Πάτρα: Σηκώνουν μανίκια για τον ΑΣΟ- Αποφασισμένος ο Δήμος να προχωρήσει το έργο- Κορδάς: “Το έργο θα γίνει”

20.01.2021 / 8:20
aso

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει το έργο μετατροπής των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές, σε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού που προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μετά την αποχώρηση του εργολάβου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 17 χρόνια, οι αποθήκες του ΑΣΟ, αποτελούσαν το «σπίτι» και το εργαστήρι πολλών πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία δημιουργούσαν εκεί τα άρματα και τις κατασκευές τους, παρουσιάζοντάς μας κάθε χρόνο την ευφάνταστη και δημιουργική πλευρά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η καθυστέρηση που σημειώθηκε δεν έβγαλε το έργο εκτός της χρηματοδότησης του η οποία έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, βάση και της συμφωνίας του Δήμου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το έργο θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και μέχρι τα τέλη του μήνα που διανύουμε αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για να προκύψει ο νέος ανάδοχος. 

Αν όλα πάνε καλά, οπότε, μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ.

Η εκκένωση του χώρου από τους καρναβαλιστές

Η σύμβαση με τον ανάδοχο που ανέλαβε αρχικά το έργο διαλύθηκε. Η αιτία της διάλυσης της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρία είχε ως επίσημη εκδοχή της το γεγονός ότι ο δήμος άργησε να παραδώσει τον χώρο για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στις 15 Απριλίου του 2020 και εν μέσω της καραντίνας τα πληρώματα έλαβαν από τον Δήμο Πατρέων νέα ειδοποίηση να εγκαταλείψουν το χώρο του πρώην ΑΣΟ. Η μετακόμιση, έγινε από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου και με την αρωγή δημοτικών συνεργείων.

Τελικά η σύμβαση διαλύθηκε με τον ανάδοχο να κατηγορεί τον δήμο για την καθυστέρηση, το όλο θέμα έγινε η αφορμή για να έρθουν σε ρήξη οι σχέσεις των καρναβαλιστών με τη δημοτική αρχή και τον καρναβαλικό οργανισμό, ενώ μαζί με όλα αυτά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ο ρόλος του εργολάβου

Σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής η καθυστέρηση της εκκένωσης του χώρου ήταν το πρόσχημα που βρήκε ο ανάδοχος για να μην προχωρήσει ένα έργο που αλλιώς υπολόγιζε και αλλιώς του βγήκε.

Η έκπτωση που είχε καταθέσει η εταιρεία στον διαγωνισμό που είχε προηγηθεί για να αναλάβει το έργο έφτανε το 58,86%. Το κόστος του έργου δηλαδή από το ποσό των 7.900.000 ευρώ που είχε εκτιμηθεί θα έφτανε με την προσφορά του ανάδοχου κοντά στα 3.250. 000  συμπεριλαμβανομένου και του 24% του ΦΠΑ.

Όμως, σύμφωνα με κύκλους της δημοτική αρχής, στην προσφορά αυτή η εταιρεία που κέρδισε  τον διαγωνισμό, δεν είχε υπολογίσει μία σημαντική πτυχή που θα ανέβαζε αρκετά το κόστος.

Τα φύλλα αμιάντου που υπάρχουν σε μία σχετική μεγάλη επιφάνεια στη στέγη του κτιριακού συγκροτήματος του πρώην ΑΣΟ. Τα φύλλα αυτά είναι καρκινογόνα και για να μαζευτούν χρειάζεται μία ειδική διαδικασία που επιβάλλεται από τον νόμο και ανεβάζει αρκετά το κόστος.

Σύμφωνα με κύκλους της Μαιζώνος εκεί βρίσκεται το «κλειδί» της διάλυσης της σύμβασης και που έγινε η αιτία για να μην έχει προχωρήσει το έργο, με πολλούς από την αντιπολίτευση να κατηγορούν την δημοτική αρχή για «κάζο».

Μάλιστα, οι  δύο ανάδοχοι που ακολούθησαν τον νικητή του διαγωνισμού, γνωρίζοντας πλέον την κατάσταση, δεν δέχτηκαν να το αναλάβουν.

Ο δεύτερος αρνήθηκε επισήμως και ο τρίτος υποστήριξε ότι είχε μεγάλο φόρτο εργασίας, έχοντας αναλάβει και άλλα έργα και δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Ζητά αποζημίωση

Η εταιρεία αξίωσε για τη διάλυση της σύμβασης το ποσό των 238.717.000  ευρώ με το αιτιολογικό ότι υπαίτιος είναι ο Δήμος, εξαιτίας της καθυστέρησης της έναρξης των εργασιών.

Αξίωση που δεν δέχτηκε ο Δήμος μέσα από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που συνεδρίασε για το θέμα παραμονές της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , η διάλυση της σύμβασης, θα στοιχίσει στον δήμο, λίγο παραπάνω από 65.000 ευρώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΔΑΣ: Το έργο θα γίνει

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς μιλώντας στον «Νεολόγο» ανέφερε τα εξής:

«Το έργο θα υλοποιηθεί και είχαν πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να χαθεί. Αν όλα πάνε καλά και βγει ο ανάδοχος μέσα στους επόμενους δύο μήνες,  οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος της άνοιξης» τονίζει μιλώντας στο «Νεολόγο».

«Το τι έφταιξε και φτάσαμε έως εδώ, αυτά είναι γνωστά. Όλα έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά κυρίως η καθυστέρηση για την παράδοση του χώρου.

Σίγουρα η κάθε εταιρεία ακολουθεί την δική της τακτική βάση νόμου για να πετύχει την ανάληψη ενός έργο. Όμως η δημοτική αρχή δεν έχει αντιμετωπίσει θέμα με τους διαγωνισμούς που έχουν γίνει.

Στα έξι χρόνια που έχει αναλάβει δύο συμβάσεις δεν προχώρησαν. Αυτή του πρώην ΑΣΟ και του 3ου Δημοτικού Σχολείου στο συγκρότημα Τεμπονέρα όπου βρέθηκαν αρχαιολογικά εκθέματα».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα