Πάτρα: Τι αναφέρει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής του ΠΓΝΠ για την 15χρονη που νοσηλεύεται σοβαρά

17.03.2021 / 11:13
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nosokomeio-rio

Με αγωνία παρακολουθεί όλη η Ελλάδα την μάχη που δίνει ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με κορονοϊό και παρουσίασε επιπλοκές στην καρδιά.

Σε επικοινωνία με τον κ. Γαβριήλ Δημητρίου, Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ανέφερε πως το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τους προχθές το βράδυ. Η 15χρονη αρχικά ένιωσε πόνους στο στήθος και έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου.

Εκεί, διαπιστώθηκε υψηλή τιμή στην τροπονίνη και περιστατικό οξείας μυοκαρδίτιδας. Η συγκεκριμένη εξέταση της καρδιακής τροπονίνης ανέβηκε (για την ακρίβεια διπλασιάστηκε) σε δεύτερη εξέταση που έκαναν στο κορίτσι μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η 15χρονη είχε νοσήσει με κορονοϊό πριν από 2 μήνες.
«Είναι το τρίτο περιστατικό με το αυτοάνοσο MIS-C που βλέπουμε στο νοσοκομείο μας», είπε ο κος Δημητρίου και συνεχίζει: «Τα περισσότερα περιστατικά MIS-C ξεκινούν να εμφανίζονται από 2 με 3 εβδομάδες μετά τη νόσηση με κορονοϊό και φτάνουν όπως στην περίπτωση της 15χρονης, ακόμα και τους 2 μήνες μετά το θετικό τεστ κορονοϊού. Τα περισσότερα περιστατικά με MIS-C χτυπάνε στην καρδιά και βέβαια τα παιδιά στην πλειονότητά τους δεν είχαν εμφανίσει πριν κανέναν πρόβλημα με την καρδιά τους. Εμείς και τα τρία περιστατικά που είδαμε πάντως εδώ, όλα στην καρδιά εμφάνισαν το πρόβλημα. Τα καρδιακά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν κυμαίνονται από ενοχλήσεις μέχρι ανευρύσματα και στις κακές περιπτώσεις μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια».

Όσο για την αγωγή που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις ο κος Δημητρίου εξήγησε πως η κορτιζόνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της καρδιάς όπως και τα ινότροπα (φάρμακα που αυξάνουν τη δύναμη συστολής του μυοκαρδίου). H διασωλήνωση εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που η καρδιά έχει χτυπηθεί έντονα. Σημειώνεται ότι η 15χρονη δεν έχει διασωληνωθεί.


Παρότι και τα τρία περιστατικά MIS-C που έχει δει o κος Δημητρίου έχουν καλή πρόγνωση, σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για νόσημα που θέλει μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση μιας και μπορεί να πάρει γρήγορα κακή τροπή. Ο ίδιος συνδέει την αύξηση αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος στα παιδιά, σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα περισσότερα περιστατικά εμφάνισης κορονοϊού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. O ίδιος πιθανολογεί ακόμα ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει παίξει το ρόλο της σε αυτή την εξέλιξη. «Στην Μεγάλη Βρετανία πάντως, το MIS-C ως συνεπακόλουθο του κορονοϊού περιγράφηκε πριν από 6 μήνες. Εμείς το βλέπουμε τον τελευταίο έναν μήνα», καταλήγει ο ίδιος.

newsit.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα