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως από τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση θα προσφέρει προστασία από τον ιό Όμικρον, σε ποσοστό ίδιο με αυτό που εξασφαλίζουν οι δύο δόσεις απέναντι στα παλαιότερα στελέχη.

«Πιστεύω ότι δεν θα πέσει η προστασία κάτω από το 75%», ανέφερε συγκεκριμένα και παρότρυνε τον κόσμο να μην καθυστερήσει τον εμβολιασμό του.

Αξίζει να σημειωθεί πως από εργαστηριακά πειράματα έχει αποδειχθεί πως η τρίτη δόση περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από την Όμικρον, ενώ και οι δύο δόσεις (πλήρης εμβολιασμός) φαίνεται να διατηρούν την ικανότητα προστασίας από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Όχι, όμως, σε όλους.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα