Πάτρα: Σπάνε τα στερεότυπα και διαπρέπουν! Η Κωνσταντίνα Λιόσση και η Άννα Χρηστοπούλου βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα σε καριέρα αλλά και οικογενειακή ζωή

18.02.2021 / 10:09
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
collage

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Τα τελευταία χρόνια η γυναικεία απασχόληση σε ανδροκρατούμενα κατά κύριο λόγο επαγγέλματα έχει κάνει φοβερή πρόοδο και μεγάλα βήματα ώστε να ξεπεραστούν διάφορα ταμπού και προκαταλήψεις. Ωστόσο εν έτει 2021, υπάρχουν ακόμα φορές που φαίνεται περίεργο και κάπως «ξένο» το γεγονός ότι, μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου κατά σε ένα επάγγελμα που ανήκε κατ’ εξοχήν στο ανδρικό φύλο. Φυσικά αυτό παρατηρείται σε ελάχιστο βαθμό πλέον αφού το γυναικείο φύλο τα έχει καταφέρει επάξια, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που χρειάζεται για να πετύχεις είναι όρεξη, μεράκι και αγάπη γι αυτό που κάνεις. Η Κωνσταντίνα Λιόσση και η Άννα Χρηστοπούλου, είναι δύο τέτοιες γυναίκες που όχι  μόνο έχουν καταφέρει να διαπρέψουν επαγγελματικά σε χώρους ανδροκρατούμενους, αλλά ταυτόχρονα έχουν βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην καριέρα αλλά και την οικογενειακή ζωή.  Η Κωνσταντίνα Λιόσση εργάζεται ως επαγγελματίας οδηγός και η Άννα Χρηστοπούλου σε πρατήριο υγρών καυσίμων. Οι δύο γυναίκες μίλησαν στον «Κ», για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. 

Κωνσταντίνα Λιόσση – επαγγελματίας οδηγός

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει μια γυναίκα επαγγελματίας οδηγός  στις μέρες μας , έγκειται κυρίως στη δυσμενή κατάσταση, που βιώνουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του covid και όχι στο στερεότυπο της ανδροκρατίας. Οι συνάδελφοι και οι πελάτες πλέον αντιμετωπίζουν επί ίσοις όροις με τους άνδρες τις γυναίκες επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Παρόλο που αρχικά υπήρξε από μέρους μου ενδοιασμός κ επιφύλαξη για την αντιμετώπιση,  που θα είχα ως γυναίκα επαγγελματίας οδηγός, τελικά η πραγματικότητα με εξέπληξε ευχάριστα. Πλέον οι γυναίκες επαγγελματίες έχουν ίση μεταχείριση με τους άνδρες, χωρίς διακρίσεις. Ιδίως οι πελάτισσες είναι αυτές που δηλώνουν υπερήφανες για εμάς, που έχουμε το σθένος και το θάρρος να εργαζόμαστε σε έναν χώρο, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ‘απαγορευμένος’ για τις γυναίκες. Στις μέρες μας οι απόψεις περί ανδροκρατούμενων επαγγελμάτων έχουν πλέον αρχίσει να ξεθωριάζουν, εφόσον οι γυναίκες καθημερινά αποδεικνύουν εμπράκτως, ότι μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς σε πολλούς κ δύσκολους ρόλους ταυτόχρονα. Οι λιγοστοί που υποστηρίζουν το αντίθετο, είναι αυτοί, που εθελοτυφλούν, όταν αντικρίζουν τα νέα εργασιακά δεδομένα, που έχει διαμορφώσει η εργαζόμενη γυναίκα στα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα.

Άννα Χρηστοπούλου – Πρατήρια υγρών καυσίμων

Προσωπικά δεν θεωρώ πως έχει σημασία το φύλο σε κανένα επάγγελμα. Σημασία έχει να μπορείς να διαχειριστείς τις καταστάσεις και τις ευθύνες που σου αναλογούν. Το ανδρικό φύλο έχει παράδοση σε διάφορα επαγγέλματα, όμως λόγω του ανοίγματος της αγοράς εργασίας, πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί να εμπλέκονται σε ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Μια γυναίκα δεν αντιμετωπίζει παραπάνω δυσκολίες από έναν άντρα σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων απλά τις διαχειρίζεται διαφορετικά. Για παράδειγμα στο κομμάτι του προσωπικού. Αυτή την στιγμή στην πλειοψηφία της, η ομάδα των ανθρώπων που εργάζονται και στα δύο κατάστημα κυριαρχείτε από το αρσενικό φύλο. Παρόλα αυτά θεωρώ πως έχω καταφέρει να συνεργάζομαι και να επιβάλλομαι με έναν τρόπο που δεν θίγει και δεν προσβάλει κανέναν. Πέραν όλων αυτών επειδή είναι σημαντικό να τονίσουμε το βάρος που επωμίζεται μια εργαζόμενη μητέρα, όπως εγώ, η οποία παράλληλα θέλει να διατηρήσει τις κοινωνικές της συναναστροφές μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί σε ένα σημείο όπου θα χαθεί για λίγο “η μπάλα” εκεί η οικογένεια και ο στενός προσωπικός κύκλος του κάθε ανθρώπου λειτουργεί ως αποσυμπιεστής.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα