Quantcast

Πάτρα: Στα άγραφα των ξένων επισκεπτών και αυτό το καλοκαίρι

04.06.2023 / 14:10
fa 84

Τουρίστες της μιας μέρας!

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Κι ενώ η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει μια μεγαλύτερη τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι, έχοντας περισσότερες πτήσεις από τον Άραξο, για την Πάτρα, η νέα σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει θα είναι μία από τα ίδια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων Πάτρας Ηλία Μεντζελόπουλο η πληρότητα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην επικράτεια της πόλης, δηλαδή σε μια ακτίνα που ξεκινάει από τα Καμίνια και καταλήγει στην Ροδινή, δεν θα είναι με βάση τις εκτιμήσεις του πάνω από το 50%, κατά μέσο όρο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δε από τις κρατήσεις θα είναι για μια βραδιά, στην καλύτερη περίπτωση για δύο διανυκτερεύσεις.

Έρχονται και δεν κάθονται

 Η εκτίμηση αυτή από έναν έμπειρο ξενοδοχειακό παράγοντα είναι ταυτόσημη με τα όσα επιβεβαιώνουν άνθρωποι που τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με τον τουρισμό.

Η Πάτρα είναι μια πόλη στην οποία έρχονται τουρίστες της μιας μέρας, μένοντας εδώ για λίγες ώρες, κάνοντας την βόλτα τους στην αγορά και πηγαίνοντας σε κάποια τοπωνύμια ή σημεία αναφοράς της, αλλά ως εκεί. Δεν μένουν πάνω από μία με δύο μέρες.

«Δεν υπάρχει κάτι που  να κρατήσει στην Πάτρα τον τουρίστα» αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ν» ο κ. Μεντζελόπουλος.  «Φέτος ελπίζουμε ότι θα κινηθούμε λίγο καλύτερα από πέρυσι, αλλά μιλάμε πάντα για διερχόμενους τουρίστες και όχι για τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα για να μείνουν».

«Εκτός» φέτος η Άνω πόλη 

Μάλιστα την φετινή τουριστική σεζόν σε ότι αφορά τα τοπωνύμια της Πάτρας ή αν θέλετε τα μέρη που μπορεί να προσελκύσουν τουρίστες, τα πράγματα θα είναι χειρότερα από πέρυσι.

Η Άνω πόλη και οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, τα δύο πιο αγαπημένα σημεία της πόλης για τους ξένους επισκέπτες , φέτος θα είναι «εκτός» λόγω των έργων της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Εκτός» λόγω ανακαίνισης και συντήρησης είναι και το Ρωμαϊκό Ωδείο, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν το Ρωμαϊκό Στάδιο, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου, θα είναι από φέτος ανοικτό για τους επισκέπτες.

Τι μένει να δουν;

Τι μένει να πάει να δει ο ξένος τουρίστας στην Πάτρα; Την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αχάια Κλάους, άντε  και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο. Αρκούν όμως αυτά για να κάτσει ένας τουρίστας που διψάει να δει τις ομορφιές της Ελλάδας;  Μάλλον όχι. 

Ακόμα και μια βόλτα προς την παραλιακή ζώνη της Πάτρας μάλλον δεν θα τον εξιτάρει στην κατάσταση που βρίσκεται ο μώλος της Αγίου Νικολάου ή η ξεχαρβαλωμένη και αυτό το καλοκαίρι Μαρίνα.

Οπότε οι ελάχιστοι τουρίστες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι στην Πάτρα και οι ακόμα πιο ελάχιστοι που πρόκειται να διανυκτερεύσουν σε κάποιο από τα καταλύματα της πόλης θα είναι  κάποιοι μεμονωμένοι που ξέμειναν για ένα βράδυ ερχόμενοι από το νέο λιμάνι.

Μια βόλτα και γεια

Θα δούμε βέβαια και κάποιες ομάδες τουριστών που θα έρθουν στην πόλη μέσω του προγράμματος Culture and Shopping που υλοποιεί το Επιμελητήριο της Αχαΐας.

Το πρόγραμμα αυτό θα φέρει στην αγορά της Πάτρας τουρίστες από τα ξενοδοχεία της περιφέρειας, έχοντας μοιράσει τουριστικούς χάρτες από την Ακράτα έως και στην Σκαφιδιά.

Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια από τον εμπορικό κυρίως κόσμο, για να προβληθεί η πόλη και να τονωθεί η τοπική της οικονομία. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για διερχόμενο τουρισμό, επισκέπτες των ελάχιστων ωρών που κάνουν μια βόλτα στην αγορά και φεύγουν.

Την ίδια ώρα..

 Οπότε η Πάτρα θα είναι και αυτό το καλοκαίρι ουσιαστικά εκτός αυτού που ονομάζουμε τουριστική βιομηχανία, την ίδια ώρα που άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου όπως για παράδειγμα η Ναύπακτος, το Κατάκολο, Κυλλήνη, το Ναύπλιο ή ακόμα και η Καλαμάτα, αναμένεται να έχουν εκτός από Έλληνες και αρκετούς ξένους επισκέπτες, έχοντας δουλέψει μεθοδικά στο ζήτημα του εισερχόμενου τουρισμού.

Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι Μύκονος ή Σαντορίνη για να φέρεις ξένους τουρίστες στα μέρη σου. Κάτι που όμως στην Πάτρα προφανώς αγνοούμε ή δεν θέλουμε να καταλάβουμε.

Πάτρα: Στα άγραφα των ξένων επισκεπτών και αυτό το καλοκαίρι 2

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα