Πάτρα: Σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες που η περιουσία τους έχει δεσμευτεί αλλά δεν αποζημιώνονται

06.05.2023 / 14:00
1_6-1

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Στον «αέρα» 1.600 στρέμματα δρόμων και 400 στρέμματα για πλατείες και κοινόχρηστους χώρους

 ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Μάχη χαρακωμάτων» δίνει ο Δήμος της Πάτρας για να σώσει ό,τι μπορεί από τους προβλεπόμενους στον πολεοδομικό σχεδιασμό δρόμους και κοινόχρηστους χώρους. Από την άλλη, χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων βρίσκονται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς χρόνιας ομηρίας, καθώς το ακίνητό τους έχει μεν δεσμευθεί και δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν, ωστόσο δεν έχουν λάβει αποζημίωση, καθώς δεν έχει προχωρήσει η διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης.

Αιτία της χρονίζουσας αυτής κατάστασης, δεν είναι άλλη από την έλλειψη χρημάτων, καθώς σύμφωνα με μελέτες για την πλήρη διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης της Πάτρας και των πρώην Καποδιστριακών Δήμου που ενώθηκαν με την Πάτρα, απαιτείται ένα δυσθεώρητο ποσό που φτάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Την ίδια ώρα, από τα δημοτικά ταμεία κάθε χρόνο εκταμιεύονται για αποζημιώσεις ιδιοκτητών, περί τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Κατανοεί κανείς ότι με αυτούς τους ρυθμούς, η πλήρης διάνοιξη του Σχεδίου Πόλης είναι ανέφικτη και στην πράξη χάνονται δρόμοι ή τμήματα δρόμων που μένουν «τυφλοί», αλλά και κοινόχρηστοι χώροι, όπως είναι οι πλατείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του «Νεολόγου» των Πατρών, στις περιοχές της πόλης που διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο, προβλέπεται συνολική έκταση  7.700 στρεμμάτων για δρόμους, εκ των οποίων ο Δήμος Πατρέων έχει εξασφαλίσει 6.100 στρέμματα και δεν έχουν εξασφαλιστεί 1.600 στρέμματα. Σε ελεύθερους χώρους (πλατείες) η προβλεπόμενη έκταση είναι 1.100 στρέμματα, εκ των οποίων έχουν εξασφαλιστεί τα 700 και δεν είναι εξασφαλισμένα τα 400 στρέμματα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση και όχι τις εκτάσεις δρόμων και κοινοχρήστων χώρων οι οποίοι έχουν χαθεί από το Σχέδιο Πόλης, καθώς οι ιδιοκτήτες τους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και πέτυχαν να αρθεί η δέσμευση του ακινήτου τους. Βέβαια, όπως εξηγεί στον «Νεολόγο» των Πατρών η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικής Περιουσίας και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων Αναστασία Τογιοπούλου οι παραπάνω εκτάσεις δεν έχουν χαθεί αλλά ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί.

Αποζημιώσεις σε δόσεις

Για να μπορέσει να σώσει ό,τι σώζεται η δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί δύο «εργαλεία», τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ιδιοκτήτες και τη μείωση της αρχικώς προβλεπόμενης έκτασης των κοινόχρηστων χώρων. Όπως εξηγεί η κυρία Τογιοπούλου, υπάρχουν ακίνητα εντός πόλης με προβλεπόμενους ανοικτούς χώρους μεγάλης αξίας και οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν αιτήσεις για άρση των βαρών του ακινήτου, εξαιτίας του μεγάλου χρόνου της δέσμευσής του. Σε αυτή τη περίπτωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Δήμος Πατρέων είναι άμεσα υποχρεωμένος, είτε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, είτε να τους αποδώσει το ακίνητο προς εκμετάλλευση. Ωστόσο, επειδή χρήματα δεν υπάρχουν ο Δήμος Πατρέων, είτε τα βρίσκει με τους ιδιοκτήτες και τους δίνει μια αποζημίωση σε δόσεις (εξώδικος συμβιβασμός), είτε εάν δεν έλθει σε συμφωνία και το ποσό αποζημίωσης είναι μεγάλο, μειώνει την επιφάνεια της προβλεπόμενης πλατείας, ώστε να μην χαθεί εντελώς ο κοινόχρηστος χώρος, στο ύψος του ποσού που είναι εφικτό να βγει από τα δημοτικά ταμεία. Βέβαια, λόγω της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, ούτε λόγος να γίνεται για εφάπαξ καταβολή των συμφωνηθέντων ποσών, αντίθετα οι ιδιοκτήτες ίσως χρειαστεί ακόμη και πέντε χρόνια για να αποζημιωθούν πλήρως. Με την ακολουθούμενη μέθοδο, πλέον οι προσφυγές των ιδιοκτητών στα δικαστήρια, καθώς η διαδικασία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα για τους ιδιώτες.  

«Εξαντλούμε κάθε δυνατό περιθώριο, ώστε να σώσουμε όσους το δυνατόν περισσότερους ανοικτούς χώρους για αυτό και καταφεύγουμε στη τμηματική καταβολή των αποζημιώσεων και στη μείωση της έκτασης των κοινόχρηστων χώρων. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος δεν θα έχει χρήματα για τις νέες περιπτώσεις άρσης ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων που προκύπτουν, με αποτέλεσμα να χαθούν οριστικά οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες», σημειώνει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού των πρώην δήμων Παραλίας, Μεσσάτιδας και Βραχνείκων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον Δήμο Πατρέων, από τους μόλις δέκα συνολικά υπαλλήλους του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών, οι οποίοι φυσικά δεν απασχολούνται μόνο με ένα αντικείμενο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα